Danskerne i ny måling: Abortgrænsen skal blive, hvor den er

Et overvældende flertal af danskerne mener, at den danske abortgrænse skal blive på 12 uger. Kvinderne vil i højere grad end mændene beholde grænsen for den frie abort. Dermed er der tilsyneladende ikke opbakning til Venstres og Enhedslistens tanker om at diskutere en ændring af den danske abortgrænse.

Abort er kommet i skudlinjen i USA og andre steder er retten også i fare. Det skræmmer danske politikere, som gerne ser, at vi tager en debat om Danmarks egne regler
Abort er kommet i skudlinjen i USA og andre steder er retten også i fare. Det skræmmer danske politikere, som gerne ser, at vi tager en debat om Danmarks egne reglerFoto: Michael Spooneybarger/Reuters/Ritzau Scanpix
Paula Larrain

I Danmark skal kvinder have ret til fri abort, men kun til 12. uge.

Det mener et overvældende flertal af dem, der er blevet spurgt i en måling fra Epinion foretaget for Altinget.

67 procent i alt mener, at den danske abortgrænse er fin, hvor den er. Det gælder for 57 procent af mændene og 76 procent af kvinderne, altså er kvinderne mest interesserede i at beholde den nuværende grænse for fri abort.

Dermed er der tilsyneladende ikke opbakning til ideen om at hæve abortgrænsen, som Enhedslisten og Venstre gerne vil tage en åben diskussion om.

Det er vigtigt, vi får snakken - og deri ligger der også, at jeg ikke nødvendigvis synes, at 12 uger skal være grænsen, men jeg kigger med nysgerrighed på de lande, vi kan sammenligne os med

Pernille Skipper
MF (EL), Ligestillingsordfører
Anledningen for Enhedslistens interesse i at genåbne diskussionen er udviklingen i USA, hvor aborten ikke længere er en given ret gældende for alle stater, og fordi WHO for nylig foreslog at gøre aborten helt fri.

Ligestillingsordfører Pernille Skipper (EL) er dog ikke overrasket over resultatet af målingen.

”Nu har vi haft den grænse siden 1973, og der ligger meget vane i det. Sådan havde jeg det også, før området blev aktuelt igen for nylig. Men når man dykker ned i materien og ser, hvordan andre lande har udviklet sig, så kan man se, at den danske grænse er meget striks sammenlignet med andre lande, der ligner os. Og så holder de lægefaglige antagelser fra dengang, vi fik retten, ikke længere i dag,” siger hun.

Pernille Skipper synes, det er vigtigt at rejse debatten og tage samtalen bredt og allerhelst med hjælp fra Det Etiske Råd. Men hun vil ikke selv lægge sig fast på en anden grænse på nuværende tidspunkt.

”Det er vigtigt, vi får snakken - og deri ligger der også, at jeg ikke nødvendigvis synes, at 12 uger skal være grænsen, men jeg kigger med nysgerrighed på de lande, vi kan sammenligne os med,” siger hun og nævner Norge, som for nylig har ændret grænsen til 18 uger.

0:000:00