V-profil går mod partilinjen: Vil ændre kommunal valgmatematik

Frederiksberg ville have bibeholdt et borgerligt flertal, hvis der var benyttet en anden - og ifølge forskere mere fair - metode til at fordele de politiske mandater ved kommunalvalget. Det får nu Venstres lokale folketingsmand Jan E. Jørgensen til at gå mod partilinjen og kræver matematikken ændret. 

Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

En skæv fordeling af mandaterne ved kommunalvalg kan have kostet de borgerlige magten på Frederiksberg.

Kampen om magten på Frederiksberg Rådhus var et af de mest spektakulære dramaer ved kommunalvalget i november.

Konservative og de borgerlige tabte som bekendt med et mulehår til de røde. Men havde man benyttet en model til fordeling af mandater, som ifølge to professorer er mere fair end den nuværende, så ville slutningen på den historie skulle skrives helt om.

Det ville – alt andet lige – have sikret et fortsat borgerligt flertal på Frederiksberg.

Og det får nu Venstres ene medlem af byrådet på Frederiksberg, folketingsmedlem Jan E. Jørgensen, til at kræve valgmatematikken ændret.

”Min holdning til sagen er jo farvet af, at jeg nu to gange i træk har stået kun med et mandat, hvor vi ud fra en almindelig logik burde have haft to. Jeg synes, at D’Hondts metode er urimelig og rammer meget skævt, og at man bør prøve at se, om man kan finde en model, der rammer mere rent,” siger Jan E. Jørgensen.

Absurdt og uretfærdigt

Den D'Hondtske metode, han henviser til, er den matematiske nøgle, som benyttes, når de enkelte partiers stemmetal skal veksles til mandater i en kommunalbestyrelse.

De to statskundskabsprofessorer Ulrik Kjær og Jørgen Eklit gennem deres forskning påvist, hvordan den D'Hondtske metode ved kommunalvalg efter kommunalvalg har vist en indbygget skævhed til de store partiers fordel.

Læs også

Det har fået de to forskere til at anbefale en alternativ og ifølge dem mere fair og demokratisk metode.

Med deres alternative metode ville Enhedslisten på Frederiksberg have fået fem i stedet for seks mandater. Til gengæld ville Venstre, som jo er et lille parti på Frederiksberg, have to i stedet for det aktuelt ene mandat.

Det viser Altingets beregninger.

”At Enhedslisten med lidt under tre gange så mange stemmer som os i Venstre kan få hele seks gange så mange mandater, der er jo ret absurd. Og det er jo med sådan et resultat, at jeg synes den store uretfærdighed opstår,” siger Jan E. Jørgensen.

Læs også

På kollissionskurs med partilinjen

Med sin opfordring om at ændre valgmatematikken ved kommunalvalg går Jan E. Jørgensen imod sit partis officielle linje. 

Venstre er i de fleste kommuner et stort parti, der lige som særligt Socialdemokratiet men også Konservative, ofte nyder godt af det nuværende systems fordele.

Og da Folketinget kort inden jul skulle tage stilling til at beslutningsforslag fra SF om at nedsætte en valgkommission til at belyse skævheder i den lokale mandatfordeling, afviste netop Venstre, Socialdemokratiet og Konservative at stemme for.

”Jeg synes langt hen ad vejen, at den fungerer, som den skal. Det er klart, at man vil altid kunne finde nogle steder, hvor man tænker, at det kunne være anderledes eller bedre. Men der er også en form for tryghed i, at man kender den d’Hondtske metode,” sagde blandt andet Venstres kommunalordfører, Anni Matthisen, ved den lejlighed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan E. Jørgensen

MF (V), rådmand, medlem, Magistraten, Frederiksberg Kommune
advokat (L), cand.jur. (Københavns Uni. 1995)

0:000:00