Her er x-faktoren, der kan gøre forsvarsforlig til sognerådspolitik

Placering af Forsvarets arbejdspladser rundt omkring i landet er den x-faktor, der kan afspore en ellers veltilrettelagt forhandling om et nyt forsvarsforlig. Ekspert forudser en kamp mellem land og by i de kommende ugers forhandlinger.

Sønderborg kaserne lukkede i 2014. I dag huser den blandt andet et hotel.
Sønderborg kaserne lukkede i 2014. I dag huser den blandt andet et hotel.
Andreas Krog

Politikerne rundt om forhandlingsbordet var enige om, at lokal- og regionalpolitiske hensyn ikke skulle spille en rolle i forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig. Det skulle være slut med at favorisere ens egen valgkreds, når det skulle besluttes, hvor i landet Forsvaret skulle styrkes eller reduceres.

Meeeeeen... De ville da gerne lige se oversigten over fordelingen af forsvarsarbejdspladser rundt omkring i landet, når nu embedsmændene alligevel havde taget den med til mødet. Og så blev der alligevel tændt op under den sognerådspolitik, som politikerne ellers var blevet enige om at holde sig for gode til.

Læs også

Sådan lyder en anekdote fra en embedsmand, der flere gange har assisteret politikerne, når der har skullet landes et nyt forsvarsforlig.

Optakt til forlig

Mens vi venter på SVM-regeringens udspil til nyt forsvarsforlig, så varmer Altinget med en serie af artikler om det, at lave en flerårig politisk aftale om Forsvaret

Dette er seriens tredje artikel. 

Læs den første artikel om den nye politiske dynamik her, og den anden artikel om uerfarne ordfører her.

Kampen om forsvarsarbejdspladser er den x-faktor, der pludselig kan afspore et ellers veltilrettelagt forhandlingsforløb.

Store konsekvenser 

Mens der i både 2008 og 2012 blev lukket en stribe af kaserner, så er det anderledes denne gang med det forsvarsforlig, som formentlig er en realitet om ganske få uger. Her bliver nemlig tilført penge til Forsvaret. Ikke taget penge væk.

Og så alligevel ikke. Der skal godt nok ikke lukkes kaserne. Der skal snarere genåbnes eller udvides kaserner. Her kommer politikerne også til at skulle træffe nogle valg, der får store konsekvenser for de heldige og uheldige byer.

Landets kommuner har haft mindre travlt med at gøre deres hoser grønne på Christiansborg end ved tidligere forlig. Varde Kommune har flere gange inviteret Folketingets forsvarsudvalg på tur til Vestjylland, og mest aktiv har de 17 kommuner i Region Sjælland været. Senest med sidste uges minikonference på Christiansborg. Enkelte andre kommuner har haft diskrete følere ude under radaren.

Lige lovlig dygtig

Landspolitikerne er også blevet mindre påvirkelige, vurderer en ekspert.

”Der sker løbende en selvdisciplinering blandt politikerne i forhold til ikke at lade lokalpolitiske hensyn fylde alt for meget. Dels fordi Forsvaret er trætte af det. Her vil man gerne minimere det, så man kan planlægge så effektivt som muligt. Dels fordi man som politiker kan risikere, at fremstå lige lovlig dygtig, hvis der pludselig popper et meningsløst beskæftigelsesprojekt op i ens hjemkommune,” forklarer seniorforsker og centerleder Kristian Søby Kristensen fra Center for militære Studier på Københavns Universitet.

Han vil dog ikke helt afskrive en geografisk armlægning ved forhandlingsbordet i de kommende uger.

”Dynamikken er dog stadig tilstede. Jeg tror snarere, at Forsvaret kan risikere at blive fanget i en overordnet kamp mellem land og by,” påpeger Kristian Søby Kristensen.

Største bid af kagen

Mange af pengene i det kommende forlig skal bruges på anskaffelse af nyt materiel og udviklingen af nyt materiel. Samtidig vil Forsvaret gerne styrke sit samarbejde med det private erhvervsliv og forskningsverdenen i Danmark.

”Det betyder, at der er et industri- og forskningsperspektiv på det her forlig, som kommer til at være markant anderledes end i de foregående forlig. Derfor kan der meget vel opstå en konkurrence mellem universitetsbyerne og forsvarsklyngerne om at få den største bid af kagen,” pointerer Kristian Søby Kristensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Søby Kristensen

Centerleder og seniorforsker, Center for Miltære Studier, Københavns Universitet
MSc Political Science and Government (Københavns Uni. 2003)

0:000:00