Stemmeslugere, københavnertvist og arvtagere efter bykonger: Syv nedslag i de personlige stemmetal

Vælgerne stemmer mere personligt til kommunalvalget. Men hvem får flest personlige stemmer? Og hvem kaprer den største andel af krydsene i deres kommune? 

Et af valgets helt store samtaleemner er S-borgmester Christina Krzyrosiak Hansens personlige stemmetal, der var med til at sikre Socialdemokratiet absolut flertal i Holbæks byråd. 
Et af valgets helt store samtaleemner er S-borgmester Christina Krzyrosiak Hansens personlige stemmetal, der var med til at sikre Socialdemokratiet absolut flertal i Holbæks byråd. Foto: Katja Holm/Altinget
Katrine Falk LønstrupSine Riis LundChristina Houlind

Altinget dykker ned i de interessante resultater og ser nærmere på, om nye spidskandidater kunne løfte arven efter tidligere bykonger. 

Hvem af de konservative kandidater trak den største andel stemmer, og hvordan det er gået for Socialdemokratiets borgmestre i de største byer?

Vi starter med top tre over andelen af personlige stemmer  

Hendes navn har været på alles læber det sidste døgn. Med 46,5 procent af alle stemmerne i Holbæk Kommune trodsede den siddende S-borgmester, Christina Krzyrosiak Hansen, tendensen på landsplan, hvor Socialdemokratiet ellers er gået tilbage. Hun har været med til at sikre partiet en fremgang på over 30 procentpoint og et absolut flertal i kommunalbestyrelsen.  

Læs Altingets portræt af hende her.

Den populære socialdemokratiske borgmester i Frederikshavn, Birgit S. Hansen, fik 40,5 procent af alle stemmerne i kommunen og havde altså også godt fat i vælgerne. Men selvom hun har fået en stor del af kommunens stemmer, er det faktisk en tilbagegang for nordjyden, der i 2017 fik 42 procent af stemmerne. Men selvom både Birgit S. Hansens og partiets resultat i Frederikshavn Kommune er dårligere end i 2017, har Socialdemokratiet stadig absolut flertal i kommunalbestyrelsen.  

I top tre er der også en borgerlig borgmester i skikkelse af venstremanden Kenneth Lundager Muhs. Med 33,6 procent af stemmerne i Nyborg Kommune er det lykkedes ham at overgå sit eget resultat fra 2017, der ellers også var ganske imponerende med 28 procent af stemmerne. Han har også været med til at sikre Venstre et godt valg i Nyborg. Partiet er gået 4,5 procentpoint frem og har absolut flertal i kommunalbestyrelsen. 

Hæstorp VS. Barfod 

Mangt og meget er blevet skrevet om kommunalvalget i København, hvor Socialdemokratiet for første gang måtte se sig slået som det største parti. Det viser sig også i de personlige stemmetal, hvor Enhedslistens spidskandidat, Line Barfod, fik 5,6 procent af stemmerne i Københavns Kommune. Hun er dermed den kandidat i hovedstaden, der har fået den største andel af københavnernes stemmer efterfulgt af Sofie Hæstorp Andersen (S), der fik 3,6 procent, hvilket svarer til 11.039 personlige stemmer. Det står i kontrast til Hæstorps eget resultat ved regionalvalget i 2017, hvor hun fik over 60.000 personlige stemmer svarende til 6,5 procent af stemmerne i Region Hovedstaden. 

Ny V-spidskandidat i Herning 

Venstre havde i Herning en ny spidskandidat, Dorte West, som skulle efterfølge bykongen Lars Krarup (V), der havde haft borgmesterkæden om halsen i godt to årtier og ved sidste valg fik 23,1 procent af stemmerne. Det er lykkedes Dorte West og Venstre at beholde borgmesterposten og det absolutte flertal i byrådet, men hun har dog ikke kunne matche Lars Krarup på personlige stemmer og fik 12,4 procent af stemmerne. Venstre er samtidig gået 5,1 procentpoint tilbage i kommunen. 

Konservative stemmeslugere 

Kommunalvalget har i hele landet været kendetegnet ved stor fremgang til Konservative, og derfor skal vi også en tur forbi de konservative stemmeslugere. Her finder vi blandt andet Høje-Taastrups borgmester, Michael Ziegler, der ved dette valg har fået 27,9 procent af stemmerne i kommunen. Det er en tilbagegang fra hans resultat i 2017, hvor han fik 36,2 procent, og Konservative mister også et af deres mandater i byrådet, men partiet bevarer deres absolutte flertal. Ziegler ligger dog stadig i top-fem over de mest populære borgmestre i landet, når man ser på, hvor mange procent af kommunens vælgere, der har stemt på ham. 

I Lyngby-Taarbæk har Sofia Osmani (K) slået sin egen rekord og fået 24,4 procent af stemmerne. Konservative går desuden et mandat frem og sikrer sig absolut flertal i byrådet.  

I Gentofte hvilede alles blik på Michael Fenger (K), der skulle forsøge at løfte arven efter tidligere konservative bykonge og borgmester, Hans Toft, der ved sidste valg fik 36,9 procent af stemmerne. Den nye konservative spidskandidat og nyslåede borgmester sikrede sig 22,5 procent af stemmerne, og selvom Konservative gik 1,1 procentpoint tilbage i kommunen og mister en enkelt plads i byrådet, sidder partiet stadig på det absolutte flertal og kan derfor ikke siges at have lidt voldsomt under Hans Tofts afgang.

Socialdemokrater i top ti på trods af tilbagegang 

Selvom Socialdemokratiet har oplevet tilbagegang i alle landets store byer, er flere af deres borgmestre på top ti over listen af politikere med størst antal personlige stemmer.  

Det tæller selvfølgelig Christina Krzyrosiak Hansen som tidligere nævnt, men også sidste valgs topscorere Jacob Bundsgaard (S), Peter Rahbæk Juel (S) og Thomas Kastrup-Larsen (S). Det er dog værd at bemærke, at alle tre er gået markant tilbage i forhold til deres resultat fra 2017. Særligt Aarhus-borgmester og nuværende KL-formand Jacob Bundsgaard har fået en regulær vælgerlussing, og hans personlige stemmetal er mere end halveret. Det har ellers ligget relativt stabilt omkring 39.000 ved de sidste to valg, og samtidig matchede det niveauet for kommunens tidligere borgmester og nuværende finansminister Nicolai Wammen (S). Denne gang måtte Bundsgaard nøjes med 19.279.

Gå på opdagelse blandt alle topscorerne, der er oplistet efter både antallet af stemmer og efter den største andel af kommunens stemmer:

I en række af landets kommuner er borgmesteren ikke politisk afhængig af andre partier. Det er i de tilfælde, hvor et parti har fået absolut flertal. I 2017 lykkedes det for 20 kommuner. I år gælder det 13 kommuner. Se, hvem der er tale om her: 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00