Kommentar af 
Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Efter kommunalvalget: Sådan gik det de unge talenter

Før kommunalvalget spåede Simon Emil Ammitzbøll-Bille om de unge talenter i partierne. Læs her, hvordan det er gået dem.

Sofie Bretteville fik et kanonvalg, som Simon Emil Ammitzbøll-Bille havde spået.
Sofie Bretteville fik et kanonvalg, som Simon Emil Ammitzbøll-Bille havde spået.Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Simon Emil Ammitzbøll-Bille
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Før kommunalvalget skrev jeg en klumme her på Altinget om de unge talenter, jeg ville lægge særligt mærke til, når stemmerne blev talt op. Men hvordan gik det dem så, da det kom til stykket?

Det korte svar er rigtigt godt. Men lad os dykke ned i tallene.

Socialdemokraterne fik overraskende store tæsk på valgaftenen, men ikke de to unge kvindelige talenter Ditte Fredensborg og Sofie Bretteville. De blev begge valgt til regionsrådet – i henholdsvis Midtjylland og Hovedstaden. Og især Bretteville bragede ind med over 12.000 personlige stemmer. Mindre end 1.700 færre en regionsformand Lars Gaardhøj.

Hos Venstre var der også valg til talenterne. Nicolai Busch Bæhrenz forsvarede flot sin fjerdeplads på listen hos Venstre i Odense. Nikolaj Bjørk Christensen blev også nummer fire i Slagelse, lige som Mathilde Bressum i Århus.

Hos Konservative var det den tidligere KU-formand og aktive Kina-kritiker, Anders Storgaard, jeg havde nævnt. Også han kom ind i den frederiksbergske kommunalbestyrelse med en stemmemæssig placering præcis i midten blandt de 13 valgte konservative. Jeg burde måske have sat navn på flere konservative talenter, men jeg undervurderede størrelsen på partiets fremgang.

Stadig på Frederiksberg, men nu hos Radikale fik Freja Fokdal stemmer nok til mandat nummer to. Helt som forventet. En anden radikal stjerne var regionskandidat Thomas Rohden, der stormede ind på andet mandat i Region Hovedstaden. Med mere end 8.000 personlige stemmer. Noget af en præstation for en ung radikal.

Socialdemokraterne fik overraskende store tæsk på valgaftenen, men ikke de to unge kvindelige talenter Ditte Fredensborg og Sofie Bretteville.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Han får SF’eren Sadek Al-Amood som kollega i Region Hovedstaden. Og de begge sidder nu i Region Hovedstaden med Enhedslistetalentet Emilie Haug Rasch, der fik over 11.000 personlige stemmer. Mere end 3.300 flere end partiets spidskandidat. Hvabehar?

Den anden enhedslistekvinde, jeg havde med på talentlisten, var Laura Bryhl fra Aarhus, der var partiets spidskandidat, og hun leverede i den grad på stemmetallet. Fjerdeflest stemmer af alle kandidater fra alle partier i Smilets By.

Også hos Dansk Folkeparti havde jeg sat den århusianske spidskandidat på talentlisten. Jakob Søgaard Clausen hedder han. Og mens partiet i Århus, såvel som i resten af landet, fik læsterlige bank, erobrede han det eneste tilbageværende mandat til DF i Århus Byråd. Selv om konkurrencen var hård og tæt med partifællen Nana Harring. 121 stemmer adskilte de to kandidater og dermed Harring fra en plads i byrådet.

Hos konkurrenten Nye Borgerlige kom Malte Jäger ind i Kerteminde Byråd. Det var ham, der blev landskendt for en valgplakat i bar overkrop. Han sprang listen og slog spidskandidaten, den tidligere verdensmester i speedway Jan O. Pedersen, som måtte se langt efter en kommunalpolitisk karriere.

Således de 13 af talenterne, der blev valgt. To måtte stå skuffede tilbage.

De ene var Malte Jägers partifælle og navnebror fra København, Malthe Larsen. 513 stemmer rakte kun til en position som andensuppleant til Københavns Borgerrepræsentation, så han må koncentrere sig om formandsposten for Nye Borgerliges Ungdom. En lidt mere nådig skæbne fik Alexander Ryle fra Liberal Alliance. Med et flot personligt valg med 984 stemmer står han uantastet som førstesuppleant. Men det var altså ikke nok til at blive valgt.

Under alle omstændigheder tror jeg, at vi kommer til at høre mere til talenterne. Både de 13 valgte og de to, der måtte sidde over i denne omgang.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00