Flertalsregering betyder ændret dynamik og logik i forligsforhandlinger

Den politiske logik og dynamik, der normalt er forbundet med forhandlinger om et forsvarsforlig, er helt anderledes denne gang. 

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Det faktum, at Danmark for første gang i mere end 30 år har en flertalsregering, vender op og ned på den dynamik og politiske logik, der normalt hersker, når politikerne på Christiansborg skal indgå forsvarsforlig.

”Den politiske logik i et forsvarsforlig er normalt, at man skal kunne tælle til 90 på en måde, som rækker hen over midten i dansk politik. Det kan den nuværende SVM-regering allerede. Derfor er logikken anderledes end ved tidligere forlig omkring prisen for at være med i det kommende forlig,” forklarer seniorforsker og centerleder Kristian Søby Kristensen fra Center for militære studier på Københavns Universitet forud for, at der meget snart skal forhandles og indgås et nyt forsvarsforlig.

De sidste mange år har forsvarsforligene haft en varighed på mellem fire og seks år. Denne gang tyder meget på, at vi får et forlig, der udstikker kursen for det danske forsvar de næste 10 år.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00