Deadline nærmer sig: 12 minkavlere har søgt om dvalekompensation

Uret tikker. Lørdag står det klart, hvor mange tidligere minkavlere, der ønsker at have muligheden for at genoptage erhvervet, hvis det bliver muligt. Indtil videre har 12 minkavlere tilkendegivet det ønske. 

Det står allerede nu klart, at en eventuel fremtidig minkproduktion i Danmark blot vil udgøre en brøkdel af størrelsen på den danske minkproduktion, før erhvervet blev lukket ned i november 2020. 
Det står allerede nu klart, at en eventuel fremtidig minkproduktion i Danmark blot vil udgøre en brøkdel af størrelsen på den danske minkproduktion, før erhvervet blev lukket ned i november 2020. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-HansenAndreas Arp

Når fredag bliver til lørdag er der et klarere billede af, hvordan en eventuel fremtidig minkproduktion i Danmark kan se ud.

For fredag 1. april klokken 23.59 er nemlig den sidste chance for at søge dvalekompensation for de forhenværende minkavlere. 

Indtil videre har 12 tidligere minkavlere valgt at søge dvalekompensation. 

Det svarer til omkring 1 procent af de 1.201 ansøgninger, som Fødevarestyrelsen har modtaget.

1.189 tidligere minkavlere har søgt om nedlukningserstatning. 

Det oplyser Fødevarestyrelsen til Altinget.

Dansk minkavl og dvalekompensation

Det vurderes, at der indtil aflivningen af alle mink i Danmark var cirka 1.100 minkavlere i Danmark. Det omfatter både fuldtidsminkavlere og deltidsminkavlere, der eksempelvis driver en minkbedrift ved siden af andet landbrug.

Minkavlerne havde cirka 2,5 millioner avlsdyr i 2019 og producerede cirka 13 millioner minkskind.

Der var cirka 2.600 heltidsbeskæftigede på de danske minkfarme i 2019. Dertil kommer de beskæftigede i følgeerhverv, hvorfor mange danskere på den ene eller anden måde har en tilknytning til minkerhvervet.

I 2019 eksporterede Danmark 24,5 millioner minkskind til en samlet værdi af 4,9 milliarder kroner, ifølge tal fra Danmarks Statistik. Værdien af den danske eksport har varieret betydeligt over de seneste 10 år fra 4,1 milliarder kroner i 2009 til 12,8 milliarder kroner i 2013.

Minkavl er foreløbigt forbudt i Danmark frem til udgangen af 2022. 

Dvalekompensation er en kompensation for faste omkostninger - inklusiv nødvendige driftsomkos​​​tninger til vedligehold og service af produktionsfaciliteter - som følge af det midlertidige forbud mod hold af mink.

Minkavlere, der har valgt dvalekompensation, kan ændre deres valg til kompensation efter permanent nedlukning frem til den 31. december 2023 mod at tilbagebetale den dvalekompensation, som de har modtaget.


Kilde: Erhvervsministeriet, Fødevarestyrelsen og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

At så få minkvirksomheder indtil videre har valgt at forfølge dvalemodellen, står i kontrast til meldingerne i september fra Louise Simonsen, formand i Danske Mink.

"Mit bud er, at vi snakker langt over 50 avlere," svarede Louise Simonsen dengang til Altinget på spørgsmålet om, hvor mange minkavlere, som hun mente ville genoptage erhvervet, hvis det blev muligt. 

0:000:00