Dagens overblik: V-vælgere vil hellere i regering med S frem for DF

OVERBLIK: Uventet høj vækst får Danmark til at hæve ulandsbistanden med 900 millioner. S vil indføre høringer af embedsmænd uden ministerdeltagelse. Og så ønsker Venstres vælgere hellere et regeringssamarbejde med S frem for DF. Få dagens overblik her. 

Venstres vælgere ser hellere et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet end Dansk Folkeparti.
Venstres vælgere ser hellere et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet end Dansk Folkeparti.Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Goddag og velkommen til en tætpakket udgave af dagens politiske nyhedsoverblik.

Vi går direkte til sagen og indleder med nyheden om, at Venstres vælgere foretrækker et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet frem for Dansk Folkeparti. Det viser en ny måling omtalt i Børsen. Stillet over for valget mellem et samarbejde med enten S eller DF, foretrækker 54 procent S, mens 33 procent hellere ser, at V slår pjalterne sammen DF i et regeringssamarbejde.

Venstres politiske ordfører, Britt Bager, gider dog ikke lege bogstavleg og holder fast i, at Venstre vil fortsætte samarbejde med K og LA. Heller ikke Socialdemokratiets Nicolai Wammen er interesseret i bogstavlegen og toner rent socialdemokratisk flag:

“Socialdemokratiet går til valg på at danne en ren socialdemokratisk regering. Vi har ingen planer om hverken at skulle danne regering med Venstre, Dansk Folkeparti eller andre partier,” siger han til avisen.

900 millioner ekstra til dansk ulandsbistand 
Denne tirsdag byder på godt nyt til verdens fattige. Danmark har nemlig besluttet af hæve ulandsbistanden med 900 millioner kroner som følge af høje vækstrater. Den ekstra pose penge er samtidig en nødvendighed for at leve op til FN’s målsætning om, at udviklingsbistanden skal udgøre 0,7 procent af BNI.

De ekstra penge vækker ikke overraskende glæde i udviklingsorganisationernes brancheorganisation, Globalt Fokus. “Nu har man i årevis talt om, at der skulle flere penge til nærområderne. Nu har man en god mulighed for at sætte handling bag ordene,” siger formand for Global Fokus, Laust Leth Gregersen til Altinget.

S vil indføre embedsmandshøringer 
Vi snupper en nyhed mere fra egen andedam her på Altinget. I et dugfrisk interview fortæller Socialdemokratiets Christine Antorini, at hvis S kommer til magten, så vil partiet give mulighed for, at embedsmænd kan blive indkaldt til høringer uden deres minister. Tidligere på året blokerede statsminister Lars Løkke Rasmussen for den mulighed på trods af et flertal i Folketinget.

S-udmeldingen er interessant set i det lys, da det er den siddende statsminister, der sidder med nøglen til at ændre den nuværende praksis for Folketingets adgang til embedsværket.
Du kan læse mere om Christine Antorinis begrundelser for at inddrage embedsmændene i høringer uden deres ministre samt Dansk Magisterforenings reaktion lige her

DF: Overtrædelse af burkaforbud skal give fængselsstraf 
Vi skal endnu en gang forbi burkaforbuddet. Måske husker du den fransk-algeriske rigmand, der i marts lovede at betale de bøder, der bliver uddelt for at overtræde tildækningsforbuddet. Han bekræfter nu over for Politiken, at han agter at holde sit løfte og betale bøderne.

Men løftet falder ikke i god jord hos hverken Venstre eller Dansk Folkeparti. Martin Henriksen (DF) opfordrer regeringen til at indføre kortere fængselsstraffe for overtrædelse af tildækningsforbuddet, så man på den måde kan neutralisere rigmandens almisser.

“Man kan måske betale bøder for andre, men man kan ikke sidde den af for andre,” siger Martin Henriksen til avisen. Idéen får opbakning af Venstres udlændinge- og integrationsordfører, Marcus Knuth, der dog først vil afvente, om rigmanden betaler bøderne, samt om Justitsministeriet kan forhindre ham i det.

2 hurtige: Danske Bank og russisk naturgas
Vi snupper også lige et par korte nyheder.  

Bagmandspolitiet har indledt en efterforskning af Danske Banks brud på hvidvaskningsloven. Det glæder erhvervsminister Rasmus Jarlov (K), der kort efter meldingen tweetede: ”Sagen er ekstremt højt prioriteret af de danske myndigheder. Hvidvask i dette omfang er en meget alvorlig forbrydelse, som ikke skal tolereres men slås ned.”

Danmarks køb af russisk naturgas er boomet de seneste fem år. Det skriver Ritzau ifølge Berlingske. Stigningen undrer Socialdemokratiets udenrigspolitiske ordfører, Nick Hækkerup. “Det er underligt, og det er forkert, for energipolitik er i høj grad også udenrigspolitik,” siger udenrigsordføreren. 

Og så skaber en ny klimaundersøgelse, der sætter spørgsmålstegn ved, om ambitionerne i Paris-aftalen er høje nok, dybe panderynker hos energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V). “Det er alvorligt, men desværre er det ikke nyt. Vi ved godt, at vi har en meget stor udfordring foran os her, som kalder både på national og ikke mindst international handling,” siger han til DR. 

Det sker i dag
- Dansk Folkeparti fortsætter sit sommergruppemøde i Sønderborg. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00