Dagens overblik: Ny erhvervspakke har splittet politiske alliancer

POLITISK OVERBLIK: Den nye erhvervsaftale er en sejr for regeringen, lyder det i flere analyser dagen derpå. Flere politiske alliancer har nemlig fået et hak, fordi Socialdemokratiet ikke er med. Få dagens politiske overblik her.

Foto: /ritzau/Lars Krabbe
Cecilie Gormsen

Godmorgen, og velkommen til både en ny dag og en ny uge i dansk politik.

Politikerne tyvstartede søndag den nye uge med at lande en erhvervsaftale, som er regeringens første store aftale dette efterår.

Med aftalen bliver der lettet afgifter for 720 millioner kroner årligt på blandt andet nødder, te og regntøj, ligesom aftalen også indfører en ny aktiesparekonto. Se, hvilke afgifter der bliver fjernet eller sænket her.

2 x analyse: Splittede alliancer
Og den nye aftale udlægges af flere analytikere og kommentatorer som en sejr for regeringen. For selvom at aktiesparekontoen er endt i en noget mindre målestok end den, regeringen oprindeligt spillede ud med tilbage i august, har regeringen ifølge DR's politiske analytiker Christine Cordsen fået en stor erhvervspakke på plads.

Splittede politiske alliancer
Selvom regeringen ikke har fået alt igennem med den nye erhvervsaftale, har VLAK til gengæld formået at splitte ikke bare en, men to politiske alliancer. Sådan lyder analysen fra DR's politiske korrespondent Christine Cordsen.

Læs også: Regeringen lander erhvervsaftale til 15 mia. med DF og R

”Politisk har man fået splittet S-DF alliancen. Helt op til weekenden var Socialdemokratiet med i forhandlingerne, men de gik eller blev smidt ud i sidste øjeblik. Det er der lidt forskellige udlægninger af,” siger Christine Cordsen til DR og fortsætter:

”Til gengæld er De Radikale med, så man har fået splittet samarbejdet mellem S og R og fået sikret sig, at selvom flertallet skifter på en anden side af et valg, så vil man ikke umiddelbart lave de her initiativer om.”

DF er det centrale parti for Løkke
Også Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, peger på, at den nye erhvervsaftale styrker alliancen mellem regeringen og Dansk Folkeparti. Ifølge Thomas Larsen har Dansk Folkeparti fra starten været det centrale parti for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der for tiden arbejder for fuld kraft på at styrke alliancen med Dansk Folkeparti.

”Resultatet vil skuffe nogle af dem, som roste regeringens første udspil. Men i politik skal man kunne samle 90 mandater for at få flertal, og med støtte fra DF kan regeringen trods alt præsentere en aftale med mange initiativer, der vil blive modtaget med glæde i erhvervslivet,” skriver Thomas Larsen i sin analyse.

Tilfredshed hos erhvervslivet – bekymring hos LO
Hos Dansk Erhverv glæder man sig over den nye aftale, og ifølge direktør Jens Klarskov er der gods og tyngde i erhvervsaftalen.

”Det bliver både billigere og bedre at være virksomhed fremover, og det vil gavne hele samfundet,” siger Kristian Klarskov i en pressemeddelelse.

LO er mindre begejstrede for aftalen. For selvom formand Lizette Risgaard glæder sig over, at regeringen droppede at finansiere aftalen med at skære i dagpengene, er der mere bekymring end begejstring hos LO-formanden.

”Det er godt, at man har droppet de katastrofale besparelser på det ene ben af flexicurity – nemlig dagpengene. Men det er mildest talt problematisk, at det er det andet ben – den aktive arbejdsmarkedspolitik – der skal betale for, at man blandt andet vil sænke afgifterne på sodavand og nødder,” siger hun i en pressemeddelelse og peger på, at regeringen vil spare på aktivering af arbejdsløse.

Dagens nedslag i ordbogen: Aktiesparekonto
Er du en af de mange, som heller ikke er helt sikker på, hvad en aktiesparekonto er, så hjælper Altingets morgenpost her.

En aktiesparekonto er en konto, som man får oprettet i sin bank. Her kan man købe og sælge alle de aktier, som man vil, uden at skulle holde regnskab med tab og gevinster. Det betyder, at man i modsætning til i dag ikke skal betale skat, hvis man hæver en del af pengene på kontoen. Til gengæld betaler man en årlig skat på 17 procent af værdistigninger på kontoen.

Aktiesparekontoen er dog endt i en noget mindre målestok end regeringen oprindeligt spillede ud med tilbage i august, da VLAK præsenterede sit erhvervsudspil. Her foreslog regeringen, at man skulle kunne sætte 500.000 kroner ind på kontoen, men det har Dansk Folkeparti stejlet over.

Derfor starter kontoen med den nye aftale med et loft på 50.000 kroner – dog med mulighed for, at det kan stige til 200.000 kroner, hvis partierne bliver enige om det.

Mette Frederiksens ryk mod højre
Når Mette Frederiksen i dag har lavet et historisk ryk af Socialdemokratiet til højre i udlændingepolitikken, så skal hovedforklaringen findes i hendes tid som justitsminister under Thorning-regeringen. Det fortæller hun i et interview i Berlingske søndag i anledning af sin 40-års fødselsdag senere på ugen.

”Der er en direkte sammenhæng. Jeg kunne se den fare, der er forbundet med den manglende integration. Den fare er så stor, at jeg har tænkt mig at bruge mit politiske liv på at få integrationen til at fungere – og det kræver, at vi strammer op,” siger Mette Frederiksen til Berlingske.

Mette Fredriksen fortæller, at hun er vokset ud af en tradition med stor opbakning til det internationale og til konventionerne, men at hun i sin tid som justitsminister pludselig kunne se, at konventionerne kunne beskytte en mand, der ikke vil danskerne det godt.

Læs interviewet, der også handler om børn, skilsmisse og meget andet her.

Det sker i dag
Valgkampen op til kommunal- og regionsvalget er for alvor ved at gå ind i den afgørende fase, og det kan ses på toppolitikernes kalendre. For eksempel besøger S-formand Mette Frederiksen ikke mindre end fem kommuner i dag på sin valgturne, hvor Rebild, Vesthimmerland, Mariagerfjord, Randers og Syddjurs alle får besøg af den socialdemokratiske formand.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00