Elitenetværksforsker om S-erhvervsklub: "Det er the usual suspects i den danske magtelite"

I Socialdemokratiets erhvervsklub mødes politikerne med personer, der oplever verden, som de selv gør. Og det er typisk for magtelitenetværkene, mener CBS-forsker. 

Dansk Erhvervs hovedkvarter på Børsen i København, som ligger blot et stenkast fra Christiansborg, dannede rammen om det første fysiske møde i Socialdemokratiets erhvervsklub, efter coronakrisen havde ramt Danmark. Mødet foregik 16. september 2020. 
Dansk Erhvervs hovedkvarter på Børsen i København, som ligger blot et stenkast fra Christiansborg, dannede rammen om det første fysiske møde i Socialdemokratiets erhvervsklub, efter coronakrisen havde ramt Danmark. Mødet foregik 16. september 2020.  Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-Hansen

Hvad har topchefen for Dansk Energi, Lars Aagaard, PensionDanmark-bossen Torben Möger Pedersen og Nykredits administrerende direktør, Michael Rasmussen, tilfælles? 

Måske mere end man skulle tro.

For udover det åbenlyse - at de alle sammen bestrider positionen som øverste chef i deres respektive organisationer i dansk erhvervsliv - så tilmelder de sig også alle sammen jævnligt møderne i Socialdemokratiets erhvervsklub, Erhvervsforum Vækst DK.

Det kan Altinget fortælle i en stor gennemgang af de otte møder, der er blevet afholdt i Socialdemokratiets erhvervsklub, siden partiet kom til regeringsmagten i sommeren 2019. 

Socialdemokratiets partisekretær, Jan Juul Christensen, har tidligere forklaret til Altinget, at formålet med erhvervsklubben "er at styrke dialogen mellem Socialdemokratiet og erhvervslivet".

Men et kig på medlemmerne i den eksklusive erhvervsklub viser, at de samme personer dukker op igen og i de danske magtelitenetværk.

Det mener Christoph Houman Ellersgaard, lektor ved CBS, der forsker i elitenetværk.

"Det er the usual suspects i den danske magtelite," siger Christoph Houman Ellersgaard.