Anmeldelse af 

Anmeldelse: Ukritisk Uffe Elbæk-bog slæber sig tungt mod klimaks

BIOGRAFI: Stig Andersens bog om Uffe Elbæk, "Vejen til noget andet", er en opremsende historiefortælling, der slæber sig tungt mod klimaks. Det ville have klædt historien med en mere kritisk tilgang, skriver Mads Kastrup.

Foto: Henning Bagger/scanpix

Mads Kastrup Af Mads Kastrup
Oponionsredaktør, Ekstra Bladet

Det er ikke et kritisk portræt af Elbæk. Så meget står klart.

Der er naturligvis mange vinkler at vælge mellem på Dansk Politiks største mysterium. En del har som bekendt siden Uffe Elbæk og Alternativets opståen haft svære vanskeligheder med at forklare fænomenet og dets pludselige succes.

Fakta
BLÅ BOG: Uffe Elbæk
Født den 15. juni 1954 i Ry

Uddannelse:
Socialpædagog, Peter Sabro Seminariet, 1982
Journalistisk Tillægsuddannelse, Danmarks Journalisthøjskole, 1987

Erhvervskarriere:
1982-1991: Grundlægger af og leder for Frontløberne i Aarhus
1991-2006: Grundlægger af og rektor for Kaospiloterne i Aarhus

Politisk karriere:
2001-2005: Medlem af Aarhus Byråd for Det Radikale Venstre og formand for skole- og kulturudvalget.
September 2011: Valgt til Folketinget for De Radikale.
3. oktober 2011: Udnævnt til kulturminister
5. december 2012: Trækker sig som kulturminister efter kritik for afholdelse af arrangementer på AFUK, hvor han selv sad i bestyrelsen.
17. september 2013: Forlader Det Radikale Venstre og bliver løsgænger i Folketinget
27. november 2013: Stifter Alternativet
18. juni 2015: Partiet får 4,8 procent af stemmerne ved folketingsvalget og har nu ni mandater i Folketinget

Ikke mindst den århusianske formand, Uffe Elbæks, genkomst i dansk politik oven på en lidet beundringsværdig sortie som radikal kulturminister.

På vej - endnu ikke ankommet
Stig Andersens ’Vejen til noget andet – Uffe Elbæks liv’ er først og fremmest netop dette. En opremsning af Alternativ-lederens liv og levned indtil nu.

En mere kritisk tilgang havde sandsynligvis også løftet Uffe Elbæks historie. Og det havde måske netop været den fremkaldervæske, der skal til for at vi andre også kan forestille os ’noget andet’.

Mads Kastrup
Oponionsredaktør, Ekstra Bladet

Samt dets mål (’…til noget andet’), hvor man skal lægge mærke til, at Elbæk og kompagni ikke er ankommet. De er på vej.

Hvilket efterlader et vist frirum, når det gælder konkret politik.

Det giver god mening at forsøge at nå dybere ned i Elbæk end det lejlighedsvise avisportræt. Og Andersen har haft diverse dagbøger, billeder og optegnelser fra hovedpersonen selv til hjælp.

Ingen hemmeligheder i kisten
Den slags ville normalt kaste nyheder af sig. Men for det første har Elbæks politiske aftryk ikke været tilstrækkeligt til, at der ligger ’hemmeligheder’ i kisten.

For det andet har hovedpersonen altid været så rundhåndet med sit liv, at offentligheden ikke rigtig har noget til gode.

Vidste man ikke, at Elbæk voksede op i en højskolefamilie, er det naturligvis en ny oplysning. Til gengæld vil de fleste finde det lige så indlysende, som at en af hans yndlingssange er Lennon’s ’Imagine’.

Det vil også være bemærkelsesværdigt, at Elbæk og hans daværende kæreste i sluthalvfjerdserne overvejede at give sønnen Frej navnet Vladimir Uljanov efter Lenin. Og dog.

Gennemsnitlige opremsninger
Man læser om Uffe Elbæks ungdomsår i Kommunistisk Ungdom og Venstresocialisterne. Om gadegøgl. Om Frontløberne i Mejlgade i Aarhus og senere månedsbladet Press, Next Stop Sovjet og Kaospiloterne.

Men selv for overtegnede, der kom i ’Fronthuset’ i Aarhus, sker det alt sammen på en bogførende, næsten remsende måde, der snarere end at udrede og opløfte sin person, gør Uffe Elbæk gennemsnitligt interessant.

Slæber sig tungt mod klimaks
Bogens 423 sider (med fotos og enkelte dagbogsoptegnelser) slæber sig lige lovlig tungt af sted mod klimaks: Uffe Elbæks afgang som kulturminister efter et langstrakt samråd, hvori han blev kritiseret for at benytte gøglerskolen AFUK, hvor hans mand var ansat, til lovlig mange statsformål.

Hvilket ikke var noget problem i forhold til reglerne, viste det sig senere. Men som egentlig også sagtens kunne være afklappet politisk og mandatmæssigt inden mødet, hvis Elbæk havde været mere erfaren på Borgen.

Det er særligt heromkring i bogen – og i udtoningen med det nye parti Alternativet, at ’Vejen til noget andet’ skuffer. Man er indtil da med på, at Uffe Elbæk er et elskværdigt, inkluderende og geskæftigt menneske, der tilmed af flere ad hinanden uafhængige og meget ulige venner, vidner samt sågar politiske modstandere karakteriseres som særdeles godt selskab.

Hensigtserklæringer uden kritisk stillingstagen
Men Elbæk møder netop i Kulturministeriet sin realpolitiske begrænsning. Drømmen og formuleringen af drømmen knustes i magtens maskineri. Afgrunden mellem ordene og realiteterne åbenbares og udstilles. Og konkreterne heri forholdes ikke rigtig Elbæk.

Her havde man gerne set den generelle kritik af Danmarks mest bemærkelsesværdige nye parti og dets leder og opfinder ægget til mere end floromvundne hensigtserklæringer.

Som Altingets opinionsredaktør, Søren Jacobsen Damm, skrev i Ekstra Bladet på et tidspunkt: "Alternativet er blevet det sidste tilholdssted for en helt særlig vælgergruppe, der som en græshoppesværm har hoppet fra det ene ubesmittede utopia til det andet de seneste tre årtier."

Uffe Elbæk sælger sin "generations politiske himmerige på jord, hvor alt er gratis, alle elsker alle - de ved det bare ikke endnu — principløsheden råder og ethvert problem kan løses med en sjov t-shirt, selvmalede ladcykler, grønne strutskørter, sabelslugning, og legaliseret hash. Intet kan dæmpe Sankt Uffes glorie," hævdede Jacobsen Damm.

Man havde gerne læst en udførlig respons.

Denne anmelder sidder tilbage med en fornemmelse af, at det virkeligt interessante ved Uffe Elbæk ikke er vist frem i ’Vejen til noget andet’.

Ikke at hovedpersonen skulle have skjulte, grimme dagsordener, tværtimod er man ret forsikret om, at det ikke er tilfældet efter læsningen. Uffe Elbæks mening og menighed er ikke falsk. De mener det virkelig. Men derfor kan de jo godt tage fejl.

En mere kritisk tilgang havde sandsynligvis også løftet Uffe Elbæks historie. Og det havde måske netop været den fremkaldervæske, der skal til, for at vi andre også kan forestille os ’noget andet’.

 


Titel: Vejen til noget andet - Uffe Elbæks liv
Forfatter: Stig Andersen
Forlag: People's Press
Udgivelse: Er udkommet
423 sider

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stig Andersen

Journalist, forfatter, foredragsholder, fhv. DR-vært
journalist (Horsens Folkeblad 1970)

Uffe Elbæk

Forfatter, fhv. MF (ALT), fhv. kulturminister (R)
socialpædagog (Peter Sabroe Seminariet 1982), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1987)

0:000:00