Folkekirkens Nødhjælp præsenterer anbefalinger til nyt grønt Afrika-partnerskab

RÅD: En grøn fond, som skal hæve klimainvesteringer i Afrika, ny handlingsplan for verdensmålene og mere råderum til civilsamfundet. Sådan lyder nogle af de anbefalinger, der ifølge Folkekirkens Nødhjælp kan skabe et nyt grønt partnerskab med Afrika.  

Folkekirkens Nødhjælp opfordrer regeringen til
at iværksætte et omfattende nyt grønt partnerskab
med Afrika.
Folkekirkens Nødhjælp opfordrer regeringen til at iværksætte et omfattende nyt grønt partnerskab med Afrika.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Den nye regering står med en unik mulighed for at etablere et nyt grønt partnerskab med Afrika. 
Den bør de gribe.  

Sådan lyder opfordringen fra Folkekirkens Nødhjælp, der onsdag præsenterede seks anbefalinger til, hvordan regeringen kan gribe det an.  

“Problemet er, at de afrikanske lande kun modtager tre procent af de globale udenlandske investeringer. Vi bliver simpelthen nødt til at skabe grobund for flere private og grønne investeringer, hvis ikke flygtningetallene og fattigdommen skal eksplodere, i takt med at tørken breder sig nogle steder, og oversvømmelser fjerner livsgrundlaget andre steder,” udtaler generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Birgitte Qvist-Sørensen i en pressemeddelelse. 

Penge må ikke tages fra udviklingsbistand 
Folkekirkens Nødhjælp opfordrer blandt andet til, at civilsamfundet skal styrkes og inddrages mere i arbejdet både på det afrikanske kontinent, men også i Danmark for at sikre den folkelige forankring i projekterne. 

Derudover mener Folkekirkens Nødhjælp, at der skal laves en grøn fond, som skal hæve den danske klimafinansiering i Afrika, samtidig med at de understreger, at klimafinansieringen ikke må komme fra de 0,7 procent af BNI, som allerede er øremærket som udviklingsbistand.  

Netop hvor pengene til øget klimabistand skal komme fra, er et meget omdiskuteret emne – såvel uden for som inden for murene på Christiansborg. 

Udviklingsminister Rasmus Prehn (S) har tidligere udtalt på et samråd, at der er forskellige måder at opfatte såkaldte additionelle midler, altså ekstra penge.  

“Danmark fortolker det som nye og additionelle aftaler og udbetalinger i forhold til tidligere rapporteringer. Så man kan godt have en situation, hvis der er frie midler inden for den ramme, der er, og så blive enige om at bruge dem til en øget klimaindsats. Så vil det kunne tolkes som nye og additionelle,” lød det dengang fra udviklingsministeren.   

Læs hele udspillet fra Folkekirkens Nødhjælp her.

Dokumentation

Her er de seks anbefalinger til regeringen 

  1. Danmark skal oprette en grøn fond, der hæver den danske klimafinansiering til Afrika, og have klare kriterier for, hvordan fondens investeringer skal bidrage med udviklings- og klimaeffekter. Klimafinansieringen skal være nye midler ud over de 0,7 procent af BNI, Danmark allerede giver i udviklingsbistand og skal blandt andet bruges til at fremme private investeringer i den grønne omstilling i udviklingslandene.  
  2. Danmark skal øge sit engagement i EU’s udviklingssamarbejde med særlig fokus på Afrika-EU-allianceprocessen og arbejde på, at EU-landene lever op til deres forpligtelser i forhold til at levere øget klimafinansiering til verdens fattigste lande i overensstemmelse med Paris-aftalen. 
  3. Den nye regering har en enestående mulighed for at genoplive Danmarks internationale lederskab i forhold til at skabe sammenhæng på tværs af de politikområder, som påvirker verdens fattigste lande, hvilket er nødvendigt for at opnå verdensmålene. Denne indsats bør sammentænkes med en fornyet dansk handlingsplan for verdensmålene. 
  4. Det skal være en særlig prioritet at styrke sammenhænge på tværs af humanitær og langsigtet udviklingsbistand - ikke mindst i forhold til at skabe de robuste lokalsamfund, som er nødvendige for at opnå verdensmålene.  
  5. Et succesfuldt partnerskab med Afrika kræver folkelig forankring i både Danmark, Europa og Afrika. Anbefalingen er derfor at styrke civilsamfundets råderum og inddragelse i arbejdet både i de afrikanske partnerlande og i forhold til de danske og europæiske politikområder, som planen omfatter.  
  6. Det skal være et særligt fokus at styrke afrikanske kvinder og pigers rettigheder og inddragelse i beslutningsprocesser i Danmarks afrikanske partnerlande og at have ligestillingsperspektivet med i arbejdet på europæisk niveau. 

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00