Fra totalforbud til 24 uger: Her er abortgrænsen i alle EU-lande

Danmark placerer sig i den abortrestriktive ende af EU-landene, og i Holland er abort tilladt op til et halvt år efter startet graviditet. Få et overblik over EU-landenes abortgrænser her.

Abortgrænserne i Europa strækker sig fra totalforbud til 24 uger. Altinget har samlet et overblik til dig.
Abortgrænserne i Europa strækker sig fra totalforbud til 24 uger. Altinget har samlet et overblik til dig.Foto: Arnd Wiegmann/Reuters/Ritzau Scanpix
Marie Schønning JensenRasmus Lauge Winding

Dette er en opdateret version af en tidligere artikel, der blev bragt første gang på Altinget i august 2022.

Totalforbud eller en menneskeret. Synet på abort varierer meget i EU. På samme måde er grænsen for abort også vidt forskellig i EU-landene.

I Holland gælder retten til abort helt til 24. graviditetsuge, selvom læger i praksis arbejder med 22 uger. I Sverige er der fri ret til abort frem til 18. graviditetsuge, mens abort er helt forbudt i Malta. 

Herhjemme ligger grænsen som bekendt på 12 uger, og det har den gjort, siden vi i 1973 lovliggjorde abort som et af de første vestlige lande. Men nu er Det Etiske Råd kommet med nye anbefalinger til grænsen for abort i Danmark.

Artiklen fortsætter under figuren.

De forskellige abortgrænser på tværs af EU hænger blandt andet sammen med landenes kulturer og forhold til religion. Det forklarer Maria Lindhardt, politisk seniorrådgiver hos Sex & Samfund. Derudover spejler landene sig i hinandens lovgivninger på området, og det er sandsynligt, at flere lande har sat grænsen til 12 uger for at følge Danmarks eksempel, siger hun.

Læs også

Italienske læger kan nægte abort

Én ting er grænsen for fri abort. En anden er de praktiske omstændigheder rundt om tidsgrænsen, der siger mindst lige så meget om muligheden for at få en abort i de forskellige lande.

Italien er et godt eksempel. På figuren ovenfor ser borgere i Danmark og Italien ud til at have lige muligheder for abort, men i praksis er det langt sværere i Italien. I Danmark er det relativt nemt at få en senabort, det vil sige en abort efter 12-ugersgrænsen. I Italien er det ulovligt.

Derudover kan italienske læger nægte at udføre en abort, hvis det går imod deres samvittighed. Jurist og professor i sundhedsret ved Københavns Universitet Janne Rothmar Hermann uddyber:

"Den danske grænse for abort er formuleret som et retskrav, hvilket betyder, at regionerne i prioriteringen af økonomi og ansættelse af personale skal tage højde for at kunne opfylde retskrav på abort inden 12. uge. I Italien er der også en 12-ugersgrænse, men man kan risikere at skulle rejse meget langt for at finde en sundhedsperson, der vil udføre aborten, og så er det jo ikke en særligt virksom eller effektiv ret, man har," siger Janne Rothmar Hermann.

Hun er ikke bekymret for, at Danmark tilbageruller retten til fri abort, men hun ser nervøst på andre dele af Europa.

"I lande med meget højrenationalistiske, konservative og religiøse strømninger ser vi, at abortrettighederne er under stigende pres. Aktuelt holder vi meget øje med Italien, der er på vej til valg, og hvor favoritten Giorgia Meloni støtter et abortforbud, og derudover har vi også øjnene stift rettet mod Polen og Ungarn."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Janne Rothmar Herrmann

Professor, sundhedsret, Københavns Universitet, medlem, Nævnet for Videnskabelig Uredelighed, medlem, Spiraludredningen, bestyrelsesmedlem, World Association for Medical Law
Ph.D. (Københavns Uni. 2008), cand.jur. (Københavns Uni. 2002)

0:000:00