Partier i Slagelse går med til at stoppe retssag mod borgmester øjeblikkeligt

SLAGELSE: Tre partier i Slagelse sagsøgte sidste år borgmester John Dyrby (S) og hans gruppe for at sætte mindretallet uden for indflydelse på ulovlig vis. Men nu har sagsøgerne aftalt med borgmesteren, at sagen bliver stoppet omgående, og at de ikke har nogen kommentarer til offentligheden.

Foto: /ritzau/Lars Krabbe
Kristine Korsgaard Jakob Nielsen

Det kommer ikke til at blive afgjort i retten, om det var lovligt, da Slagelses borgmester og hans flertal ændrede på kommunens stående udvalg, så mindretallet mistede en række vigtige poster.

Det står klart, efter at den socialdemokratiske borgmester John Dyrby Paulsen har indgået aftale med tre blå partier i byrådet om, at de dropper den sag, de ellers har anlagt mod Dyrby og hans gruppe. Det oplyser parterne i en pressemeddelelse.

Her skriver de, at de er enige om, "at en retsafgørelse ville have været gavnlig", men at det er vigtigere at undgå yderligere omkostninger og at tage hensyn til involverede medarbejdere og det fremtidige samarbejde i byrådet.

"Parterne har derfor aftalt, at sagen stoppes øjeblikkeligt, og at de ikke har nogen yderligere kommentarer til offentligheden om sagen," står der i pressemeddelelsen, som er underskrevet af gruppeformændene for partierne, der havde anlagt sagen – V, R og DF – og af Dyrby selv.

Artiklen fortsætter under billedet

De tre partier lagde sag an mod Dyrby og hans gruppe i juli 2018, fordi flertallet havde annulleret byrådets beslutning om at ændre på kommunens stående udvalg. Annulleringen betød blandt andet, at mindretallet fik "frataget en række formands- og næsformandsposter i udvalgene – og dermed central indflydelse på kommunens anliggender," sagde de tre partier i forbindelse med sagsanlægget.

De mente, at John Dyrby og hans gruppe på den måde satte mindretallet uden for indflydelse, og at det skete på ulovlig vis – at beslutningen var "begrundet i både politisk og personbåren uenighed", som de sagde.

De tre partier fik blod på tanden, da et politisk flertal i Randers blev dømt for en lignende manøvre i april 2018. John Dyrby Paulsen afviste dog, at de to sager kunne sammenlignes.

Og nu har V, R og DF i Slagelse altså pludselig droppet sagen.

Altinget har spurgt gruppeformand for Radikale i Slagelse Byråd, Troels Brandt, hvad de tre partier har fået til gengæld for at droppe retssagen?

"Det må tiden vise! Først og fremmest håber vi med dette forlig at bidrage til fortsat stabilitet på den politiske bagsmæk," svarer han i en mail og nævner, at man i byrådet også er blevet enig om et budget.

"Budgetforliget banede vejen, så kommunen kan komme yderligere fremad," skriver han.

Læs også

Dramatisk kamp om borgmesterposten
Efter en højst dramatisk kamp om borgmesterposten i ugerne efter kommunalvalget i 2017 endte Liberal Alliances byrådsmedlem, Villum Christensen, med at pege på John Dyrby Paulsen som borgmester.

Det gjorde han efter lang tids uenighed med tidligere borgmester Stén Knuth (V), og det førte til et magtskifte. Dog blev det aftalt, at Villum Christensen efter to år kunne overtage borgmesterkæden efter Dyrby Paulsen. 

Samtlige partier i Slagelse byråd indgik derefter en samarbejdsaftale med John Dyrby Paulsen. Og i den korte tid, som fredspagten varede, blev partierne enige om en ny udvalgsstruktur og fordeling af posterne. Det er den fordeling, som senere blev annulleret til mindretallets utilfredshed.

Artiklen er opdateret med kommentar fra Troels Brandt (R) onsdag 17.4.19.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

John Dyrby Paulsen

Fhv. borgmester (S), Slagelse Kommune
cand.polit. (Københavns Uni. 1990), hd i udenrigshandel (Handelshøjskolen i København 1992)

Villum Christensen

Viceborgmester (LA), Slagelse Kommune
cand.phil. (Københavns Uni. 1980), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1981), MPM (Syddansk Uni. 2005)

Troels Brandt

Byrådsmedlem (R), Slagelse Kommune
socialpædagog, diplom i offentlig ledelse (Metropol), MA i oplevelsesledelse (Roskilde Uni.)