Her er de unge talenter, vi bør holde øje med til KV21
Det skorter ikke på unge talenter til kommunal- og regionsrådsvalgene. De har ikke bare gode chancer for at blive valgt, men også for at have en spændende politisk fremtid foran sig.
Simon Emil Ammitzbøll-Bille
Fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA), podcastvært, MinistertidAlle taler om borgmesterposterne. Bykongerne. Skandalerne. Partiskiftene.
Men hvem er dette valgs talenter? Altså dem, der aldrig har været folkevalgte, men som har en rigtig god chance, og som vi må forvente at se meget mere til i årene, der kommer.
Hos Socialdemokraterne holder jeg særligt øje med stemmetallene for Ditte Fredensborg. Hun er tidligere formand for DSU i Århus og nummer frem på listen til valget i Region Midtjylland. Hun har de unge socialdemokrater i ryggen. Det bør give valg.
En anden spændende ung socialdemokratisk kvinde er Sofie Bretteville, der er sprunget ind som nummer to på listen til valget i Region Hovedstaden. Noget af en præstation i det store gamle arbejderparti.
Den tidligere VU-næstformand, Nikolaj Bjørk Christensen, er nummer tre på listen i Slagelse. Flittig og afholdt. Meget skal gå galt, hvis han ikke skulle blive valgt.
En anden Nicolai (dog stavet anderledes), der har gode chancer for at gøre entré i kommunalpolitik, er Nicolai Busch Bæhrenz i Odense. Han virker til at være her og der og alle vegne. Blandt andet har han gjort sig bemærket med den ungdomspolitiske klassiker med at uddele kondomer svøbt i partipropaganda.
I det jyske er den unge venstrekvinde Mathilde Bressum nummer to på listen i Århus. Alt andet end valg må siges at blive en skuffelse.
Hos de mindste partier kan det blive svært for de unge at presse sig ind.
Simon Emil Ammitzbøll-Bille
Hos Konservative er det især den tidligere KU-formand og fremtrædende kritiker af det kinesiske diktatur, Anders Storgaard, der springer i øjnene. Dygtig, flittig og meget mediebevidst. Han førte også KU til en flot valgsejr ved skolevalget i 2019. Det bliver spændende at følge hans vej; om han bliver valgt til kommunalbestyrelsen på Frederiksberg eller ej.
Og nu vi er på Frederiksberg. Der skal de nuværende tre radikale kommunalbestyrelsesmedlemmer ikke vide sig for sikre. Heller ikke selv om partiet skulle bevare sin nuværende størrelse ved valget. Den unge Freja Fokdal kører en allestedsnærværende kampagne på gader og stræder og ikke mindst sociale medier, hvor hendes TikTok-videoer er slået godt igennem. Det mest populære har næsten en kvart million visninger! Fokdal er klar kandidat til en af de tre første pladser for partiet.
Vi bliver hos Radikale og i hovedstadsområdet. Her er formanden for Kina-kritisk selskab, Thomas Rohden, nummer to på listen til Region Hovedstaden. Kampagnen kører hårdt på bedre psykiatri, men med kampagnekreativitet er det kinesiske spørgsmål kommet i centrum. Rohden hængte sin kinakritiske plakat med Tibetflag op foran den kinesiske ambassade, og da diktaturets repræsentanter i kongeriget først ikke kunne holde fingrene fra plakaterne og rask væk pillede dem ned og bagefter tog afstand fra den "såkaldte ytringsfrihed" (ambassadens ord), fik Rohden mere gratis reklame, end han havde turdet forestillet sig.
En anden kandidat, der også er nummer to på sit partis liste til regionsvalget i hovedstaden, er Sadek Al-Amood fra SF. Tidligt i valgkampen bragede han igennem valgmuren med en selvironisk video. Han skal nok både blive valgt og blive til noget. "In the mood, vote Al-Amood", som der står på plakaten.
I det hele taget er valget til Region Hovedstaden en stor talentfremvisning. Hos Enhedslisten stiller sygeplejerske Emilie Haug Rasch op. Hun har allerede gjort sig bemærket ved at være aktiv i nej-kampagnen i forårets diskussioner om sygeplejerskernes overenskomst og før det som en af dem, der levere honninghjerter tilbage til Regionen, da denne uddelte de søde julekager som tak for indsatsen til medarbejderne, der i stort tal blev rasende over det meget lille skulderklap oven på en hård coronaindsats.
I Århus stiller Enhedslisten med den unge Laura Bryhl som spidskandidat. Listen har tradition for at tiltrække og opdyrke store unge talenter. Det bliver spændende at følge hendes arbejde i magistraten efter valget.
Hos Socialdemokraterne holder jeg særligt øje med stemmetallene for Ditte Fredensborg.
Simon Emil Ammitzbøll-Bille
Samme sted er en ung DF’er spændende at følge. Jakob Søgaard Clausen er nemlig blevet valgt som spidskandidat for Dansk Folkeparti i Århus. Valgt skal han nok blive, men det kan blive op ad bakke at fastholde en rådmandspost til partiet med den landspolitiske modvind, han skal op imod.
Hos de mindste partier kan det blive svært for de unge at presse sig ind. Hos Nye Borgerlige har Malte og Malte dog gjort forsøget. Den nyvalgte landsformand for Nye Borgerliges Ungdom, Malte Larsen, der stiller op til Københavns Borgerrepræsentation, kom i vælten efter et voldsomt vælgermøde i Ringsted under Skolevalget for nogle uger siden. Larsen fortalte om skub og iturevet valgmateriale. En lærer har dog imødegået historien på Facebook. Men det er Larsen version, der står tilbage hos offentligheden.
Den anden Malte er fra Kerteminde og har også været en tur i medierne. Malte Jäger har nemlig lavet en valgplakat, hvor han fremviser sin veltrænede overkrop. Det har medført mange forargede kommentarer, men han har udnyttet virakken flot til at tale politik, når muligheden har budt sig. Om det er nok til at komme i byrådet, vil vise sig.
Hos Liberal Alliance er der realistisk set kun en enkelt ung, der har chancen for at påbegynde en karriere som lokalpolitiker ved dette valg. Det er Alexander Ryle, der er nummer to på listen ved valget til Københavns Borgerrepræsentation. Flittig og mere klassisk liberal end strømningen i partiet for tiden. Men han skal hives med ind af et godt valg til Ole Birk Olesen. Og det er langt fra sikkert.
Det var mine 15 bud på unge kandidater med gode chancer for at blive valgt og måske med en spændende politisk fremtid foran sig. Der er sikkert nogle, jeg har overset. Heldigvis er dansk politik fyldt med talenter.