Erhvervslivet efterspørger færre EU-regler. Men regelforenkling må ikke blive en "genvej" for industrien, advarer Vestager

Margrethe Vestager understreger, at EU-bureaukrati er der af en grund. Derudover langer den danske kommissær ud efter lovgivningen bag landbrugsstøtten og giver sit bud på, hvad hovedudfordringen for næste mandat i EU bliver.

EU står over for en implementeringsudfordring i næste periode, understreger Margrethe Vestager.
EU står over for en implementeringsudfordring i næste periode, understreger Margrethe Vestager.Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

Topchefen i Novo Nordisk og erhvervsbosserne i Dansk Industri og Dansk Erhverv er bekymrede.

Dansk erhvervslivs store sværvægtere har som optakt til sommerens europaparlamentsvalg kritiseret det vildtvoksende EU-bureaukrati. De mange nye regler, som virksomhederne skal leve op til.

EU kan ende som "et museum", advarer Novo-chefen Lars Fruergaard Jørgensen i et interview med Politiken.

Men debatten om EU's regeltyranni har også nuancer.

Sådan lyder det fra konkurrencekommissær Margrethe Vestager, som torsdag mødte danske journalister til en pressebriefing.

Man skal huske at tænke på dem, der tror, at deres interesser bedst varetages, netop fordi der er ”bureaukratiske værn mod industrielle overgreb,” fastslår kommissæren.

"Der er mange, der tænker, at deres chance for at beskytte og fremme biodiversitet kommer af, at de har høringsret, lange høringsfrister, og at de kan gå til domstolen," siger Vestager og fortsætter:

"Hvis man så bare siger i forenklingens tegn, at det skal være slut med det, så tror jeg ikke, at vi får en god situation. Og vi går også meget op i biodiversitet. Så man bliver nødt til at finde et andet sprog at tale om det på, så forenkling ikke bliver en genvej til, at industrien får en motorvej, og hvad der så end sker med resten, er vi ligeglade med."

Et område, der dog i dén grad godt kunne trænge til regelforenkling, er landbruget, mener Margrethe Vestager.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024