Én organisation står bag mere end halvdelen af Radikales økonomiske bidrag: Se hele listen her

DI overførte næsten fem millioner kroner til Radikale i 2022. Det svarer til over halvdelen af partiets bidrag i valgåret. "Støtten fra blandt andre DI er værdsat," lyder det fra næstformand Samira Nawa, der mener Radikales åbenhed kan koste donationer. DI vil ikke kommentere enkeltbidrag. Altinget giver overblik over partiets største donorer.

Radikales daværende politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, i valgkampen 2022. I valgåret brugte Radikale 8,8 millioner kroner på valgrelaterede aktiviteter, hvilket efterlod partiets valgfond med et underskud på 834.000 kroner. Sofie Carsten Nielsen gik af umiddelbart efter valget.&nbsp;Arkivfoto.&nbsp;<br>
Radikales daværende politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, i valgkampen 2022. I valgåret brugte Radikale 8,8 millioner kroner på valgrelaterede aktiviteter, hvilket efterlod partiets valgfond med et underskud på 834.000 kroner. Sofie Carsten Nielsen gik af umiddelbart efter valget. Arkivfoto. 
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-Hansen

DI indtager en suveræn førsteplads som Radikales største bidragsyder i 2022, da erhvervsorganisationens samlede støtte til Radikale løber op i knap fem millioner kroner i valgåret.

Det svarer til mere end halvdelen af de 8,7 millioner kroner, som partiet har indsamlet i tilskud fra private organisationer.

Det fremgår af Radikales partiregnskab for 2022, hvor partiet skal offentliggøre navnene på donorerne bag alle økonomiske bidrag over 22.200 kroner.

Radikale behøver ikke at oplyse beløbets præcise størrelse, men det har partiet valgt at gøre, ligesom Radikale også oplyser, hvordan pengene er blevet brugt.

Og her kan man se, at DI har ydet et bidrag på 4,5 millioner kroner til Radikales landsforbund, mens erhvervsorganisationen derudover har betalt en række mindre beløb til flere lokalafdelinger, der har brugt pengene på kampagneaktiviteter for en række specifikke kandidater. 

Det bringer DI's samlede betaling til Radikale op på mere end 4,8 millioner kroner. 

Samira Nawa, næstformand i Radikale, siger om partiets overvejelser om, at betalingerne fra DI udgør så stor en del af partiets samlede bidrag:

"Vores politik ligger fast, og så er alle velkommen til at støtte os med større eller mindre beløb. Støtten fra blandt andre DI er værdsat, ligesom andre store og små donationer er det, da det jo blandt andet koster mange penge at føre valgkamp," skriver hun i en sms og tilføjer:

"Vi havde ikke behøvet offentliggøre beløbet fra Dansk Industri eller andre, men vi vil gerne gå foran og udvise større åbenhed om de store donationer, end loven pålægger os. Det kan selvfølgelig betyde, at vi må undvære nogle donationer, når vi insisterer på en høj grad af åbenhed, men det lever vi fint med."

Altinget logoErhverv
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget erhverv kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00