Dagens overblik: Medier udnævner blå tabere, og norsk notat presser Støjberg

POLITISK OVERBLIK: Analytikerne er enige om, at alle i blå blok står tilbage som tabere, efter at Løkke har aflyst store aftaler om skat og udlændinge. Og oplysninger fra Norge og Sverige lægger pres på Inger Støjberg. Her er dit morgenoverblik.

Foto: /ritzau scanpix/Ida Marie Odgaard
Kristine Korsgaard

Anders Samuelsen (LA) bliver nummer ét, og så følger de andre medlemmer af blå blok ned ad taberlisten.

Sådan lyder analyserne i medierne i kort form her dagen efter, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) måtte stille sig frem på et pressemøde og fortælle, at regeringen dropper ambitionerne om historiske skattelettelser og en stor udlændingeaftale.

Altinget giver dig overblikket over analyserne og morgenens andre nyheder i dansk politik.

Fire analyser af Løkkes nye kurs
Berlingskes Thomas Larsen kalder aflysningen af de to store aftaler for et kæmpe nederlag, men siger samtidig, at det var nødvendigt og fornuftigt af Løkke at give op. Liberal Alliance taber mest, men alle taber. Find analysen her

Altingets Erik Holstein erklærer også alle som tabere. Men værst ser det ud for LA: ”Det er spørgsmålet, hvor mange flere nederlag Anders Samuelsen kan overleve som leder,” skriver Holstein i analysen her.

Læs også

I JP analyserer Marchen Neel Gjertsen, hvorfor DF-formand Kristian Thulesen Dahl ikke er mere loyal over for blå blok. Han forfølger den frie fugls strategi, hvor partiet vil kunne samarbejde til begge sider i Folketinget. Og hvis den skal udføres ordentligt, er han nødt til at vise, at han også mener det, lyder analysen, som du finder her

DR’s Jens Ringberg peger på, at hele cirkusset og det foreløbige resultat bunder i et simpelt forhold: Man skal kunne tælle til 90, hvis man vil have sin politik igennem. Læs analysen her

Norge og Sverige har fulgt menneskeretsdom i et år – Støjberg venter
Oplysninger fra Norge og Sverige lægger nu nyt pres på udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Sagen handler om en principiel dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i december 2016, som Danmark har pligt til at følge.

De norske udlændingemyndigheder har taget højde for dommen i deres praksis siden den dag, dommen blev afsagt. Det oplyser det norske udlændingenævn til Altinget.

Herhjemme udsendte udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg først i denne weekend – mere end et år efter dommen – en pressemeddelelse om, at hun nu vil undersøge, hvad dommen betyder for dansk praksis.

”Skandaløst,” kalder Johanne Schmidt-Nielsen (EL) den danske regerings håndtering af sagen. Og en ekspert siger, at Danmark kan have udvist mennesker i strid med loven.

Også Sverige har taget højde for dommen i sin praksis siden marts 2017, skriver Information.

Regionsrådspolitiker kaldte kollega for 'tæve'
Socialdemokraten Jasmine Søgaard fra Aarhus står nu frem og fortæller om krænkende beskeder, som hun har modtaget fra sin nordjyske partifælle regionsrådspolitiker Thomas Hav.

TV 2 Nord har fået korrespondancen mellem de to. På screendumps fra en Messenger-chat kan man se, at Thomas Hav blandt andet har kaldt hende for en 'tæve'. Se ordvekslingerne her.

"Jeg er så paf over, at en folkevalgt kan finde på at bruge sådan et sprogbrug," siger Jasmine Søgaard.

Han kaldte også et kvindeligt medlem af regionsrådet for 'House-Fisse', skriver TV 2 Nord. Thomas Hav har nu forladt partiet og er blevet løsgænger med forklaring om, at han var utilfreds med fordelingen af udvalgsposter.

Lokalformand: Træk LA ud af regering
Tilbage til debatten om en kommende skatteaftale, som nu er skåret ind til en hurtig miniaftale.

Det får både LA's Ungdom og en lokalbestyrelse i Esbjerg til at opfordre deres formand på Christiansborg til at trække sit parti ud af regeringen. Det rapporterer TV 2.

Ifølge Cepos vil den kommende skatteaftale kun give 800 ekstra mennesker i arbejdsudbud, mens det oprindelige forslag fra regeringen gav 7.600.

Det skriver Ritzau ifølge blandt andre JP

I Politiken siger professor i økonomi Bo Sandemann Rasmussen om de forventede skattelettelser, at det er ”lige før, at det er så lidt, at det ikke kan betale sig”.

LA åbner for skatteaftale med S
Og så den sidste krølle på skattedebatten – i hvert fald i dette overblik: Liberal Alliance åbner for, at eventuelt senere forhandlinger om andre skattelettelser kan tages med Socialdemokratiet. Det skriver Berlingske.

Og selvom S kører med linjen ”velfærd frem for skattelettelser”, erklærer fungerende politisk ordfører Nick Hækkerup sig klar til at forhandle: ”Vi har ikke noget imod at give skattelettelser, og hvis de skal gives, skal de gives i bunden, hvor det er mest fornuftigt,” siger han.

Det sker i dag
Minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs (V) lancerer et såkaldt Kontaktforum for Danmarks indsats for religions- og trosfrihed. Det er klokken 10.

Og så skal flere ministre i samråd i dag.

Først er det kultur- og kirkeminister Mette Bock (LA), som klokken 10 skal svare på, om hun vil sikre, at cirkus-forsøgsuddannelsen bliver bevaret som en integreret del af scenekunstuddannelsen.

Klokken 11.30 skal beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) kommentere dagpengemodtageres risiko for at miste retten til dagpenge, hvis de arbejder kortvarigt.

Og minister for ligestilling Karen Ellemann (V) og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) skal klokken 14 fortælle, hvad de vil gøre for at bekæmpe sexchikane.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00