Hvordan er det gået med valgløftet? R-borgmester Leon Sebbelin ville gøre Rebild til frontløber inden for cirkulær økonomi

Rebild Kommune har haft fire år til at gå forrest i arbejdet med cirkulær økonomi. Undervejs har man dog opdaget, at det giver bedre mening at have et bredere fokus på bæredygtighed, siger borgmester Leon Sebbelin (R).

Leon Sebbelin (R) blev borgmester i Rebild Kommune i 2014 og satser nu på endnu en periode på posten.
Leon Sebbelin (R) blev borgmester i Rebild Kommune i 2014 og satser nu på endnu en periode på posten.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Det er 2017, og kommunalvalget lurer lige rundt om hjørnet. Radikale Venstres eneste borgmester i landet, Leon Sebbelin, går efter posten i Rebild Kommune, og her lyder en af mærkesagerne:

Rebild Kommune skal, gerne sammen med de øvrige nordjyske kommuner, blive frontløbere inden for cirkulær økonomi. Det skylder vi fremtiden.”

Spoler vi tiden frem til i dag, har den radikale borgmester nu haft fire år til at markere kommunens position som frontløber.

Derfor har Altinget taget en snak med Leon Sebbelin for at høre, hvordan han har arbejdet med at optimere den cirkulære økonomi i kommunen.

Altinget gør status: Sådan gik det med valgløfterne

Kommunalvalg er sæson for valgløfter – men hvordan er det egentlig gået med de valgløfter, som landets nuværende borgmestre gav i sidste valgkamp? Er de i det hele taget blevet til noget?

Altinget dykker i den anledning ned i nogle af de konkrete til tag, som nogle af landets borgmestre slog sig op på i valgkampen i 2017 og spørger, hvordan de har arbejdet med de opgaver, de gav sig selv.

Og her lyder meldingen, at man er blevet klogere på projektet undervejs.

“Nu er jeg af den faste overbevisning, at cirkulær økonomi skal ses i et bredere perspektiv. Det er ét af mange værktøjer, der skal tages i brug for at nå de mål, vi har sat både lokalt, nationalt og internationalt,” siger Leon Sebbelin.

Hvad har I konkret gjort for at blive frontløbere inden for cirkulær økonomi?

“I al beskedenhed synes jeg, at vi er kommet godt fra land. Vi har blandt andet haft besøg i vores administrationsbygninger af ‘Det Grønne Rejsehold’. De har gået vores bygninger igennem og sagt, hvad vi kunne gøre bedre. Nu har vi fin sortering i hele bygningen.

Så er der også sket ting med vores erhverv i kommunen. Det er både ting, som vores erhvervskontor har været med til at starte eller inspireret virksomheder til at gøre. Det seneste, jeg hørte om, er en gruppe virksomheder, der er blevet enige om at være fælles om deres affald og sortere det bedre.“

Det lyder lidt som om, at I nu fokuserer mere bredt på bæredygtighed og ikke så specifikt på cirkulær økonomi?

“Ja, det kan du sige. Vi har bredt det ud. På rigtig mange områder er det multifunktionelle nemlig afgørende. Derfor har vi justeret mærkesagen om cirkulær økonomi, så den bliver en del af et bredere arbejde med de 17 verdensmål.”

Vores ambition er nu, at vi skal arbejde med det bæredygtige i bred forstand, herunder cirkulær økonomi. Det skal i løbet af de næste fire år forankres så dybt, at vi holder op med at snakke om at gøre det, men bare gør det.

Leon Sebbelin (R)
Borgmester, Rebild Kommune

Kan du sætte lidt flere ord på, hvorfor det er en bedre idé at kigge mere bredt på bæredygtighed frem for at fokusere primært på cirkulær økonomi?

“Når Det Grønne Rejsehold for eksempel kommer ud til vores virksomheder, kigger de bredt på det. Det kan både handle om cirkulær økonomi, energioptimering eller noget helt tredje. Derfor tror jeg, det giver en bedre løsning på den lange bane at kigge bredt på det i kommunen.”

Hvad har I så gjort i kommunen for at arbejde med de 17 verdensmål?

“I 2019 vedtog et byrådet et såkaldt verdensmålskatalog. Her har vi udvalgt 11 af verdensmålene og lavet forslag til, hvordan man kan arbejde med dem. Det indebærer både lavthængende frugter som at lade være med at bruge plastikflasker og større ting som at købe grøn strøm. Over 50 af forslagene i kataloget er nu gennemført eller i gang med at blive gennemført.”

Er I nået i mål med at blive frontløbere inden for cirkulær økonomi?

"Det ved jeg ikke. Jeg synes, vi er kommet så langt, at vi roligt kan rette ryggen og sige, vi har været der, og vi er der stadigvæk, og vi arbejder målrettet på, at det bliver bedre og bedre."

Hvad indebærer Rebilds verdensmålskatalog?

Rebild Kommune har i 2018 udarbejdet et verdensmålskatalog med forslag til, hvordan man kan arbejde med verdensmålene. Det indebærer blandt andet:

  • At tænke bæredygtighed ind, når man arbejder med kommunens infrastruktur. Det har ledt til flere cykelstier i kommunen og genbrug af materialer ved anlæg af en ny bro i kommunen.
  • Som kommunens største arbejdsplads vil Rebild Kommune gå forrest, når det handler om affaldssortering. Kommunen har arbejdet videre på dette forslag ved at deltage i et nordjysk netværk for genbrugspladser.
  • Når der uddeles puljemidler i kommunen, skal det understøtte verdensmålene, hvilket landsbyrådet har for øje.

 

 

Hvad mener du med, at “vi har været der”?

"At vi rent faktisk har løftet opgaven. Det var ikke bare noget, vi skrev i et valgprogram. Efterfølgende gik vi faktisk i gang. Det drejede så en anden vej, da vi gravede os ned i det. Så gik det i en bredere retning. Men i forhold til at vi havde det på dagsordenen sidste gang og sammenligner med, hvor vi er nu, er det tydeligt, at vi har arbejdet med området."

Er det stadig en mærkesag til det her valg at være frontløber inden for cirkulær økonomi?

"Næ, altså vores ambition er nu, at vi skal arbejde med det bæredygtige i bred forstand, herunder cirkulær økonomi. Det skal i løbet af de næste fire år forankres så dybt, at vi holder op med at snakke om at gøre det, men bare gør det."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Leon Sebbelin

Formand, Teknik- og Miljøudvalget i Rebild Kommune (R), formand, Rebild Vand og Spildevand, medejer, Revisionsfirmaet Attiri A/S
statsautoriseret revisor (1993), cand.merc. (Handelshøjskolen i Århus 1985)

0:000:00