Dagens overblik: OK18 går ind i afgørende fase

POLITISK OVERBLIK: De kommende dages overenskomstforhandlinger kan afgøre, om storkonflikten rammer eller ej. Håb på det bedste, og forbered jer på det værste, lyder det fra en af topforhandlerne. Få dagens politiske overblik her.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Cecilie Gormsen

Ender det i storkonflikt? Eller med en aftale? Eller går overenskomstforhandlingerne for de offentligt ansatte i forlænget spilletid?

Det skal afgøres den kommende uge, og ifølge Flemming Vinther, der er chefforhandler for de statsansatte i de overenskomstforhandlinger, kan de næste dages forhandlinger meget vel blive afgørende for forhandlingerne om de cirka 800.000 offentligt ansattes overenskomster. Det fortæller han i et interview med Berlingske.

Da parterne i Forligsinstitutionen er underlagt tavshedspligt, er det begrænset, hvad Flemming Vinther kan sige om, hvor langt fra eller tæt på man er på en aftale. Han fortæller dog, at man skal forberede sig på det værste og håbe på det bedste.

”Arbejdsgiverne har travlt med at sige i medierne, at de flytter sig. Dét skal vi så også have en oplevelse af inde ved forhandlingsbordet. Og når vi sidder i Forligsen på fjerde uge, er det jo ikke nemt. Vi er ikke mere fundamentalistiske i fagbevægelsen, end at vi er sat i verden for at lave aftaler – bare ikke for enhver pris,” siger Flemming Vinther til Berlingske.

Fire gode links om OK18
De kommende dages forhandlinger bliver afgørende for, om Danmark rammes af strejke og lockout efter påske. Men hvem sidder egentlig og forhandler, hvem bliver ramt af en eventuel strejke og lockout, og hvad siger de kloge kommentatorer om de ophedede forhandlinger? Vi har samlet fire gode OK18-links.

1. Hvem bliver omfattet af strejke og lockout i dit område?
Få det store overblik over, hvilke arbejdspladser der bliver ramt, hvis de faglige organisationers strejke, og arbejdsgivernes lockout bliver en realitet.

2. Her er OK18-hovedpersonernes styrker og svagheder
Hvilke personlige kort har de otte nøglepersoner på hånden i slaget om de nye offentlige overenskomster? Og hvad er det vigtigste resultat for dem at hive hjem hver især? Få overblikket her.

3. Mistillid kan spænde ben for en OK-aftale
Tilliden mellem arbejdsgivere og arbejdstagere i det offentlige har været udfordret de senere år. Og det kan spænde ben for en aftale, vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein. Læs

4. Jarl Cordua: DF's OK18-melding er politisk disruption
Flere partier på Christiansborg har blandet sig i overenskomstforhandlingerne, og ifølge politisk kommentator Jarl Cordua er det ekstremt frustrerende for VLAK-regeringen at bevidne DF's opportune fisken i vælgerhavets rørte vande med solid opbakning til de offentligt ansattes krav, mens de selv er reduceret til nærige arbejdsgiverbussemænd.

S og LA sætter sig på magten i Slagelse
Bare tre måneder efter at John Dyrby Paulsen (S) blev borgmester, har han droppet det brede samarbejde i Slagelse. På et dramatisk byrådsmøde mandag aften blev oppositionen sat uden for indflydelse. Det skriver Altinget.

Under mødet føg det med beskyldninger om urent trav, ulovligheder og løgn, da politikerne kastede sig ud i en timelang debat om samarbejdet i Slagelse Kommune. Og da debatten var slut, havde den ene halvdel af byrådet sat den anden halvdel uden for indflydelse i samtlige kommunens politiske udvalg.

”Man kan ikke både køre en kurs med hård personlig konfrontation og så have en samarbejdsaftale. Igen i dag blev jeg beskyldt for magtmisbrug. På et tidspunkt må man sige, at nok er nok,” siger borgmester John Dyrby Paulsen (S) til Altinget efter mødet.

Læs reportage fra det dramatiske byrådsmøde her.

Bred aftale om nyt skilsmissesystem
Børne- og socialminister Mai Mercado (K) og regeringen har tirsdag morgen landet en aftale med alle Folketingets partier om et nyt skilsmissesystem. Hovedpunkterne i den nye aftale er følgende:  
- Etablering af en ny myndighed, Familieretshuset, hvor alle sager starter, og hvor familierne mødes med rådgivning og konflikthåndtering.
- Klar domstolsinddragelse, idet indgribende afgørelser skal træffes ved dom i Familieretten. Alle klagesager behandles i domstolssystemet.
- Etablering af en børneenhed, der skal sikre et klart fokus på barnets trivsel i processen.
- Styrket samarbejde med kommunen
- Der indføres af hensyn til børnene en refleksionsperiode på tre måneder med adgang til en række tilbud, der har som hovedsigte at skabe forståelse for barnets situation. 

Læs også

Direktør går i protest mod udflytningen
Formanden for Idrættens Analyseinstitut (Idan), Henrik Brandt, forlader sin post i protest mod udflytning af instituttet. Det skriver Altinget.

Henrik Brandt har været med i Idrættens Analyseinstitut fra begyndelsen for 13 år siden og været med til at bygge organisationen op. Og han forudser, at udflytningen af otte arbejdspladser fra København til Aarhus kan koste arbejdspladser.

”Vi er en anderledes offentlig arbejdsplads på den måde, at de stillinger, regeringen nu vil flytte, dem har vi selv skabt. Vi har selv været ude og hente opgaver hjem. Udflytning tager så meget tid og så mange kræfter, at vi vil kunne skaffe færre opgaver til butikken og må skære stillinger væk. Jeg forstår ikke, at en liberal regering vil lade det ske, bare fordi den har en generel udflytningsplan, som intet har med Idan eller vores måde at fungere på at gøre," siger Henrik Brandt til Altinget.

Danmark udviser to russiske diplomater
For første gang i mere end 25 år udviser Danmark russiske diplomater som led i en koordineret protest mod et angreb med russisk produceret nervegas mod en tidligere russisk spion. Det oplyste udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) mandag eftermiddag.

De to diplomater udvises som en reaktion på nervegasangrebet mod den russiske eksspion Sergei Skripal og hans datter i Salisbury i England tidligere i denne måned.

"Det er første gang siden Anden Verdenskrig, at der er sket et angreb med giftgas i Europa. Det er fuldstændig uacceptabelt, at kemiske våben er anvendt i mordforsøg i en britisk by. Der er tale om et groft brud på international lov og ret," sagde Anders Samuelsen på et pressemøde mandag eftermiddag.

Læs mere her.

Det sker i dag
Kl. 10.00: Børne- og socialminister Mai Mercado (K) præsenterer ny skilsmisseaftale.

Kl. 11.00: Forhenværende informationschef og VU-formand Troels Brøndsted (64) bisættes fra Christians Kirke. Læs Altingets nekrolog her. https://www.altinget.dk/artikel/doedsfald-fhv-informationschef-og-vu-formand-troels-broendsted-64

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Vinther

Forhandlingschef, BUPL
soldat, zoneterapeut og butiksassistent

0:000:00