S og LA gør rent bord og sætter sig på magten i Slagelse

REPORTAGE: Blot tre måneder efter at John Dyrby Paulsen (S) blev borgmester, har han droppet det brede samarbejde i Slagelse. På et dramatisk byrådsmøde blev oppositionen sat uden for indflydelse. Nu venter et juridisk efterspil.

Foto: /Altinget/Arthur J. Cammelbeeck
Jakob Nielsen

Redaktionen oplyser: Der er rettet i denne artikel. Se nederst.

To spøgefugle havde stillet popcorn og hindbærbrus frem ved socialdemokraternes pladser, inden de mødte frem til byrådsmødet i Slagelse mandag aften.

Hvis det skete i håb om endnu en forestilling i det, som et byrådsmedlem kaldte "Cirkus Slagelse", så blev de ikke skuffede.

For som det efterhånden er tradition, føg det med beskyldninger om urent trav, ulovligheder og løgn, da politikerne kastede sig ud i en timelang debat om samarbejdet i Slagelse Kommune.

Fakta
Magtbalancen i Slagelse

RØD BLOK: 16
  • Socialdemokratiet (12)
  • Liberal Alliance (1)
  • SF (2)
  • Enhedslisten (1)

BLÅ BLOK: 15
  • Venstre (10)
  • Dansk Folkeparti (4)
  • Radikale (1)

Det her er en udrensning, og det må vi bare forholde os til.”  

Knud Vincents
Gruppeformand, Venstre

Da debatten var slut, havde den ene halvdel af byrådet sat den anden halvdel uden for indflydelse i samtlige kommunens politiske udvalg.

”Man kan ikke både køre en kurs med hård personlig konfrontation og så have en samarbejdsaftale. Igen i dag blev jeg beskyldt for magtmisbrug. På et tidspunkt må man sige, at nok er nok,” sagde borgmester John Dyrby Paulsen (S) til Altinget efter mødet.

Igen i dag blev jeg beskyldt for magtmisbrug. På et tidspunkt må man sige, at nok er nok.

John Dyrby Paulsen
Borgmester (S)
Foto:

Politisk udrensning

Venstres gruppeformand Knud Vincents talte om ”politisk udrensning” og tilføjede, at ”det her var aldrig sket med en dygtig leder for bordenden”.

Dansk Folkepartis Ann Sibbern mente, at flertallets beslutning er i strid med den kommunale styrelseslov og vil nu have forløbet undersøgt af eksterne jurister.

Imens sagde hendes partifælle Henrik Brodersen, der også sidder i Folketinget for DF, at ”Slagelse har ikke længere noget at lade Hviderusland og Uganda høre. Vi bliver styret på samme måde”.

Dermed er det politiske samarbejde i Slagelse kørt helt af sporet, blot tre måneder efter at John Dyrby Paulsen blev borgmester på løfter om en ny start og bredt samarbejde.

Men med flertallets overtagelse af kontrollen med samtlige udvalg, er der med borgmesterens ord udsigt til lysere tider:

”Vi skal helt sikkert samarbejde, og det bliver nemmere nu, fordi det hele bliver lidt mere strømlinet,” sagde John Dyrby Paulsen på mandagens byrådsmøde.

Vi har snitfladeproblemer

Magtovertagelsen i Slagelse var ikke nogen enkel manøvre. For i princippet kan byrådet ikke bare afsætte de forskellige udvalg, som det selv har nedsat.

Derfor havde flertallet med borgmester John Dyrby Paulsen og viceborgmester Villum Christensen (LA) i spidsen lagt an til en plan i to trin: Først blev den samarbejdsaftale, som ellers var indgået for få måneder siden, opsagt.

Dernæst skulle der over to byrådsmøder vedtages en helt ny styrelsesvedtægt med et mindre antal udvalg.

Da hele den proces var gennemført, kunne flertallet mandag aften besætte de netop omdannede politiske udvalg med en overvægt af medlemmer fra Socialdemokratiet, Liberal Alliance, SF og Enhedslisten.

Mindretallet opfordrede indtrængende til at droppe hastværket og til at forhandle om et bredt samarbejde i stedet. Hvorfor skulle det gå så hurtigt, når den aktuelle struktur kun har virket i få måneder, spurgte den radikale Troels Brandt.

John Dyrby Paulsen forklarede, at det skyldes ”snitfladeproblemer”, hvor den samme sag kan risikere at komme op i flere forskellige udvalg. Det kneb dog med konkrete eksempler på, at disse snitflader havde skabt store problemer.

”Der er ikke sket nogen katastrofer endnu, men hvis man skal rette op på det, skal det være nu,” sagde John Dyrby Paulsen.

Anklager om løgn 

På væggen bag borgmesteren hang et stort fotografi af Slagelses vartegn, Storebæltsbroen, med ord som ”Enig”, ”Demokrati” og ”Dialog” trykt på broens beton.

Men i salen var det helt andre ord, der kom ud af politikernes mund.

”Det er en utroligt ærgerlig situation. Især det, at ændringen af styrelsesvedtægten kommer samtidig med opsigelsen af samarbejdsaftalen. Efter min vurdering er begrundelsen for denne beslutning ikke lovlig,” sagde DF’s Ann Sibbern.

 

Hun henviste til kommunaleksperten Roger Buch, der har anlagt samme vurdering. En tilsvarende sag fra Randers ventes at blive afgjort ved byretten inden for få uger.

”Hvis den reelle begrundelse er politiske konflikter og personsager, så er det ikke et gyldigt grundlag,” sagde Ann Sibbern.

Hun beskyldte i samme åndedrag borgmesteren for at havde talt usandt, da han på et byrådsmøde for en uge siden hævdede, at han selv havde talt med den pågældende ekspert.

Nu kunne Ann Sibbern læse op af en mail fra Roger Buch, hvor det fremgik, at han ikke havde talt med borgmesteren, men at han derimod via mail havde forklaret ham, hvorfor beslutningen om en ny styrelsesvedtægt efter Roger Buchs mening var ulovlig.

Måske, måske ikke 

Flere af Venstres medlemmer forsøgte igen at få svar på, hvorfor det haster sådan med at få de politiske udvalg sat sammen på en ny måde – og hvorfor de fleste udvalg nu kun skal have fem medlemmer mod tidligere syv.

”Børn og Unge-udvalget administrerer en tredjedel af kommunens økonomi. Nu skal det styres af et udvalg med bare fem medlemmer. Det, synes jeg, er bittert,” sagde Knud Vincents fra Venstre.

Socialdemokratiet lod den tidligere borgmester Flemming Erichsen føre ordet.

”Det er rigtig ærgerligt, at det her ikke er lykkedes,” sagde han.

”Jeg gik ind for, at man delte posterne, så vi kunne koncentrere os om at snakke politik. Men det er ikke den oplevelse, vi har haft. Så vi er nået til den erkendelse, at der skulle ske noget,” sagde han – og fik det dermed igen til at lyde som om, at det mest var de politiske konflikter, der lå bag den nye blokpolitik.

Men Flemming Erichsen skyndte sig at tilføje: ”Vi mener virkelig alvorligt, at der er snitfladeproblemer.”

Og om kommunaleksperten fra Aarhus sagde han: ”Roger Buch… Måske har han ret, måske har han ikke ret.”

En tavs Villum 

Mens debatten bølgede frem og tilbage, sad en enkelt af hovedpersonerne helt tavs på sin plads. Det var viceborgmester Villum Christensen (LA), der spiller en nøglerolle i Slagelse Byråd.

Ikke nok med at han var det afgørende mandat, der sikrede John Dyrby Paulsen borgmesterposten; han er også 1. viceborgmester.

Med den nye magtfordeling stiger hans honorar for den titel fra 70.000 til 100.000 kroner om året, mens 2. viceborgmester Ann Sibbern omvendt må vinke farvel til 30.000 kroner.

Alligevel deltog Villum Christensen ikke i debatten. Heller ikke da DF's Henrik Brodersen beskyldte ham for at være hjernen bag den røde magtovertagelse.

Et cirkus med popcorn og burger

I stedet konstaterede Venstres Knud Vincents, at det efter hans mening ikke er helt ved siden af, når nogen omtaler Slagelse som et cirkus.

”Det rammer meget godt, og det bør vi tage alvorligt i det her lokale. Det her er en udrensning, og det må vi bare forholde os til.”

Forslaget om at rykke rundt på de politiske udvalg i Slagelse blev vedtaget med 16 af de 31 stemmer i byrådet, og da aftenens øvrige punkter var overstået, kunne politikerne samles i de forskellige udvalg for at sætte navn på formands- og næstformandsposterne i de syv nye udvalg.

De gik alle til politikere fra Slagelses usædvanlige koalition bestående af Socialdemokratiet, Liberal Alliance, SF og Enhedslisten. På det tidspunkt var både popcorn og røde sodavand for længst spist og drukket.

Men da forestillingen var forbi, samledes politikerne på øverste i etage i rådhuset for at slutte aftenen med en byg-selv-burger. 

 

Rettelse: I den oprindelige version fremstod det i indledningen som om, det var to medlemmer af Socialdemokratiet, der havde stillet popcorn og sodavand på bordet inden byrådsmødet. Men de socialdemokratiske medlemmer oplyser, at popcorn og sodavand var placeret på deres plads af andre. Altinget beklager fejlen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00