Ellemann vil have kommunerne til at ensrette affaldsindsamling

AFFALD: Ny landsdækkende affaldsopgørelse får miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) til at kræve flere ensretninger i kommunernes skraldeindsamling. KL er åbne for nye initiativer, men efterspørger plads til forskellighed.

Der skal være en ensrettet indsamlet og sortering af affald på tværs af kommunegrænser, mener Jakob Ellemann-Jensen (Foto: Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix)
Der skal være en ensrettet indsamlet og sortering af affald på tværs af kommunegrænser, mener Jakob Ellemann-Jensen (Foto: Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix)
Anders Redder

Der er for store forskelle på indsamlingen og sorteringen af affald på tværs af kommunerne.

Det konkluderer miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) på baggrund af en ny opgørelse, der sætter spotlys på kommunernes skrald.

Opgørelsen viser groft sagt, at danskernes affald håndteres på 98 forskellige måder i Danmark. En for hver kommune. Forskellene er et resultat af, at kommunerne i dag selv bestemmer, hvordan affald skal indsamles og sorteres.

"Vi er nødt til at ensarte affaldsindsamlingen, så man møder det samme affaldssystem, uanset om man er i Herlev eller Holstebro," siger Jakob Ellemann-Jensen i en pressemeddelelse og påpeger, at regeringen allerede har sat en række initiativer i gang.

Det væsentlige er, at vi øger genanvendelsen af affald. Ikke, at det indsamles på helt samme måde.

Kenneth Muhs (V), næstformand, KL's Teknik- og Miljøudvalg

Ifølge Jakob Ellemann-Jensen er ambitionen, at der inden for tre til fem år være "langt mere ensrettet indsamling" på tværs af kommunegrænserne.

Det skal blandt andet sikres gennem en aftale fra oktober 2018 om cirkulær økonomi mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre, der afsætter 5,7 millioner kroner til at udarbejde og fremme en standardiseret indsamling af husholdningernes skrald.

KL: Brug for fleksibilitet
Hos Kommunernes Landsforening bakker Kenneth Muhs (V), næstformand i KL's Teknik- og Miljøudvalg og borgmester i Nyborg, op om tiltag, der kan øge genbrug af danskernes affald.

"Det er et ansvar, som både kommuner, staten og virksomheder skal tage på sig. Og vi løfter selvfølgelig gerne vores del."

KL advarer dog mod at se stirre sig blind på de forskellige indsamlingsmetoder, som den nye opgørelse viser. Der kan være god grund til, at visse kommuner eksempelvis henter plastikaffald ude hos borgerne, mens andre lader være.

0:000:00