EL til minister: Fordøm nu USA's seneste sanktioner imod Iran

DEBAT: Midt i coronakrisen udsteder USA flere sanktioner imod Iran. Sanktionerne rammer os alle sammen og vil øge dødstallet globalt, skriver udenrigsordfører Eva Flyvholm (EL).

Af Eva Flyvholm (EL)
Udenrigsordfører 

En virus er naturligvis ligeglad med geopolitik og landegrænser. Men det har Trump-administrationen i USA tilsyneladende ikke fattet.

For midt i coronakrisen har USA nu valgt at udstede flere sanktioner imod Iran, og det er sanktioner, der i sidste ende rammer os alle sammen og øge dødstallet globalt.

Iran er et af de lande, der er allerhårdest ramt af virussen. Dødstallet tælles i tusinder. Det er allerede svært at få medicin og udstyr til almindeligt syge.

Og den type generelle handelsrestriktioner, som USA bruger, rammer befolkningerne bredt. Det skaber unødvendig lidelse og død blandt civilbefolkningen i Iran. Men ikke kun i Iran.

Allerede nu er Iran et epicenter for spredningen af coronavirussen i en hel region, og landet burde nærmere få vores støtte til at inddæmme smitten. For sanktionerne vil mindske Irans evne til at begrænse smittespredning og derved skabe smitte og død i andre lande.

Nabolande som Afghanistan og Irak er selvsagt dårligt rustede til at håndtere en massiv smittespredning, men problematikken går langt videre end det.

Trump skyder sig selv i foden
Vi lever i en global verden. Virussen kender ikke til grænser.

At Donald Trump udnytter en forfærdelig global situation til at varetage amerikanske interesser er derfor ikke bare umoralsk, men direkte dumt. Som at skyde sig selv i foden. Som at skyde os alle sammen i foden.

USA's strategi er både kynisk og kontraproduktiv i en global verden, hvor vi alle er forbundet. Man kan hverken bombe eller sanktionere en virus.

Man kan ikke nøjes med at tænke på sit eget land og se det som en isoleret enhed under en pandemi. Trumps "America first"-tankegang fejler eklatant i mødet med pandemiens virkelighed.

Vi står midt i global krise, og det er i hele klodens interesse, at coronaen ikke spredes hurtigere og mere end nødvendigt.

Derfor har Enhedslisten også bedt udenrigsministeren fordømme de seneste amerikanske sanktioner og arbejde for, at sanktionerne mod Iran og en række andre lande bliver fjernet hurtigst muligt. 

Forrige artikel Kronik: Det er historieløst at kalde coronakrise for alle recessioners moder Kronik: Det er historieløst at kalde coronakrise for alle recessioners moder Næste artikel Forsker: Grønne projekter skal kickstarte økonomien Forsker: Grønne projekter skal kickstarte økonomien