Det sker i dansk politik: Hasteforespørgsel, EU-topmøde og finanslov

OVERBLIK: Folketinget skal i denne uge vedtage næste års finanslov, men inden skal regeringen og Dansk Folkeparti forsøge at finde fælles fodslag i sagen om beskæringen af pensionisters boligydelse ved en hasteforespørgsel. Derudover er der EU-topmøde, 25-års jubilæum, spørgetime og et hav af samråd. Få overblikket her.

Onsdag skal Folketinget diskutere næste års finanslov, inden der skal stemmes torsdag. Men først skal der være hasteforespørgsel om beskæringen af pensionisters boligydelse, hvor regeringen og DF skal forsøge at finde fælles fodslag. 
Onsdag skal Folketinget diskutere næste års finanslov, inden der skal stemmes torsdag. Men først skal der være hasteforespørgsel om beskæringen af pensionisters boligydelse, hvor regeringen og DF skal forsøge at finde fælles fodslag. Foto: Søren Bidstrup/Scanpix
Cecilie Gormsen

Velkommen til en ny uge i dansk politik – den sidste hele arbejdsuge for Folketinget i år. 

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) begynder ugen med rigsmøde, hvor han mødes med Færøernes lagmand Aksel V. Johannesen og den grønlandske landsstyreformand Kim Kielsen på Marienborg mandag. Her skal der drøftes aktuelle emner, der har en fælles interesse i rigsfællesskabet.

Danmarks Statistik holder en paneldebat om integration af indvandrere på arbejdsmarkedet, og med i panelet, der skal diskutere emnet, sidder blandt andre Dansk Flygtningehjælps generalsekretær Andreas Kamm, Rockwool Fondens forskningschef Jan Rose Skaksen og LO-næstformand Ejner K. Holst.

Senere mandag fejrer Folketingets ligestillingsudvalg 100 års-jubilæet for kvinders stemmeret med et symposium, hvor blandt andre ligestillingsminister Ellen Trane Nørby (V), professor Jørgen Goul Andersen og professor Drude Dahlerup vil være til stede.

Og så skal erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) i samråd om betydningen af prisklausuler på bookingportaler i hotelindustrien.

Tirsdag er der udvidet spørgetime med statsminister Lars Løkke Rasmussen, så også de nordatlantiske mandater får mulighed for at stille spørgsmål. Ellers kører det, som det plejer, hvor alle partiformændene har mulighed for at stille spørgsmål og få uforberedte svar. Senere skal Folketinget endeligt stemme om et forslag om at kriminalisere de såkaldte syrienskrigere.

Senere på dagen fejrer miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) sit 25 års jubilæum i Folketinget. Den store dag var egentlig 12. december, men bliver fejret tirsdag med sønderjysk kaffebord og taler fra både Folketingets formand Pia Kjærsgaard og statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Tirsdag er også den helt store samrådsdag med ikke mindre end seks samråd:

  • Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) skal forholde sig til kønsfordelingen blandt iværksættere.
  • Undervisningsminister Ellen Trane Nørby skal redegøre for udgifterne til undervisningen i folkeskolen.
  • Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) skal forholde sig til private aktører på ældreområdet.
  • Forsvarsminister Peter Christensen (V) skal stå skoleret om samarbejdet med Blackwater under Irakkrigen.
  • Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) skal redegøre for boligydelsespakken.
  • Endelig skal uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen i samråd om ikke-akkrediteret uddannelse i Danmark.

Onsdag er der finanslov på programmet i Folketingssalen, hvor første etape af tredjebehandlingen af finansloven foregår. Her skal partierne debattere finansloven og stemme om indkomne ændringsforslag. Inden debatten går i gang skal Folketinget dog lige igennem et par timers hasteforespørgsel om beskæringen af pensionisters boligydelse.

Onsdag står den sørme også på tre samråd. Transport- og Bygningsudvalget har kaldt transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt (V) og justitsminister Søren Pind (V) i samråd om DSB's transport af flygtninge over den dansk-tyske grænse.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen skal i samråd om regeringens beslutning om udflytning af statslige arbejdspladser fra hovedstadsområdet. Og sidst, men ikke mindst, skal undervisnings- og ligestillingsminister Ellen Trane Nørby i samråd om Danmarks ligestillingsniveau sammenlignet med de andre nordiske lande.

Torsdag tager Folketinget anden etape af finanslovens tredjebehandling, og det munder ud i en afstemning, hvor det store stats-husholdningsbudget for næste år skal vedtages. Sammen med finansloven skal også regeringens udskældte omprioriteringsbidrag til endelig afstemning.

Torsdag inviterer Sundheds- og Ældreudvalget til høring om HPV-vaccinen. Her vil en række eksperter belyse forskellige synspunkter og perspektiver i forhold til HPV-vaccinen og mulige bivirkninger. Blandt andet Lægeforeningen og Kræftens Bekæmpelse kritiserede sidste uge kraftigt, at Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, fortsat sår tvivl om HPV-vaccinens sikkerhed.

Der er også tre samråd på torsdagsdagsordenen. Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) skal forklare sig om tilbud til borgere med sjældne handicap og erhvervet hjerneskade, mens miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen skal stå skoleret om blandt andet forurening af landbrugsjord. Kulturminister Bertel Haarder (V) slutter dagens samrådsprogram af med at forklare sig i sagen om udflytning af Statens Værksteder.

Torsdag og fredag drager statsminister Lars Løkke Rasmussen til EU-topmøde med resten af stats- og regeringscheferne i Unionen. Her er flygtningesituationen og den britiske premierminister David Camerons krav til en genforhandling af Storbritanniens EU-medlemskab på dagsordenen. Der skal også diskuteres energiunion og udfaldet af klimatopmødet i Paris.

Ugen slutter af med to samråd fredag. Her skal miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen forholde sig til miljømærkekriterier for maling og lak i Europaudvalget, mens finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) skal stå skoleret i Finansudvalget om det offentlige forbrug.

Søndag skal vi fejre to runde fødselsdage. Her fylder både Holstebros borgmester H.C. Østerby og formand for Europa-Parlamentet, Martin Schultz, 60 år. Tillykke til dem begge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00