Hvordan er det gået med valgløftet? SF-borgmester Tonni Hansen ville skabe flere job på Langeland

Større satsning på kultur, erhverv og turisme var strategien, der skulle øge beskæftigelsen og skaffe flere arbejdspladser til Langeland Kommune. En af tingene er i hvert fald lykkedes, og det skyldes turismeindsatsen, lyder det fra borgmester Tonni Hansen (SF).

I 2017 sagde den daværende borgmesterkandidat Tonni Hansen (SF), at han ville skabe flere arbejdspladser i Langeland Kommune. Nu har han båret borgmesterkæden i fire år, og derfor taler Altinget med ham om, hvordan det er gået. 
I 2017 sagde den daværende borgmesterkandidat Tonni Hansen (SF), at han ville skabe flere arbejdspladser i Langeland Kommune. Nu har han båret borgmesterkæden i fire år, og derfor taler Altinget med ham om, hvordan det er gået. Foto: Simon Skipper/Ritzau Scanpix
Christina Houlind

"Jeg vil genetablere troen på en fremtid på Langeland. Og det hele starter med arbejdspladser."

Sådan lød en SF'eren Tonni Hansens mærkesager i 2017, da han forsøgte at erobre borgmesterposten i Langeland Kommune.  

Nu har han haft borgmesterkæden om halsen i fire år, og Altinget har i den anledning sat borgmesteren i stævne for at høre hvilke konkrete initiativer, der er blevet sat i gang for at øge antallet af arbejdspladser – og om det virkede.  

Altinget gør status: Sådan gik det med valgløfterne

Kommunalvalg er sæson for valgløfter – men hvordan er det egentlig gået med de valgløfter, som landets nuværende borgmestre gav i sidste valgkamp? Er de i det hele taget blevet til noget? Altinget dykker i den anledning ned i nogle af de konkrete til tag, som nogle af landets borgmestre slog sig op på i valgkampen i 2017 og spørger, hvordan de har arbejdet med de opgaver, de gav sig selv. 

Hvad har du sat i gang af konkrete initiativer for at skabe flere varige arbejdspladser? 

“Vi har opgraderet vores samarbejde med virksomhederne, og vi har ansat en erhvervs-, kultur-, og turismechef. Det har blandt andet været med til at sikre rekordomsætninger i vores turismeerhverv og i vores detailhandel, og vi har desuden den laveste arbejdsløshedsprocent, vi har haft i mange år,” siger han.  

Han bliver bakket op af tal fra Danmarks Statistik. De viser, at den sæsonkorrigerede ledighed i forhold til arbejdsstyrken i kommunen er på sit laveste niveau siden december 2008. 

Hvad betyder det, når du siger, I har opgraderet jeres samarbejde med virksomhederne? 

“Mange flere virksomhedsbesøg og en tæt dialog med virksomhederne omkring de indsatser, vi laver og deres behov. De viser deres virksomheder frem, og så tager vi en snak om, hvilke behov de har. Det er helt klart noget, de har taget godt imod, og det er lige fra campingpladser til de større industrivirksomheder, vi har.” 

Hvad har du taget med tilbage til rådhuset fra dine besøg hos virksomhederne? 

“Vi har oprettet et bæredygtighedsnetværk for virksomhederne. Det er sket i et samarbejde mellem kommunen og en forening, der hedder Industri- & Håndværkerforeningen. Så har kommunen taget kontakt til Erhvervshus Fyn og den vej rundt, er der nu blevet etableret et bæredygtighedsnetværk. Erhvervshus Fyn og kommunen bidrager, men det er virksomhederne selv, der driver det.”  

Der er ingen tvivl om, at turismedelen har haft en stor gavnlig effekt i forhold til den langelandske beskæftigelse.

Tonni Hansen (SF)
Borgmester Langeland Kommune

Var det noget, virksomhederne sagde, de gerne ville have? 

“Ja, det kom på et møde, hvor Industri- & Håndværkerforeningen sammen med kommunen havde arrangeret et møde om bæredygtighed inden for industri og håndværk. Og der blev fremsat et ønske om at etablere et netværk. Det har kommunen så hjulpet med at etablere i samarbejde med Erhvervshus Fyn.” 

Du sagde, at jeres omsætning i turismeindustrien er høj, og jeres arbejdsløshed er lav. Men i sidste valgkamp talte du jo om at skabe flere arbejdspladser i Langeland Kommune. Og de seneste tal fra Langeland Kommune viser, at stigningen i antallet af folk, der er beskæftiget i Langeland Kommune fra 2016 til 2019 er én procent. Hvad tænker du om det?  

“Selvfølgelig er det vigtigt for os at have mange arbejdspladser i kommunen. Men konkret har vi mere fokus på arbejdsløshedsprocenten. Om de er beskæftiget i Langeland eller Svendborg Kommune, det er ikke så vigtigt.”  

Hvorfor sagde du så, at det startede med arbejdspladser, når man skulle genetablere troen på en fremtid på Langeland? 

“Det er et spørgsmål, om man siger det ene eller det andet. Selvfølgelig er arbejdspladser væsentlige i forhold til bosætning, og 2019-tallet er ikke noget fantastisk tal, men det var jo tidligt i valgperioden.”  

Hvis vi taler om stigningen i beskæftigelsen, hvor meget kan vi så tilskrive det kommunens og byrådets arbejde, når vi kan se, at beskæftigelsen stiger i hele landet? 

“Det er jo en symbiose mellem det, der sker i kommunen, den private sektor og samfundet generelt. Men der er ingen tvivl om, at turismedelen har haft en stor gavnlig effekt i forhold til den langelandske beskæftigelse og på den måde vores mulighed for at nedbringe arbejdsløshedsprocenten. Og den satsning kommer fra kommunalbestyrelsens side.” 

Hvad ligger der helt konkret i jeres turismesatsning? 

“Vi satser mere på ydresæsonerne. Det vil sige, at vi eksempelvis i efteråret har et samarbejde med fem andre kommuner, der hedder “Lys i mørket”. Der laver vi en masse kulturarrangementer og åbner ting om aftenen, som man ellers ikke kan komme ind og se. Det kan være et vandtårn eller rådhuset. Så slukker vi for lyset i kommunen i timinutters intervaller, så folk har mulighed for at se stjernehimmelen. Det er nemlig noget af det smukkeste ved Langeland, fordi vi ikke har lyset fra store byer.

Det samme i foråret. Der laver vi noget, vi kalder 'åbent Langeland'. Vi har et ret stort kunstnermiljø i kommunen, og i påskeugen får vi så op mod 40 kunstnere til at åbne deres atelier. Det trækker tusindvis af gæster til. Så det handler om at lave indsatser på de tidspunkter af året, hvor folk ellers ikke vil komme for på den måde at skabe beskæftigelse og arbejdspladser.” 

Den satsning er faldet sammen med, at vi har haft nogle somre, hvor mange danskere har valgt at holde sommerferie i Danmark på grund af corona. 

“Ja. Vi var også selv bekymrede for den her sommer, hvor der blev åbnet for, at man kunne rejse til udlandet. Men vi oplevede, at danskerne fortsat valgte Langeland til – og nok så vigtigt vendte tyskerne tilbage.” 

Hvad vil du gøre for at holde fast i det turist-niveau, I er på nu? 

“Vi skal fortsætte med at fokusere på ydresæsonerne. Om sommeren skal folk nok komme, så i efteråret og foråret skal vi sørge for at have noget, som trækker folk til.”  

Synes du, det er lykkedes at genetablere troen på en fremtid på Langelang i løbet af de sidste fire år? 

"Ja, helt klart."

Hvad er anderledes? 

"Optimismen og troen. I dag vil folk gerne sige, at de kommer fra Langeland. Sådan var det ikke før."

Til dette valg lyder Tonni Hansens mærkesager: Yderligere fokus på den grønne omstilling, gode normeringer i daginstitutioner og ældrepleje og gode folkeskoler med maksimalt 24 elever i klasserne.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tonni Hansen

Borgmester (SF), Langeland Kommune, medlem, KL's formandskab
Ufaglært

0:000:00