DF til regeringen: I har taget finansloven som gidsel

FINANSLOV: Dansk Folkeparti opfordrer regeringen til at udskyde skatte- og udlændingeforhandlingerne, så finansloven kan komme på plads.

Foto: /ritzau/Jens Dresling
Cecilie Gormsen

Vi er så tæt på 2018 nu, at der skal landes en finanslovsaftale hurtigst muligt.

Sådan lyder analysen fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, der nu opfordrer regeringen og finansminister Kristian Jensen (V) til at splitte forhandlingerne op, så parterne hurtigt kan forhandle en finanslov på plads, for så at kigge på skat og udlændinge senere.

”Det er vigtigt for Danmark at have en finanslov fra 1. januar. Der skal kunne udbetales lønninger, der skal kunne opkræves skatter og så videre, og det er det, som finansloven sikrer,” siger Kristian Thulesen Dahl og fortsætter:

”Vi synes nu, at det er uforsvarligt at fortsætte de her forhandlinger, som efter vores vurdering kommer til at vare længe, før vi er færdige, og så have en finanslov hængende i en uvis skæbne.”

Finansloven er blevet gidsel
Thulesen Dahl mener, at en opdeling af forhandlingerne vil kunne sikre en hurtig finanslovsaftale og skabe ro om forhandlingerne om regeringens ønske om en skattereform og DF's krav om en ny hjemsendelsespolitik.

"Med den fremdrift, der har været i forhandlingerne indtil nu, må vi sige, at det er usikkert, om vi kan nå hinanden. Vi er helt parate til at fortsætte forhandlingerne og se, om der er veje, men vi vurderer, at det kommer til at tage noget tid,” siger Kristian Thulesen Dahl og fortsætter:

”Lige nu har regeringen valgt at tage finansloven som gidsel i det her spil, så Folketinget ikke kan få behandlet finansloven for 2018.”

Det er netop særligt skat og udlændinge, der har skilt regeringen og Dansk Folkeparti ved forhandlingsbordet.

Seneste finanslov i mange år
Normalt vil der på dette tidspunkt af året være faldet en finanslov på plads, men det er ikke tilfældet i år. Og det er usædvanligt, hvis man ser tilbage på, hvornår aftalerne om finansloven er landet de seneste 15 år. Her er finansloven normalt faldet på plads i midten af november. 

Der er umiddelbart ikke nogen tidsfrist for, hvornår der senest skal være en aftale på plads. Grundloven siger, at finansloven skal vedtages i Folketinget senest i december, men hvis det ikke kan lade sig gøre, skal der vedtages en midlertidig bevillingslov for det kommende finansår. Uden en finanslov eller en bevillingslov kan staten ikke opkræve skatter.

Regeringen gjorde brug af en midlertidig bevillingslov i 2007, hvor der var folketingsvalg i november. Der faldt finansloven for 2008 først på plads i marts samme år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

0:000:00