V vil tjekke nye statsborgeres værdier ved en samtale: Muhammedtegninger vil være et "oplagt" emne 

INTERVIEW: Venstre vil indføre personlig ansøgning og samtale for at kontrollere, om kommende statsborgere har danske værdier. Spørgsmålene kan ligne dem, de bruger i Schweiz, uddyber Morten Dahlin (V), som tror, at både nazister, kommunister og islamister vil få svært ved at bestå. 

Man skal ikke bare acceptere danske værdier, men varmt gå ind for dem for at opnå dansk statsborgerskab, mener indfødsretsordfører Morten Dahlin (V). Venstre foreslår at indføre en personlig samtale for at vurdere ansøgerens holdninger. 
Man skal ikke bare acceptere danske værdier, men varmt gå ind for dem for at opnå dansk statsborgerskab, mener indfødsretsordfører Morten Dahlin (V). Venstre foreslår at indføre en personlig samtale for at vurdere ansøgerens holdninger. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Hvad kendetegner Danmark for dig? Hvem står for børnepasningen hjemme hos jer? Hvad foretager din ægtefælle sig i sin fritid? Går din ægtefælle på arbejde? Hvem træffer beslutningerne hjemme hos jer? Hvor tit går du i moské? Går dit barn gerne til skolens svømmeundervisning? Hvilke værdier giver du dine børn med på vejen?

Den type spørgsmål kan ansøgere om dansk statsborgerskab fremover blive stillet ved en personlig samtale med en embedsmand, hvis det står til Venstre. 

Forhandlingerne om nye regler for dansk statsborgerskab er i gang i Mattias Tesfayes (S) Udlændinge- og Integrationsministerium. Og i den anledning har Venstre fremsat et forslag, som ligner det, K forgæves prøvede at komme igennem med under den tidligere VLAK-regering:

Ud over den almindelige indfødsretsprøve, hvor man skal demonstrere viden om dansk historie og kultur, skal ansøgere også til en personlig samtale, så man kan teste, om de har taget danske værdier til sig. 

Venstre foreslår derudover, at der skal tilføjes fem ekstra spørgsmål til indfødsretsprøven, for eksempel om hvad man gør, hvis ens religion og dansk lovgivning siger noget forskelligt. Eller om man vil tillade sin datter selv at vælge kæreste. 

Partiet ønsker også, at man skal sende en personlig ansøgning om statsborgerskab, som altså vil blive fulgt op af en personlig samtale. “Ligesom ved en jobansøgning,” som partiet skriver i udspillet.  

Inspireret af Schweiz
Indfødsretsordfører Morten Dahlin (V) peger på Schweiz som et andet land, der har indført samtalen, og som Venstre “er meget inspireret af”. Spørgsmålene nævnt i artiklens indledning kommer fra den spørgeguide, som embedsmændene i Schweiz bruger ved statsborgerskabssamtaler. Venstre har fået oversat den til dansk som del af forberedelsen til udspillet. 

Men hvad er det nøjagtige formål med sådan en samtale? Hvem skal bestemme konkret, hvilke værdier man skal have for at bestå? Og hvordan undgår man, at bedømmelsen bliver op til den enkelte embedsmands mavefornemmelse? 

Altinget har bedt ordføreren forklare nærmere:

Morten Dahlin, hvad er det præcise formål med den personlige samtale? 

"At sikre os, at dem, der får statsborgerskab, ikke aktivt ønsker at modarbejde danske værdier og dansk folkestyre. Det er formålet."

Så man behøver ikke ligefrem at have eller brænde for danske værdier, man skal bare ikke modarbejde dem aktivt? 
 
"Nej, det er begge ting. Grundtvig skrev i digtet Folkelighed: 

Til et Folk de alle hører, 
Som sig regne selv dertil, 
Har for Modersmaalet Øre, 
Har for Fædrelandet Ild. 

Og vi vil også forvente, at man for fædrelandet har ild for at være dansk statsborger."
 
Så man skal ikke bare acceptere og respektere nogle værdier, danskerne har, man skal faktisk brænde for dem?  
 
"Ja, man skal have taget Danmark til sig."

Jeg kan da pege på mange grupper, som, jeg tror, vil få svært ved at bestå sådan et forløb. Jeg tror, det vil blive ekstremt svært for nazister. Og jeg tror, det vil blive rigtig svært for eksempelvis kommunister og islamister at få dansk statsborgerskab, og det har vi sådan set ikke noget imod

Morten Dahlin (V)
Indfødsretsordfører

 
Hvordan skal man spørge sig frem til det? 
 
"Der lader vi os meget inspirere af den måde, man gør det på i andre lande. Vi synes jo for eksempel, at hvis man synes, koranen skal stå over grundloven, skal man ikke have statsborgerskab."
 
"Men vi er også bevidste om, at hvis man spørger folk direkte om det, vil de nok ikke nødvendigvis svare ærligt på det. Derfor må man spørge på en mere indirekte måde. Det har man fundet nogle modeller til i Schweiz, og derfor er vi meget inspireret af dem."
 
Handler det mest om, at man skal gå ind for vores demokratiske styreform? 
 
"Ja, men også videre end det."

"Nogle af de udfordringer, vi har, er jo for eksempel, at næsten hver fjerde unge kvinde med ikke-vestlig baggrund angiver, at de ikke selv må bestemme, hvem de bliver kæreste med. Og tre fjerdedele fra ikke-vestlige lande mener, det skal være forbudt at kritisere islam. Så det handler også om opbakning til de grundlæggende værdier, som at mænd og kvinder er lige, at religionskritik er okay, og at ytringsfrihed indbefatter, at du gerne må tegne for eksempel Muhammed." 
 
Kan man så for eksempel blive nægtet statsborgerskab, hvis man ikke kunne lide muhammedtegningerne? 
 
"Man behøver ikke at kunne lide muhammedtegningerne, men man bliver nødt til at respektere retten til at tegne dem."
 
Kunne det være et spørgsmål i samtalen, hvad man mener om muhammedtegningsdebatten? 
 
"Jeg vil ikke sidde og detailregulere, hvad de enkelte spørgsmål skal være, men dilemmaet, der omhandler, om man har ret til at tegne profeten Muhammed, vil da være oplagt at tage med."
 
Så hvis man ikke synes, folk skal have den ret, kan man ikke få statsborgerskab? 
 
"Hvis man mener, at en religiøs tekst skal stå over dansk lov, skal man ikke have dansk statsborgerskab. Det skal man jo finde nogle kloge og intelligente måder at få spurgt ind til på. Det har man kunnet i Schweiz og Østrig. Så kan vi også i Danmark."

Læs også

I har nævnt flere gange, at man ikke skal give statsborgerskab til folk, der udøver social kontrol eksempelvis ved at bestemme, hvem deres datter må være kæreste med. Hvordan skal man konkret definere, hvor grænsen går mellem social kontrol og acceptabel indblanding i ens børns liv? Skal der for eksempel være en aldersgrænse for, hvornår man ikke længere må blande sig i, hvem børnene er sammen med? 
 
"Prøv at høre, jeg kommer ikke til at give en detaljeret beskrivelse af, hvilke spørgsmål der skal stilles, men jeg tror - og det er, fordi jeg har tillid til danskerne - at langt de fleste danskere har en ret god fornemmelse af, hvilke værdier der binder os sammen som folk. En af dem er selvfølgelig, at kvinder selv må vælge, hvem de må giftes med. Og det, synes jeg egentlig, er et fair nok krav," siger Morten Dahlin.

Han synes, det er vigtigt, også at få "den mere filosofiske baggrund" for forslaget med:

"Vi tror ikke på, man kan have et liberalt demokrati uden at have et meget stort flertal, som abonnerer på de liberale, demokratiske værdier," siger han og peger mod Frankrig som skræmmebillede.

Her har medier beskrevet, hvordan visse kvarterer og bydele trækker sig ud af samfundet, blandt andet ved at tage børnene i hjemmeskoler eller privatskoler, der sætter islamiske værdier over fransk lovgivning. Nu vil præsidenten sætte ind.
 
"De har nogle kolossale udfordringer. Når en superglobalist og liberal som Macron nu kalder til kamp mellem vestlig sekularitet og islamisk separatisme, er det jo, fordi der er nogle spændinger i det franske samfund, og det skal vi helst ikke komme ud i i Danmark. Derfor er det vigtigt for folkestyrets fortsatte gnidningsfri virke, at vi ikke opbygger et stort mindretal, som grundlæggende ikke abonnerer på liberal-demokratiske værdier," siger Morten Dahlin.

Nu har debatten selvfølgelig drejet sig meget om folk med muslimsk bagrund, for det er der, vi oplever de største problemer. Men hvis der kommer en anden person ind og mener, at deres religiøse skrifter skal stå over grundloven, vil de samme regler gælde for dem, uanset om de er muslimer eller Jehovas Vidner


 
Hvis man i Danmark indfører denne personlige samtale for at kontrollere folks værdier, hvem skal så lave oplægget til, hvilke værdier man skal have - det er man vel nødt til at skrive ned et eller andet sted? 
 
"Jamen de værdier findes jo allerede. Vi skal ikke til at opfinde de danske værdier. Det er jo noget, der er blevet formet af danskere gennem generationer, og jeg tror, det er meget åbenlyst for langt de fleste danskere. Det er sådan noget som opbakning til folkestyret, ligestilling, ytringsfrihed. Sådan nogle ting er væsentlige, og det er nogle af de elementer, der skal indgå. Vi har bare meget svært ved at se, hvorfor man skal belønnes med et statsborgerskab, hvis ens datter ikke selv må bestemme, hvem hun skal gifte sig med."
 
Hvis der skal sidde nogen og gennemføre de samtaler, skal de vel have en ramme at spørge ud fra. Så hvor skal de værdier stå - skal de for eksempel stå i loven? 
 
"Det gør de faktisk allerede i dag. I indfødsretscirkulæret står der, at hvis man vil være dansker, skal man respektere danske værdier, herunder vores demokrati. Det er der ingen, der har stillet spørgsmålstegn ved indtil i dag. Nu foreslår vi bare, at vi rent faktisk gør noget for at leve op til det, der allerede står i loven."

Hvem, forestiller I jer, skal gennemføre samtalerne - embedsmænd? 
 
"Ja, men det er meget vigtigt, at hvis der skal gives et afslag på statsborgerskab, så er det Folketingets indfødsretsudvalg, der skal gøre det. Det er en politisk opgave, fordi vi jo tildeler statsborgerskab ved lov i Danmark." 
 
De embedsmænd får så måske brug for en klarere ramme, end at de skal spørge til 'danske værdier'. Forestiller I jer ikke nærmere retningslinjer? 
 
"Jo, jo, alt det praktiske i forhold til, hvor samtalerne skal holdes, hvor lange de skal være, og hvordan de præcise spørgeguides skal være, skal selvfølgelig afklares. Det er derfor, vi sidder i forhandlinger med regeringen, som har den store regnemaskine bag sig. Sammen med dem må vi finde svarene på alt det der praktiske."
 
"Vi har aldrig påstået, at det bliver nemt eller kan gøres i et snuptag." 
 
Hvad hvis man er Jehovas Vidne og til samtalen fortæller, at ens børn ikke må gå til fødselsdag, eller at ens teenager ikke må have en kæreste? Skal man kunne få statsborgerskab, hvis man har den slags værdier? 
 
"Vi skelner ikke mellem religioner. Og nu har debatten selvfølgelig drejet sig meget om folk med muslimsk bagrund, for det er der, vi oplever de største problemer. Men hvis der kommer en anden person ind og mener, at deres religiøse skrifter skal stå over grundloven, vil de samme regler gælde for dem, uanset om de er muslimer eller Jehovas Vidner." 

Der er masser af ting, der er svært ved det her


 
"Jeg kan da pege på mange grupper, som, jeg tror, vil få svært ved at bestå sådan et forløb. Jeg tror, det vil blive ekstremt svært for nazister. Og jeg tror, det vil blive rigtig svært for eksempelvis kommunister og islamister at få dansk statsborgerskab, og det har vi sådan set ikke noget imod," siger Morten Dahlin og gentager hovedbudskabet:

"Vi anser ikke statsborgerskab som en rettighed, men som noget, man skal gøre sig fortjent til."
 
Men der står ikke noget direkte om social kontrol i grundloven. Hvis man nu er meget religiøs og derfor ikke vil have, at ens børn skal gå til fødselsdag, skal man så kunne få statsborgerskab? 
 
"Nu er vi ude i et eller andet forsøg på, at jeg skal udarbejde den konkrete spørgeguide, og det er jeg ikke interesseret i at gøre. Vi er i gang med nogle forhandlinger, og der skal vi bruge den store juridiske og administrative regnemaskine til at få alle detaljer på plads. Der er mange uafklarede spørgsmål."
 
"Der skal et stort arbejde til for at sikre en proces, hvor man på den ene side beskytter det danske samfund, men på den anden side skal der selvfølgelig også være retssikkerhed." 
 
Kan netop det at sikre retssikkerheden ikke blive noget af det svære, når man skal føre denne idé ud i praksis? Hvilke overvejelser har I gjort jer om det?

"Der er masser af ting, der er svært ved det her. Hvis det var let, kunne vi overlade det til Socialdemokraterne. Men nu sidder vi i forhandlingslokalet."
 
Har I selv en idé til, hvordan man undgår, at det bliver op til den enkelte embedsmands mavefornemmelse at vurdere, om ansøgeren har danske værdier? 
 
"Ja, embedsmanden vil aldrig selv skulle træffe beslutningen. Det bliver op til indfødsretsudvalget, og det er der velkendte processer for. Den første formand for indfødsretsudvalget hed N.F.S. Grundtvig. Og han sagde, man skulle have ild for fædrelandet for at blive dansk statsborger. Lad os følge i hans fodspor, så skal det nok kunne lade sig gøre."

Regeringen har tidligere været imødekommende over for idéen om at undersøge ansøgeres holdninger nærmere før tildeling af statsborgerskab. Men det rejser "en række juridiske, administrative og politiske spørgsmål," har Mattias Tesfaye sagt.

S-regeringen går selv til forhandlingerne blandt andet med forslag om at udvide rækken af kriminelle handlinger, der kan diskvalificere folk fra at opnå dansk statsborgerskab. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Dahlin

Minister for byer og landdistrikter, kirkeminister og minister for nordisk samarbejde (V), MF
HA (kom.) (CBS 2012)

0:000:00