Elitenetværksforsker om S-erhvervsklub: "Det er the usual suspects i den danske magtelite"

I Socialdemokratiets erhvervsklub mødes politikerne med personer, der oplever verden, som de selv gør. Og det er typisk for magtelitenetværkene, mener CBS-forsker. 

Dansk Erhvervs hovedkvarter på Børsen i København, som ligger blot et stenkast fra Christiansborg, dannede rammen om det første fysiske møde i Socialdemokratiets erhvervsklub, efter coronakrisen havde ramt Danmark. Mødet foregik 16. september 2020. 
Dansk Erhvervs hovedkvarter på Børsen i København, som ligger blot et stenkast fra Christiansborg, dannede rammen om det første fysiske møde i Socialdemokratiets erhvervsklub, efter coronakrisen havde ramt Danmark. Mødet foregik 16. september 2020. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-Hansen

Hvad har topchefen for Dansk Energi, Lars Aagaard, PensionDanmark-bossen Torben Möger Pedersen og Nykredits administrerende direktør, Michael Rasmussen, tilfælles? 

Måske mere end man skulle tro.

For udover det åbenlyse - at de alle sammen bestrider positionen som øverste chef i deres respektive organisationer i dansk erhvervsliv - så tilmelder de sig også alle sammen jævnligt møderne i Socialdemokratiets erhvervsklub, Erhvervsforum Vækst DK.

Det kan Altinget fortælle i en stor gennemgang af de otte møder, der er blevet afholdt i Socialdemokratiets erhvervsklub, siden partiet kom til regeringsmagten i sommeren 2019. 

Socialdemokratiets partisekretær, Jan Juul Christensen, har tidligere forklaret til Altinget, at formålet med erhvervsklubben "er at styrke dialogen mellem Socialdemokratiet og erhvervslivet".

Men et kig på medlemmerne i den eksklusive erhvervsklub viser, at de samme personer dukker op igen og i de danske magtelitenetværk.

Det mener Christoph Houman Ellersgaard, lektor ved CBS, der forsker i elitenetværk.

"Det er the usual suspects i den danske magtelite," siger Christoph Houman Ellersgaard.

Fakta

Socialdemokratiets erhvervsklub, Erhvervsforum Vækst DK, blev stiftet i 2014 med den tidligere socialdemokratiske minister Carsten Koch som formand. 

I efteråret 2019 overdrog han tøjlerne til Jens Kramer Mikkelsen, der tidligere har været overborgmester for København. 

Bestyrelsen består af Jens Kramer Mikkelsen, Henrik Sass Larsen, Morten Nielsen og partisekretær Jan Juul Christensen.

Ifølge partiet har foreningen omkring 50 medlemmer og af Socialdemokratiets regnskaber fremgår det, at erhvervsklubben overfører penge til partiet i valgår. 

For et kontingent på 20.000 kroner om året får medlemmerne fire netværksmøder med adgang til topfolk i Socialdemokratiet, herunder statsminister Mette Frederiksen. 

Erhvervsklubben har adresse på Socialdemokratiets partikontor på Christiansborg, men har ingen ansatte tilknyttet.

Foreningen afholder egne udgifter til arrangementer og administration.

Partiernes bidragsydere kan holdes anonyme i partiregnskaberne, hvis donationerne er under en bestemt grænse. I 2019 var grænsen på 20.900 kroner, og den er steget til 21.900 kroner i 2021.

Altinget logoErhverv
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget erhverv kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00