”Nogen skal lave en aftale om noget, som de ikke ved noget om”

En stor del af de politikere, som i de kommende måneder skal forhandle et nyt forsvarsforlig på plads, har ingen erfaring med at lave forsvarsforlig. Der venter dem en stejl læringskurve, forudser ekspert.

Tidligere erhvervsminister og nuværende forsvarsordfører for Socialdemokratiet Simon Kollerup har en fortid som værnepligtig i Flyvevåbnet. 
Tidligere erhvervsminister og nuværende forsvarsordfører for Socialdemokratiet Simon Kollerup har en fortid som værnepligtig i Flyvevåbnet. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Der er kun få gengangere fra de forrige forhandlinger om et nyt forsvarsforlig for mere end seks år siden blandt de forsvarordfører, som i de kommende uger sandsynligvis skal forhandle et nyt forsvarsforlig på plads.

Optakt til forlig

Mens vi venter på SVM-regeringens udspil til nyt forsvarsforlig, så varmer Altinget med en serie af artikler om det, at lave en flerårig politisk aftale om forsvaret.

Dette er seriens anden artikel. 

Læs den første artikel her.

”Det kan godt være, at der er erfarne politikere i blandt. Men det er meget få af dem, der har prøvet at lave et forsvarsforlig. Nogle af dem er også helt nye på tinge. Så de skal både finde ud af hvad det vil sige at sidde i Folketinget. Hvad det vil sige at lave et forlig og hvad der er forenden og bagenden på et kampfly,” forklarer seniorforsker og centerleder Kristian Søby Kristensen fra Center for militære studier på Københavns Universitet.

Kun de konservatives Rasmus Jarlov og Liberal Alliances Carsten Bach var med inde i forhandlingslokalet i perioden op til, at daværende forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen i januar 2018 samlede en bred kreds af Folketingets partier bag en politisk aftale om Forsvaret for 2018 - 2023.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00