Nordjyske borgmestre styrer mod genvalg, men i Thy og Himmerland er der dømt kamp til stregen

10 ud af 11 borgmestre i Nordjylland kæmper for at fortsætte på posten. De fleste steder med gode odds, men i særligt fire kommuner ser det ifølge lokale politiske iagttagere usikkert ud.

Ingen ser ud til at kunne true Frederikshavns socialdemokratiske borgmester Birgit S. Hansen. Men i kommuner som Rebild, Mariagerfjord, Thisted og Læsø ser det mindre sikkert ud for de siddende borgmestre.
Ingen ser ud til at kunne true Frederikshavns socialdemokratiske borgmester Birgit S. Hansen. Men i kommuner som Rebild, Mariagerfjord, Thisted og Læsø ser det mindre sikkert ud for de siddende borgmestre.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Både Birgit, Thomas, Mogens, Hans og Mikael kan sove nogenlunde roligt frem mod kommunalvalget om to uger.

De er borgmestre i henholdsvis Frederikshavn, Aalborg, Jammerbugt, Morsø og Brønderslev Kommune. Sammen med flertallet af deres borgmestrekollegaer i Region Nordjylland, er de favoritter til at fortsætte på posten.

Det er i hvert fald sådan analyserne og forventningerne ser ud rundtomkring på de nordjyske lokalredaktioner og hos den regionale tv-stations politiske analytiker.

Hos TV2 Nord har man ved dette kommunalvalg allieret sig med Søren Wormslev som politisk analytiker. Han har dækket nordjysk politik gennem årtier, og ved dette valg forventer han, at det først og fremmest er i fire kommuner, hvor lagt op til drama om borgmesterposten.

”De fleste steder ser det nogenlunde roligt ud. Men i Læsø, Thisted, Rebild og Mariagerfjord er det noget mere uforudsigeligt,” siger Søren Wormslev.

Udover den lille ø-kommune Læsø, der bærer sin helt egen politiske logik, så ser det – igen – særligt usikkert ud i Rebild. Her sidder Radikale Leon Sebbelin som partiets eneste borgmester, og det har han gjort siden valget i 2013.

Leon sidder med usikker hånd i Rebild

Selv om Radikale ’kun’ fik tre ud af kommunalbestyrelsens 25 mandater ved det seneste valg, så var det nok til, at Leon Sebbelin med støtte fra ikke mindst Dansk Folkeparti igen kunne sikre sig borgmesterposten.

Til sammenligning fik Venstre og Konservative til sammen 11 mandater.

”Når Leon Sebbelin lykkedes med at blive borgmester sidste gang, så handlede det blandt andet også om, at Venstre og Konservative ikke kunne blive enige om, hvem der skulle have posten, hvis det skulle være en af dem,” siger Søren Wormslev.

Han vurderer, at sammenholdet i de større partier er større nu end for fire år siden, men det er ikke sikker, at det er nok til at få borgmesterposten på borgerlige hænder. Også fordi Venstres borgmesterkandidat – en tidligere minkavler – Jeppe Ugilt i foråret meldte fra på grund af stress.

Læs også

Ham spåede Søren Wormslev en reel chance, men med en ny mere ukendt spidskandidat, Jesper Greth, ser det sværere ud. Samme vurdering kommer fra Rasmus Skovbo, der er redaktionschef på Himmerlands-redaktionen for Det Nordjyske Mediehus.

Han peger samtidig på, at heller ikke Socialdemokratiets spidskandidat, Peter Hansen, har vist den helt store gennemslagskraft. Derfor bør man ikke afskrive muligheden for, at Leon Sebbelin kan tage endnu en sejr hjem ved konstitueringsnattens pokerspil.

”Det er meget usikkert i Rebild. Men Leon Sebbelin har kørt tingene nogenlunde stabilt uden de store balladesager. Og han ser ud til at have de politiske redskaber, der skal til for at kunne skrive en konstitueringsaftale, som gør mange glade og ham selv til borgmester,” siger Rasmus Skovbo.

Marginaler gør udfaldet i Støjbergs hjemkommune

Bliver man på Himmerlands-egnen og kigger syd for Rebild mod Mariagerfjord, så er der også her udsigt til drama.

Venstres nuværende borgmester Mogens Jespersen overtog posten efter valget i 2013 fra socialdemokraten H.C. Maarup. Og ifølge Søren Wormslev fra TV2 Nord var det kun med det yderste af neglene, at han fastholdt borgmesterposten ved valget for fire år siden.

Skulle jeg smide mine penge på én, så vil det nok være Mogens Jespersen.

Rasmus Skovbo
Redaktionschef for Himmerland hos Det Nordjyske Mediehus

”Det var kun et par hundrede stemmer, som skilte fra, at det var blevet en socialdemokrat. Socialdemokratiet møder igen med Leif Skaarup som borgmesterkandidat. Og denne gang har man ændret lidt i valgforbundene, hvilket også kan være med til at rykke på tingene til fordel for S. Så det bliver tæt,” siger Søren Wormslev.

Han peger samtidig på, at den landspolitiske ballade i Venstre har haft meget håndgribelige lokalpolitiske konsekvenser i Inger Støjbergs (Løs) hjemkommune. Her har en gruppe af Støjbergs mest trofaste støtter meldt sig ud af Venstre for i stedet at etablere Mariagerfjordlisten.

Listen peger dog stadig på Venstres Morgens Jespersen som borgmester.

”Vi er ude i noget, hvor marginalerne kan blive afgørende. Men skulle jeg smide mine penge på én, så vil det nok være Mogens Jespersen,” siger Rasmus Skovbo fra Det Nordjyske Mediehus.

Vesthimmerland ligner tabt land for Konservative

For at gøre Himmerland færdig, skal man også lige forbi Vesthimmerland, hvor Venstres Per Bach Laursen overtog borgmesterposten efter konservatives Knud Kristensen ved valget i 2017. Og både Rasmus Skovbo og Søren Wormslev er enige om, at han er storfavorit til at fortsætte.

Der er ellers blevet spekuleret i, om Konservative vil kunne fastholde sine gode valg i kommunen, og at det kunne give partiets unge spidskandidat Signe Nøhr en chance.

”Jeg tror på en stor borgmestereffekt. Og det var mere Knud Kristensen som person end Konservative som parti, der fik et godt valg sidst. Men det bliver spændende at se, i hvilket omfang Konservative stemmer bliver i partiet eller skifter til Venstre,” siger Rasmus Skovbo.

Thisted var en af de kommuner, hvor Socialdemokratiet lykkedes med at vippe en borgerlig borgmester af pinden ved valget i 2017. Og nu er spørgsmålet om Ulla Vestergaard (S) kan fastholde magten, eller om de borgerlige partier kan få revanche.

Borgmesterskiftet kom oven på en større nedsmeltning i Venstre og efterfølgende intern borgerlig ballade mellem Konservative og Venstre.

”Venstre tog nogle tæsk ved sidste valg, og de store spørgsmål er, hvor godt vælgerne husker den implosion, og om de landspolitiske vinde betyder, at de vil få et resultat, der ligner den her gang. Det er virkelig vanskeligt at forudse,” siger Lars Bang Bertelsen, der er redaktionschef for Thy-Mors ved Det Nordjyske Mediehus.

Thisted bliver en gyser, Morsø virker sikker

Forud for valget i 2017 blev Venstre daværende borgmester, Lene Kjelgaard Jensen, fravalgt som sit partis borgmesterkandidat i Thisted. Hun skiftede efterfølgende til Konservative, som noget utraditionelt endte med at gå til valg med hele tre borgmesterkandidater.

På trods af at valget endte med borgerligt flertal, kunne Venstre og Konservative ikke enes om, hvem der skulle blive borgmester. I stedet endte Venstre med at indgå i en smal konstituering, der bragte Ulla Vestergaard til magten.  

Det er en gyser. Og selv hvis de borgerlige partier igen får et flertal sammen, så er spørgsmålet, om de kan blive enige.

Lars Bang Bertelsen
Redaktionschef for Thy og Mors hos Det Nordjyske Mediehus

Selv om der denne gang signaleres større fælles fodslag mellem Konservative og Venstre, så tillader de lokale iagttager sig at tvivle på, hvor dybt det vil stikke på valgnatten.

”Det er en gyser. Og selv hvis de borgerlige partier igen får et flertal sammen, så er spørgsmålet, om de kan blive enige. Kan de ikke det, så har Ulla i hvert fald en chance,” siger Lars Bang Bertelsen.

Inden for hans dækningsområde finder man også Limfjordskommunen Morsø, som siden 2013 har haft Venstremanden Hans Ejner Bertelsen som borgmester. Han genvandt posten i 2017 og sikrede sit parti et absolut flertal.

Siden er den socialdemokratiske spidskandidat, Viggo Vangsgaard, skiftet til SF. Og både Lars Bang Bertelsen og Søren Wormslev forventer, at borgermesteren også de næste fire år vil hedde Hans Ejner Bertelsen.

De ni Læsø-politikere er helt uforudsigelige

Den sidste kommune med stor usikkerhed er Læsø. Og her er det nærmest normen, at det er svært at forudse, hvordan konstitueringen vil falde ud, når de blot ni medlemmer af kommunalbestyrelsen skal blive enige.

Ved seneste valg fik Dansk Folkeparti sin første borgmesterpost på Læsø med Karsten Nielsen. Men det var ifølge Søren Wormslev primært som fravalg af Venstres kandidat Tobias Birch Johansen.

Og i juni forlod Karsten Nielsen så Dansk Folkeparti til fordel for Venstre for først at blive sit nye partis borgmesterkandidat. Men her stoppede slingrekursen ikke. I starten af oktober trak Karsten Nielsen sig helt som borgmesterkandidat i kølvandet på en balladesag om kommunens kommunaldirektør, som forlod kommunen i utide.

Nu hedder Venstres borgmesterkandidat så igen Tobias Birch Johansen. Han blev selv oprindeligt borgmester for en borgerliste i 2013 for så siden af skifte til Venstre året efter.

”Læsø har en lang tradition for borgmestre fra borgerlister, og sidst valgte man en helt nyvalgt politiker fra Dansk Folkeparti. Det kan sagtens ske igen, at en debutant i kommunalbestyrelsen lander i borgmesterstolen på Læsø,” siger Søren Wormslev fra TV2 Nord.

Ingen kan true Birgit eller Mogens

Dækningen af kommunalvalg kommer ofte til at handle om dramaer og de mere spektakulære undtagelser, selv om normen i højere grad handler om kontinuitet.

Ser man bredt på det nordjyske felt af borgmestre er det da også mere stabilitet end udskiftning, der er det bærende billede frem mod dette kommunalvalg.

 

Jeg ville ikke blive meget overrasket, hvis vi igen får en situation, hvor en helt udefra kommer ind og pludselig sidder i borgmesterstolen.

Søren Wormslev
Politisk analytiker ved TV2 Nord

Ifølge Søren Wormslev må man regne socialdemokraten Birgit S. Hansen i Frederikshavn som et så godt somstensikkert bud på en kommende borgmester. Hun har opnået en popularitet, der gør, at nogen taler om, at hun ene kvinde næsten kan trække stemmer nok til igen af at sikre partiet absolut flertal.

Med til billedet hører dog, at tidligere Skagen-borgmester Kurt Kirkedal Jensen (S) også stiller op, og kan forventes at tage nogle socialdemokratiske stemmer som sine personlige.

TV2 Nords politiske analytiker regner også Mikael Klitgaard (V) som favorit i Brønderslev Kommune og Arne Boelt (S) i Hjørring. Også Venstres Mogens Gade står til at fortsætte som den hidtil eneste borgmester i Jammerbugt Kommune, hvor han sidder med absolut flertal til Venstre.

Frederiksens bagland er sikker havn for S

”Han sidder tungt på Jammerbugt. Og man har været meget igennem med corona-nedlukning og et stort minkerhverv, der er lukket ned. Det nok ikke ligefrem noget, som gavner hans udfordrer Diane Aarestrup fra Socialdemokratiet,” siger Jacob Andersen, der er redaktionschef for Aalborg og Jammerbugt hos Det Nordjyske Mediehus

På samme måde er også Thomas Kastrup-Larsen (S) så godt som sikker på at fortsætte som borgmester i Aalborg. Socialdemokratiets aktuelle absolutte flertal skal han dog ikke vide sig alt for sikker på.

 Corona-nedlukning og et stort minkerhverv, der er lukket ned. Det nok ikke ligefrem noget, som gavner hans udfordrer Diane Aarestrup fra Socialdemokratiet.

Jacob Andersen
Redaktionschef for Aalborg og Jammerbugt hos Det Nordjyske Mediehus

Det skyldes ikke mindst, at uenigheder om en nye tredje Limfjords-forbindelse hen over den lille ø Egholm har skabt nye politiske skillelinjer. Et resultat af dette er blandt andet, at der ikke denne gange er et stort samlet rødt valgforbund.

Til gengæld står Socialdemokratiet alene mens Radikales spidskandidat, tidligere folketingsmedlem for SF Jes Lunde, er indgået i valgforbund med andre partier til venstre for Socialdemokratiet, der som har er imod Egholm-forbindelsen.

Borgmesterposter er ikke alt

Udover balladen om Limfjords-forbindelsen skaber det spænding i Aalborg, at der stor udskiftning blandt kommunens rådmænd. Borgmester Thomas Kastrup-Larsen er tæt på den eneste af de politikere, som udgjorde magistraten efter det seneste valg, der fortsætter.

Væk er både socialdemokraterne Maibrit Iversen og Hans Henrik Henriksen. 

Også Venstres tidligere borgmesterkandidat Tina French trukket sig oven på en personlig konkurssag og overladt rådmandsstafetten til partiets nye borgmesterkandidat Jan Nymark Thaysen. Heller ikke Venstres anden rådmand, Mads Duedahl, genopstiller til byrådet i Aalborg, men er i stedet sit partis spidskandidat ved regionsvalget.

Oven i udskiftningen i persongalleriet bliver forvaltningsstrukturen ændret i den nye byrådsperiode. Det betyder blandet, at flere poster nedlægges, mens nye oprettes og at magistraten fremover skal omtales som et økonomiudvalg og rådmænd som udvalgsformænd.

”Det bliver interessant at følge, hvem der kan få et godt valg, så de kan sætte sig i spil til de poster, og hvilke poster der nu vil blive foretrukket af de forskellige partier,” siger Jacob Andersen fra Det Nordjyske Mediehus.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Christen Gade

Borgmester (V), Jammerbugt Kommune, formand for Erhvervshus Nordjylland, formand for Vestkystpartnerskabet, formand for Fjerritslev Gymnasium, næstformand i KKR Nordjylland
lærer (Ranum 1984)

Mogens Jespersen

Borgmester (V), Mariagerfjord Kommune
Bilforhandler

Leon Sebbelin

Formand, Teknik- og Miljøudvalget i Rebild Kommune (R), formand, Rebild Vand og Spildevand, medejer, Revisionsfirmaet Attiri A/S
statsautoriseret revisor (1993), cand.merc. (Handelshøjskolen i Århus 1985)

0:000:00