Forbrugerrådet presser på hos flere ministre: Vil have penge til kemivagthund

FL21: Forbrugerrådet Tænk håber på at få en fast bevilling til kemiområdet på næste års finanslov og har sendt brev til flere ministre. Vi er nødt til at gøre opmærksom på det allerede nu, siger formand Anja Philip. Partier er positive.

Foto: Bjarke Bo Olsen/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Hos Forbrugerrådet Tænk skræmmer sporene fra regeringens seneste finanslovsudspil.

Sidste år vakte det både overraskelse og kritik, da regeringen kunne offentliggøre sit forslag uden en eneste krone til Tænk Kemi, selvom en årelang bevilling stod til at udløbe. Dengang endte det med, at støttepartierne fik sikret en etårig bevilling i den endelige aftale.

Så Forbrugerrådet står igen i uvished og med håbet om en ny bevilling. Og denne gang satser man benhårdt på, at pengene allerede kommer på bordet, når regeringen til august præsenterer sit finanslovsudspil, lyder det fra formand Anja Philip, som allerede nu har godt gang i lobbyarbejdet. 

”Vi er nødt til at gøre opmærksom på det på den her side af sommerferien, inden finanslovforslaget er klar. Så vi får mindet om, at det her er et virkelig vigtigt område, som ikke bliver varetaget på andre måder,” siger Anja Philip og fortsætter:

Fakta
Forbrugerrådet Tænk Kemi

Forbrugerrådet Tænk Kemi tester en række forbrugerprodukter for problematisk kemi.

Siden 2014 er der udført 100 test af i alt 3.000 forbrugerprodukter. 

Forbrugerrådet står bag Kemiluppen, som er en mobilapp, der kan bruges til at scanne konkrete produkter for at få viden om kemikalie-indholdet.

Kemiluppen har per 1. august haft 7,6 millioner scanninger og er blevet downloadet 345.000 gange.

27 procent af danskerne kender Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk (tal fra 2019)

”Forbrugerrådet Tænk Kemi gør en vigtig indsats, der handler om fertilitet, sundhed og hele den grønne omstilling med cirkulær økonomi.”

Hun har foruden en løbende kontakt med miljøministeren også sendt breve til både erhvervsministeren og klimaministeren for at ytre ønske om en fast bevilling til Tænk Kemi.

Jeg regner stærkt med, at regeringen denne gang disker op med noget, der er mere langvarigt, end blot en etårig bevilling.

Mai Villadsen (EL)
Miljøordfører

Forbrugerrådet Tænk Kemi har fået en millionbevilling på finansloven siden 2014. Pengene går til at teste forbrugerprodukter for problematisk kemi, og flagskibet er mobilappen Kemiluppen, som kan bruges til at scanne produkter.

Det skabte kritik fra begge sider af det politiske spektrum, da regeringen med finanslovforslaget for 2020 ikke afsatte nye penge til Forbrugerrådet Tænk Kemi. Ikke mindst fordi Socialdemokratiet var hård i kritikken, da V-regeringen gjorde præcis det samme i 2016. Den endelige aftale med støttepartierne endte dog med at sikre en etårig bevilling, der udløber ved årsskiftet.

{{toplink}}
Læs også

0:000:00