DF vil registrere nye statsborgeres religion: Nu har regeringen set på, om det er lovligt

Politikerne må gerne bede om oplysninger om religion, når de skal behandle ansøgninger om statsborgerskab, vurderer Justitsministeriet. Men det vil være ulovligt at lægge vægt på oplysningerne, lyder vurderingen.

Folketinget vedtager to gange om året en ny lov, som giver indfødsret til de ansøgere, der har bestået adgangskravene.
Folketinget vedtager to gange om året en ny lov, som giver indfødsret til de ansøgere, der har bestået adgangskravene.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Birk Sebastian Kotkas

Det vil ikke være i strid med grundloven, hvis politikerne indfører en ordning, så de kan hente informationer om religion, når de behandler ansøgninger om dansk statsborgerskab. Men det vil være i strid med international ret at lægge vægt på dem.

Det vurderer Justitsministeriet i et svar til Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti.

Der forhandles i øjeblikket om nye regler for tildeling af statsborgerskab, og her har DF foreslået at registrere den religiøse overbevisning for ansøgere om statsborgerskab.

"Det er vurderingen, at en ordning, der går ud på, at Folketinget i forbindelse med behandling af et forslag til en lov om tildeling af indfødsret skal have adgang til information om ansøgernes religiøse overbevisning, ikke indebærer berøvelse af adgang til den fulde nydelse af en borgerlig og politisk rettighed omfattet af grundlovens § 70," skriver justitsminister Nick Hækkerup (S) i svaret.

I strid med international ret
Men det er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at Dansk Folkepartis forslag er lovligt.

For ifølge både Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og Den Europæiske Konvention om Statsborgerret må man ikke forskelsbehandle på baggrund af religion.

"Der vil således ikke inden for rammerne af Danmarks internationale forpligtelser kunne lægges vægt på oplysninger om en ansøgers religiøse overbevisning i forbindelse med behandlingen af en ansøgning om dansk indfødsret," skriver justitsministeren i svaret til Messerschmidt.

Det er ellers netop det, Dansk Folkeparti lægger op til, at politikerne vil kunne gøre. I bemærkningerne til forslaget står der, at ”oplysningen er vigtig for forslagsstillerne og kan have betydning for stemmeafgivelsen.”

Morten Messerschmidt vil ikke kommentere ministeriets vurdering.

Læs også

Må ikke bruge oplysningerne
Derfor mener direktør ved Institut for Menneskerettigheder, Louise Holck, også, at forslaget fra Dansk Folkeparti vil være i strid med både grundloven og international ret, hvis det bliver gennemført.

"Jeg forholder mig til forslaget ud fra den forudsætning, at forslagsstillerne gerne vil have de her oplysninger for at gøre brug af dem til at forskelsbehandle på grund af religion, fordi de ikke vil give statsborgerskab til muslimer," siger hun og tilføjer:

"Det har de blandt andet givet udtryk for i Kristeligt Dagblad i forbindelse med fremsættelsen af forslaget, og det fremgår også i bemærkningerne i forslaget".

Louise Holck er enig med Justitsministeriet i vurderingen af, at det ikke vil være grundlovsstridigt i sig selv at kræve informationer om ansøgernes religiøse overbevisning. men at det vil være ulovligt at lægge vægt på det, når man tildeler statsborgerskab - eller giver afslag.

For nylig skrev hun i et indlæg hos Altinget, at kravet vil være i strid med både grundloven og international lov.

S var åben for forslaget
Dansk Folkepartis forslag om oplysning af ansøgeres religiøse tilhørsforhold blev stillet 9. februar i forbindelse med de igangværende forhandlinger i Udlændinge- og Integrationsministeriet, hvor S-regeringen vil gøre det vanskeligere at blive dansk statsborger.

Socialdemokratiet indfødsretsordfører Lars Aslan Rasmussen har tidligere givet udtryk for til Politiken, at regeringen er åben for at diskutere Dansk Folkepartis forslag, "hvis de har et ønske om det, og det er noget, som kan lade sig gøre".

To af regeringens støttepartier Radikale og Enhedslisten er ikke inviteret med til forhandlingerne i Udlændinge- og Integrationsministeriet, som forventes at munde ud i en aftale inden for de kommende uger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Louise Holck

Direktør, Institut for Menneskerettigheder, formand, Ennhri, bestyrelsesmedlem, Dignity, medlem, 2030-Panelet
cand.jur. (Københavns Uni. 1990), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1992), MPA (CBS 1999)

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

0:000:00