EU og Storbritannien er nået til enighed om overgangsordning efter Brexit

TRANSITION: EU's og briternes brexit-forhandlere er blevet enige om en overgangsperiode på 21 måneder, der lader briterne forblive under EU-reglerne til udgangen af 2020. DI anbefaler dog stadig virksomheder at tage deres forholdsregler.

BRUXELLES: Europæiske virksomheder og borgere står nu med et svært valg.

De kan vælge at tro på, at eventuelle problemer forårsaget af en britisk exit nu er skudt et godt stykke ud i fremtiden, efter at EU-forhandlere i Bruxelles mandag blev enige om at lade briterne forblive under EU’s regler indtil udgangen af 2020.

Eller de kan hæfte sig ved det, som EU’s Brexit-boss, Michel Barnier, også sagde, da han sammen med sit britiske modstykke, David Davis, præsenterede aftalen i Bruxelles.

Nemlig, at den såkaldte overgangsordning, der skal vinde parterne tid til at finde en ny formel for deres fremtidige forhold, kun vil træde i kraft, hvis det lykkes de to sider at blive enige om de mange andre svære udeståender, der stadig martrer skilsmisseforhandlingerne mellem parterne.

Herunder, hvad der skal til for at undgå en hård grænse mellem Irland og Nordirland, som mange frygter kan få hele skilsmisseaftalen til at falde på gulvet og resultere i, at briterne forlader samarbejdet i kaos ved udgangen af 29. marts 2019.

”Ingenting er aftalt, før alt er aftalt,” understregede Barnier ved det efterfølgende pressemøde i Bruxelles.

Bristisk optimisme
Den britiske minister med ansvar for Brexit meldte sig til gengæld på det første hold.

”Virksomheder behøver ikke at udsætte deres investeringsbeslutninger eller skynde sig at gennemføre nødplaner baseret på gætværk om en fremtidig aftale. I stedet har de nu klarhed om de vilkår, som kommer til at gælde lige efter vores udmeldelse,” sagde David Davis.

Han pegede samtidig på de fremskridt, der er sket på mange af de andre udestående spørgsmål, der har hængt over forhandlingerne. For eksempel er der nu næsten klarhed om rettigheder til borgere, der har bevæget sig den ene eller anden vej over Den Engelske Kanal, og på den såkaldte Brexit-regning, der gør klart, hvad der er af økonomiske udeståender mellem briterne og EU, når de forlader klubben.

Alligevel tøver Dansk Industris europapolitiske chef med at tro på, at den hellige grav er vel forvaret.

”Vores råd til virksomhederne er, at de stadig er nødt til at have en plan B, så de har en løsning, hvis det viser sig, at der i sidste ende ikke kommer en samlet aftale på plads,” siger Anders Ladefoged.

”Det skyldes ikke mindst den store usikkerhed om Nordirland, som reelt er skudt til hjørne. På den måde skubber man et meget stort problem foran sig. Og jo længere, der går, inden man får løst det, jo større risiko er der for, at vi kan ende med at ryge ud over klippeskrænten,” siger EU-chefen.

Læs hele artiklen på Altinget: eu (kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel Støjbergs norske kollega trækker sig efter Facebookopslag Støjbergs norske kollega trækker sig efter Facebookopslag Næste artikel Flere unge søger en erhvervsuddannelse Flere unge søger en erhvervsuddannelse