Se højdepunkter: Folketinget behandlede anklageskriftet mod Støjberg

TV: Folketinget førstebehandlede torsdag formiddag anklageskriftet mod Inger Støjberg. Se højdepunkter fra debatten her.

Cecilie Gormsen

Rigsretstiltalen mod Inger Støjberg (V) blev torsdag førstebehandles i Folketinget.  

Folketinget er anklager i en rigsretssag, og derfor skal anklageskriftet også vedtages i Folketinget. Det sker som et beslutningsforslag, der skal igennem to behandlinger for at blive vedtaget. Førstebehandlingen var torsdag, og andenbehandling og vedtagelse sker på tirsdag. 

I Salen gav Venstres gruppeformand, Karsten Lauritzen, på vegne af Venstre sin begrundelse for, hvorfor Venstre stemmer for en rigsretssag mod et V-medlem. 

"I Venstres gruppe havde vi ønsket det anderledes. Vi havde ønsket, at der ikke var den sag, som vi her skal drøfte, mod forhenværende minister fru Inger Støjberg og indirekte det partifælleskab, vi alle i Venstre er en del af. Det er ikke nogen hemmelighed, at vi i Venstres folketingsgruppe ikke er enige om den her sag," sagde Karsten Lauritzen fra Folketingets talerstol.  

9 V-medlemmer stemmer imod rigsretssag
Her henviste V-gruppeformanden til de ni medlemmer af Venstres gruppe, som vil stemme imod en rigsretssag. De tæller foruden Inger Støjberg selv også Preben Bang Henriksen, Britt Bager, Thomas Danielsen, Peter Juel-Jensen, Mads Fuglede, Kristian Pihl Lorentzen, Hans Christian Schmidt og Michael Aastrup Jensen. Men selvom de ni stemmer imod, så er der et stort flertal i Venstre, der stemmer for: 

"Venstre er et parti, der står for, at alle borgere skal overholde loven. Det må også gælde folkevalgte. Og vi bliver nødt til at se bort fra, at det i denne sag gælder en partifælle og en af vores egne," sagde Karsten Lauritzen og understregede, at de mistanker, der er rejst, skal prøves ved en domstol.

Både Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige støtter Inger Støjberg, og det gjorde de også i Folketingssalen torsdag. Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, var et af de folketingsmedlemmer, som efter Kasten Lauritzens tale havde spørgsmål til V-gruppeformanden. 

"Er det flertallet i Venstres folketingsgruppes holdning, at man fremover skal bruge rigsretssager som en renselsesproces? At man siger ’vi formoder egentlig, at vi har at gøre med en uskyldig person, men for en sikkerheds skyld hiver vi vedkommende på anklagebænken’. Er det sådan, man fremover vil have det i den del af Venstres folketingsgruppe, som er for en rigsretssag?" spurgte Pernille Vermund.  

"En gigantisk mistillidserklæring"
Til det svarede Karsten Lauritzen, at Venstres holdning bygger på Instrukskommissionens konklusioner og de uvildige advokaters vurderinger, som begge er, at loven ikke er overholdt.

"Det vælger vi ikke at sidde overhørig," lød det fra Karsten Lauritzen, der også gav udtryk for, at han respekterer, at andre i Venstre har en anden holdning end ham selv, ligesom han forventer, at de ni Venstre-folk, der stemmer imod rigsretssagen, også respekterer holdningen hos flertallet i Venstres gruppe.

”Og jeg synes også, at fru Pernille Vermund skulle respektere, at der er et flertal i Venstres folketingsgruppe, der mener noget andet end fru Pernille Vermund. Det her er ikke et spørgsmål om ære eller ej," lød det Karsten Lauritzens svar til Pernille Vermund. 

Til det lød svaret fra Pernille Vermund: 

”Jeg accepterer det, men jeg kan ikke umiddelbart sige, at jeg har respekt for det. For i min verden har man tillid til sine egne. Og det her er for mig at se en gigantisk mistillidserklæring."

Tirsdag andenbehandles og vedtages anklageskriftet mod Inger Støjberg. Her vil Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige ifølge Berlingske have, at Folketinget skal afgive deres stemme ved navneopråb i stedet for at trykke på afstemningsknappen som normalt.

Og da de to partier tilsammen råder over mere end de 17 folketingsmedlemmer, som det kræver for at trumfe beslutningen om navneopråb igennem, bliver anklageskriftet til rigsretssagen mod Inger Støjberg efter alt at dømme vedtaget ved navneopråb. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00