Her er de bedste og værste politiske bøger fra 2016

BØGER: En vigtig biografi om statsminister Kampmann og en selvretfærdig ureflekteret debatbog fra forhenværende statsminister Anders Fogh Rasmussen. Få inspiration til julegaverne, når Altinget giver et overblik over de værste og bedste politiske bøger fra året, der gik.

Foto: Peter Pagh-Schlegel/Altinget.dk
Peter Pagh-Schlegel

År 2016 har budt på en lang række debatbøger og politiske biografier, som har haft fornøjelsen af Altingets nådesløse anmelderkorps. Som inspiration til de sidste julegaveindkøb bringer Altinget her en oversigt over de bedste og værste bøger.

En af årets de mest omtalte bøger er Anders Fogh Rasmussens bog "Viljen til at lede". Den forhenværende statsminister og generalsekretær i Nato har rigeligt med erfaring som leder, men des mere erfaring man har med ledelse, des svagere bliver man i disciplinen at kunne reflektere. Det antydes i hvert fald i Niels Krause Kjærs anmeldelse af bogen, der ikke er gavmild med de rosende ord.

Foghs "vilje til at lede" mangler vilje til at reflektere
Anders Fogh Rasmussens nye bog "Viljen til at lede" opfordrer USA til at påtage sig rollen som global politibetjent. Men pointen forstyrres af et skråsikkert selvforsvar af eget politiske eftermæle, samt mere eller mindre tilfældige anekdoter og name-drops.
Anmelder Niels Krause-Kjær: 2 ud af 6 A'er

 

 

I kategorien tidligere statsministre er biografien om Viggo Kampmann et langt mere vellykket projekt.

Forfatteren Poul Smidt er blevet rost til skyerne for at have skrevet "den uden tvivl vigtigste og mest interessante politiske biografi siden Bo Lidegaards bog om Jens Otto Krag."

Anmelder Jarl Cordua kvitterede med 5 A'er og kaldte i øvrigt biografien for "en fair, velafbalanceret og tilpas dybdegående skildring af en vægtig, men nok også overset politisk figur." 

Vigtig biografi om vidunderbarnet Kampmann
Poul Smidts nye biografi om Viggo Kampmann er uden tvivl den vigtigste og mest interessante politiske biografi siden Bo Lidegaards bog om Jens Otto Krag.
Anmelder Jarl Cordua: 5 ud af 6 A'er

 

 

 

 

Her følger de resterende bøger, der i årets løb er blevet anmeldt på Altinget.dk:

Mette F. i kamp med sin egen skygge
Ny biografi om Mette Frederiksen viser en politiker, der på vigtige områder fremstår som en negation af sin egen yngre udgave. Men trods enorme herresving kan S-lederen med en vis ret hævde en rød tråd i sin politik.
Anmelder Erik Holstein: 4 ud af 6 A'er

 

 

Har Støjberg andet end udlændingepolitik på hylden?
Hvis en politiker midt i livet skal gøre sig fortjent til en biografi, er det ikke nok med underholdende anekdoter. Det havde klædt de to forfattere at gå mere kritisk til værks.
Anmelder Niels Krause-Kjær: 3 ud af 6 A'er

 

 

 Ukritisk Uffe Elbæk-bog slæber sig tungt mod klimaks
Stig Andersens bog om Uffe Elbæk, "Vejen til noget andet", er en opremsende historiefortælling, der slæber sig tungt mod klimaks. Det ville have klædt historien med en mere kritisk tilgang
Anmelder Mads Kastrup: 3 ud af 6 A'er

 

 

Per Stigs biografi giver indblik – men har huller
Per Stig Møller har evnerne til at give os indblik i en generations ageren på Christiansborg. Desværre fylder politik kun den sidste lille halvdel af hans nye erindringsbog "Dage og kampe".
Anmelder Kaare R. Skou: 4 ud af 6 A'er

 

 

Ny Kristian Jensen-bog er optimistisk og visionær
Udenrigsminister Kristian Jensens bog "I Danmarks tjeneste" er en ideologisk interessant og visionær bog, der først og fremmest er et passioneret forsvar for fremtiden og troen på Vestens værdier.
Anmelder Mikkel Vedby Rasmussen: 4 ud af 6 A'er

 

 

Mimi Jakobsen-bog mangler politisk passion
Mimi Jakobsens selvbiografi Vendepunkter er fortællingen om en hårdt kæmpet politisk karriere med en masse afsavn. Men som læser savner man fortællingen om passionen og de resultater, der gjorde det hele værd.
Anmelder Anders Frandsen: 3 ud af 6 A'er

 

Søvndals problematiske optimisme
Tidligere udenrigsminister Villy Søvndals nye bog er gennemsyret af troen på, at verden udvikler sig til et stadig bedre sted. Men gør den nu også det?
Anmelder Erik Holstein: 3 ud af 6 A'er

 

 

 

 Lipperts fornemmelse for magt
Søren Lipperts bog ”Bag Magten - om politisk kommunikation” er en grundbog for alle, som arbejder med professionel politisk interessevaretagelse.
Anmelder Søs Marie Serup: 5 ud af 6 A'er

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00