Regeringen lander erhvervsaftale til 15 mia. med DF og R

AFTALE: Med den nye erhvervs- og vækstaftale afsættes 14,7 milliarder kroner frem til 2025. Blandt andet lettes en række afgifter, ligesom der indføres en aktiesparekonto. S er ikke med i aftalen.

Afgiftslettelser, en ny aktiesparekonto og midler til fremme af turisme og vækst i landdistrikterne.

Sådan lyder nogle af hovedpunkterne i den nye erhvervs- og iværksætteraftale, som regeringen søndag eftermiddag fik forhandlet på plads med støttepartiet Dansk Folkeparti og oppositionspartiet Radikale.

I alt afsættes der 14,7 milliarder kroner frem mod 2025, startende med 0,7 milliarder kroner i 2018 stigende til cirka 2,2 milliarder kroner i 2025.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) mener, at aftalen kan løfte fremtidens virksomheder.

”Det er glædeligt, at vi med aftalen har banet vejen for, at flere danske virksomheder kan vokse sig store og udvikle sig til nye erhvervssucceser i fremtiden,” siger Brian Mikkelsen i en pressemeddelelse.

En slanket aktiesparekonto
Blandt initiativerne i den nye aftale er en aktiesparekonto, der skal gøre det mere attraktivt for danskere at investere i aktier. Aktiesparekontoen er dog endt ud i en noget mindre målestok, end regeringen oprindeligt spillede ud med tilbage i august, da VLAK præsenterede sit erhvervsudspil. Her foreslog regeringen, at man skulle kunne sætte 500.000 kroner ind på kontoen, men det har Dansk Folkeparti stejlet over.

Derfor starter kontoen med den nye aftale med et loft på 50.000 kroner – dog med mulighed for at det kan stige til 200.000 kroner, hvis partierne bliver enige om det.

Samtidig indføres der også et investorfradrag med den nye erhvervsaftale, og det glæder økonomiminister Simon Emil Ammitzbøll (LA):

”Jeg er stærkt tilfreds med, at vi med aftalen gør det mere attraktivt at investere i aktier og får gjort det nemmere for iværksættere at få adgang til den nødvendige kapital. Det vil give flere mulighed for at tage springet og blive iværksættere. Og det vil give virksomhederne mulighed for at vokse og skabe gode job,” siger Simon Emil Ammitzbøll i en pressemeddelelse.

Letter afgifter med 720 mio. kr.
Regeringen er også blevet enig med Dansk Folkeparti og Radikale om at sænke og fjerne 65 forskellige afgifter og afgiftssatser med i alt 720 millioner kroner. Blandt andet sløjfes afgifter på nødder, te og regnfrakker, ligesom blandt andet elvarmeafgiften sænkes. Samtidig annulleres en række planlagte afgiftsstigninger på blandt andet vin og chokolade.

”Jeg glæder mig over, at der er flertal for at fjerne gamle og bøvlede afgifter. Dermed gør vi det billigere at være dansker og lettere at drive virksomhed. Og vi gør det mindre attraktivt at grænsehandle til gavn for danske arbejdspladser,” siger skatteminister Karsten Lauritzen.

Læs også: Overblik: Disse afgifter fjernes eller sænkes

S står udenfor aftale
Aftalen finansieres blandt andet ved besparelser på DSB og via det økonomiske råderum. Til gengæld er dagpengebesparelser ikke en del af finansieringen, selvom det fredag kom frem, at det var en del af forhandlingerne.

Og det glæder Socialdemokratiet, der efter længe at have siddet med ved forhandlingsbordet ikke er med i den nye erhvervsaftale. Morten Bødskov (S) mener, at det godt kunne have været en bred aftale med Socialdemokratiet.

”Socialdemokratiet sagde nej til at være med til at finansiere pakken med besparelser på eksempelvis unges dagpenge. Det er den eneste årsag til, at vi ikke er med. Efter det blev vi smidt ud af forhandlingerne,” siger Morten Bødskov ifølge Jyllands-Posten.

EL: Ny aftale er løftebrud
Mens Socialdemokratiet ser gode takter i den nye aftale, kritiserer Enhedslisten aftalen. Erhvervsordfører Pelle Dragsted mener, at regeringen, DF og Radikale tager fra velfærden, de arbejdsløse og den kollektive trafik, for at give skatterabatter.

”De nye skatterabatter skal blandt andet finansieres ved at tage penge fra råderummet, som er skabt gennem for eksempel en højere pensionsalder. Det er klokkeklart løftebrud fra regeringen. Lars Løkke lovede klart og tydeligt, at reformerne af pensionsalderen skulle sikre, at der var råd til velfærd i fremtiden, men nu bruger han i stedet pengene på lavere skat til de rigeste danskere,” siger Pelle Dragsted og tilføjer:

”Nedskæringerne på DSB er et helt forkert skridt at tage i en tid, hvor vi har brug for, at flere mennesker bruger den kollektive trafik.”

Forrige artikel Overblik: Disse afgifter fjernes eller sænkes Overblik: Disse afgifter fjernes eller sænkes Næste artikel Det sker i EU: Fut i forsvarssamarbejdet uden Danmark Det sker i EU: Fut i forsvarssamarbejdet uden Danmark
Konsulentbesparelser dræner puljer til socialt udsatte

Konsulentbesparelser dræner puljer til socialt udsatte

PENGEJAGT: Beskæftigelsesministeriet skal spare 52 millioner på konsulenter, og vil hente en del af pengene i satspuljebevillinger til socialt udsatte. "Kreativiteten er voldsomt stor," lyder kritikken fra blå blok.