Historisk udvisning af russiske diplomater fra Danmark

DIPLOMATI: For første gang i mere end 25 år udviser Danmark russiske diplomater som led i en koordineret protest mod et angreb med russisk produceret nervegas mod en tidligere russisk spion, oplyser udenrigsminister Anders Samuelsen.

Andreas Krog

Ruslands ambassadør til Danmark, Mikhail Vanin, fik i dag på et møde i Udenrigsministeriet besked på at sende to af sine diplomater fra den russiske ambassade på Østerbro hjem til Rusland inden for en uge.

De to diplomater udvises som en reaktion på nervegasangrebet mod den russiske eks-spion Skripal i Salisbury i England tidligere i denne måned. Ved angrebet blev både Sergei Skripal, hans datter Yulia og en politimand ramt af en russisk-produceret nervegas. Både far og datter er fortsat indlagt, mens politimanden er blevet udskrevet fra hospitalet.

"Det er første gang siden Anden Verdenskrig, at der er sket et angreb med giftgas i Europa. Det er fuldstændig uacceptabelt, at kemiske våben er anvendt i mordforsøg i en britisk by. Der er tale om et groft brud på international lov og ret," sagde Danmarks udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), ved et pressemøde mandag eftermiddag.

Ekstrem alvorlig situation
Angrebet fik Storbritannien til at udvise 23 russiske diplomater. Nu følger Danmark samt en række andre EU-lande efter og gør det samme. Dog i en noget mindre målestok.

Anders Samuelsen mener dog ikke, at antallet af udviste diplomater er så afgørende. For uanset antal så er udvisning af diplomater et alvorligt skridt i forholdet mellem to lande.

"Der er tale om et alvorligt tiltag, som sjældent anvendes. Sidste tilfælde, hvor en russisk diplomat blev udvist af Danmark, ligger helt tilbage til starten af 90'erne, og Danmark har aldrig før udvist diplomater som reaktion på en hændelse i et andet land. Men denne situation er også helt ekstraordinær og ekstrem alvorlig," understregede Anders Samuelsen på pressemødet.

Indtil videre har 15 europæiske lande samt USA og Canada tilsammen udvist knap 130 russiske diplomater siden angrebet mod Sergei Skripal.

Ryste på hånden
Rusland har hårdnakket benægtet at have noget som helst med angrebet i Salisbury at gøre. Det får dog ikke den danske regering til at ryste på hånden. Her læner man sig sammen med de øvrige EU-lande op ad Storbritanniens konklusioner.

"Storbritannien har med støtte fra USA konkluderet, at det højst sandsynligt er Rusland, der står bag angrebet. Den samlede EU-kreds har udtrykt enighed med Storbritanniens vurdering af, at der ikke er andre plausible forklaringer. De russiske forklaringer på hændelsen er mere eller mindre fantasifulde og har mest af alt til hensigt at udlægge røgslør og så tvivl. Vi betragter ikke disse forklaringer som troværdige," fastslog Anders Samuelsen.

Han lagde desuden ikke skjul på, at den danske regering godt kunne forestille sig, at Rusland udviser to danske diplomater fra ambassaden i Moskva som modsvar på den danske beslutning. Det var sådan, Rusland reagerede på den britiske beslutning. Og det var da også, hvad Rusland gjorde allerede senere mandag eftermiddag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Mikhail Valentinovich Vanin

Ambassadør, Den russiske ambassade i Danmark
ph.d. i økonomi

0:000:00