Dagens overblik: FOA-formand bekræfter tilbud om otte procent

POLITISK OVERBLIK: OK18-parterne skal igen mødes i Forligsen for at få en overenskomstaftale på plads, og det kan meget vel blive det sidste møde. Ifølge FOA-formand er det fortsat løn, arbejdstid og frokostpause, der skiller parter ad.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Cecilie Gormsen

Når arbejdsgivere og arbejdstagere fredag mødes i Forligsinstitutionen for at få en overenskomstaftale på plads, er der lagt op til, at det bliver det sidste og afgørende forhandlingsmøde. Og man fristes til at sige igen, for det er ikke første gang i de verserende forhandlinger, at man har hørt, at det skulle være det sidste og afgørende møde.

Det er fortsat lønnen, lærernes arbejdstid og frokostpausen, der skiller parterne, lyder det fredag morgen fra FOA-formand Dennis Kristensen på TV 2 News.

Torsdag aften medvirkede Dennis Kristensen i DR2-programmet Debatten, hvor han bekræftede, at man er blevet tilbudt otte procent mere i løn.

”Den eneste grund til, at vi har fået det tilbud nu, er, at vi har lavet den solidaritetspagt. Det er den, der har presset det igennem. Arbejdsgiverne har set: 'Vi er altså nødsaget til at give os på lønnen', for de vil nødigt give sig i forhold til det med spisepausen for dem, der ikke har nogen i forvejen, og i forhold til lærernes arbejdstid,” lød det fra Dennis Kristensen i Debatten torsdag aften.

Fredag morgen fortæller Michael Ziegler, at forligsmand Mette Christensen har bedt parterne om at tage tandbørster med, så det tyder på, at det kan blive nogle lange forhandlinger. 

Fem ministre skal bag lukkede døre diskutere omskæring
Ikke mindre end fem ministre skal fredag i samråd om omskæring af drenge. Her skal sundhedsministeren, justitsministeren, udenrigsministeren, forsvarsministeren og kirkeministeren ”redegøre for de overvejelser, begrundelser, hensyn, perspektiver og potentielle konsekvenser, der kan være forbundet med at indføre et forbud” på et lukket samråd.

Spørgsmålet deler partierne og deres folketingsmedlemmer på kryds og tværs.

Et borgerforslag, der indtil nu har samlet knap 40.000 underskrifter, foreslår at forbyde omskæring af drenge og piger under 18 år. Men eksperter har peget på, at et eventuelt forbud kan få store internationale konsekvenser og måske starte en ny Muhammed-krise.

Esben Lunde åbner for ulvehegn
Ulve i Danmark har skabt stor debat, og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) er klar med støtte til et forslag fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti om, at ulven skal bag hegn. Det skriver DR.dk.

”Jeg har allerede for flere dage siden holdt møde med Karina Due (DF), og vi har drøftet muligheden for at få sat hegn op om landets ulve. Det er et forslag, vi undersøger med fuldt gåpåmod,” siger Esben Lunde Larsen til DR.

Forslaget går på, at man skal indfange ulvene og sætte dem fri i indhegnede internater i Danmark eller Tyskland. Esben Lunde er nu ved at undersøge, om det kan lade sig gøre inden for lovens rammer, eller om loven skal ændres.

Lobbyister bestormer Borgen inden energiudspil
I næste uge ventes regeringen at præsentere sit energiudspil, som er et af årets vigtigste udspil.

Det handler om afgiftslettelser, klima og en årlig eksport af energisektoren på mange milliarder kroner.

Og ifølge Politiken udspiller der sig i denne tid en intens lobbykamp forud for regeringens energiudspil. For selvom ministre og ordførere modtager en lind strøm af input fra private aktører forud for et regeringsudspil, har presset fra energilobbyen aldrig været mere massivt end nu, lyder vurdereringen fra energiminister Lars Christian Lilleholt (V), der har arbejdet med området i Folketinget de seneste 17 år.

”Interessefeltet er blevet helt enormt. Der er kommet rigtig, rigtig mange særinteresser på det her område. Og der er mange ressourcer i spil, fordi der er mange penge på spil,” siger han til Politiken.

R forlader forhandlingerne hos Troels Lund
Radikale valgte torsdag af forlade ghettoforhandlingerne i Beskæftigelsesministeriet. Partiet vil nemlig ikke være med til at forbyde kontanthjælpsmodtagere at flytte til en ghetto, som regeringen har foreslået.

”At tage grundlæggende rettigheder fra mennesker, der har mistet deres job, er symbolpolitik. I stedet for at løse problemer med manglende job og uddannelse giver et bopælsforbud bare nye problemer til en gruppe af borgere, som i forvejen har nok at slås med, når huslejen skal betales, og familiernes munde mættes,” siger Radikales politiske leder, Morten Østergaard, i en pressemeddelelse.

Radikale er fortsat med i ghettoforhandlingerne på andre områder.

Det sker i dag
Kl. 8.00: Fem ministre skal i i lukket samråd om omskæring af drenge.

Kl. 9.30: Det Kongelige Teater præsenterer ny teaterchef.

Kl. 10.00: OK18-parterne mødes i Forligsinstitutionen.

Kl. 11.45: Fem ministre modtager ti anbefalinger fra Advisory Board for mad, måltider og sundhed, der skal løfte danskernes sundhed.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dennis Kristensen

Fhv. forbundsformand, FOA
portør (Amtssygehuset i Herlev 1976)

0:000:00