Debatafslutning: Civilsamfundets rolle i belastede boligområder

DEBATAFSLUTNING: Mens Christiansborg har debatteret ghettopakker, har Altinget: civilsamfund haft debattører til at pege på, hvordan civilsamfundet kan være med til at løse problemerne i boligområderne. Her kommer en opsamling.

Mens Lars Løkke præsenterede regeringens ghettopakke, præsenterede en række debattører deres bud på, hvordan civilsamfundet kan hjælpe med at løse problemerne i de socialt udsatte områder. 
Mens Lars Løkke præsenterede regeringens ghettopakke, præsenterede en række debattører deres bud på, hvordan civilsamfundet kan hjælpe med at løse problemerne i de socialt udsatte områder. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
Mikkel Bødker Olesen

I løbet af de sidste fire måneder har ghetto- og paralellsamfundsproblematikker fyldt i Folketinget, nyhedsudsendelserne og spalterne. Lars Løkke rykkede sammen med syv andre ministre ud i Mjølnerparken for at præsentere regeringens længe ventede udspil.

Det var selv samme statsminister, der startede ghettodebatten, da han i sin nytårstale sagde:
"For det første skal vi ikke længere lappe på årtiers fejlslagen politik. Vi skal sætte et nyt mål om at afvikle ghettoerne helt. Nogle steder ved at bryde betonen ned. Rive bygninger ned. Sprede indbyggerne og genhuse dem i forskellige områder."

På Altinget: civilsamfund har vi i de seneste to måneder givet spalteplads til en række aktører, der enten arbejder i ghettoerne eller arbejder med borgere, som gør det, og de har peget på en række tiltag, som de mener, at civilsamfundet kan bidrage med for at løse nogle af problemerne i ghettoerne.

Et af de gennemgående temaer i debatindlæggene har været, at det er en dårlig ide at "straffe" sig ud af problemerne i ghettoerne. En række debattører har peget på, at der skal mere fokus på den sociale indsats i områderne. Herunder bringes en oversigt over indlæggene – så hvis man har misset nogle, får man endnu en chance.

Foto: Mads Claus Rasmussen/ Ritzau Scanpix

 Ahmad Mahmoud Ahmad Mahmoud – Forfatter og maskinmester, Novo Nordisk
Første debatindlæg i debatten stod Ahmad Mahmoud bag. Han blev kendt af den bredere offentlighed, da han i 2015 udgav bogen Sort land om sin opvækst i en ghetto i Askerød Hundige.

I sit debatindlæg slog Ahmad Mahmoud til lyd for, at civilsamfundet har en afgørende rolle, når borgere i parallelsamfund skal gå fra at være statsborgere til at blive samfundsborgere, der deltager i frivilligt arbejde, foreningsliv og bidrager med skat.

Ruth Gøjsen Ruth Gøjsen – Forkvinde og medstifter, Medborgerne
En af Medborgernes medstiftere Ruth Gøjsen skrev i sit debatindlæg, at det var vigtigt, at vi stoppede med at stigmatisere unge mennesker i de socialt udsatte boligområder, men i stedet fokuserede på de unge mennesker, der tror på tilværelsen.

Mahmoud Halimah Mahmoud Halimah – Stifter og initiatvtager, Bispehavens Initiativgruppe
Under overskriften "Er der plads i Danmark til et multikulturelt lokalsamfund" stillede Mahmoud Halimah spørgsmålstegn ved, om der er plads til den multikulturelle ungdom i Damark. Ifølge ham oplever de fleste multikulturelle unge, at de er uønskede og uden for det danske fællesskab.

Løsningen er at lytte til dem og droppe de stigmatiserende fordomme.

Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00