Ingen løfter om hurtig genvej ind i EU til krigspressede Ukraine

EU-ledere lover at styrke båndene til Kyiv, men vil ikke give noget perspektiv om medlemskab ved topmøde i Versailles.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, mener ikke, EU kan optage et land i krig.
Den franske præsident, Emmanuel Macron, mener ikke, EU kan optage et land i krig.Foto: Michel Euler/AFP/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Det brændende ukrainske ønske om en hurtig vej ind i EU i lyset af det russiske frontalangreb på deres land bliver ikke opfyldt. EU’s stats- og regeringschefer debatterede spørgsmålet til langt ud på natten ved et topmøde i Versailles, men kunne ikke enes om at give ukrainerne det eftertragtede europæiske perspektiv

”Vi vil styrke vores bånd og uddybe vores partnerskab for at støtte Ukraine i at følge sin europæiske vej. Ukraine hører med i vores europæiske familie”, konkluderede EU’s stats- og regeringschefer sent torsdag.

Men lige nu er der altså mere tale om en fjern svoger eller grandfætter, end det nærmest kød og blod.

På trods af stort pres fra særligt otte lande i Øst- og Centraleuropa, der ville levere en meget tydeligere udstrakt hånd til den pressede regering i Kyiv, var der ikke enighed i kredsen af EU-chefer om at give ukrainerne en forlomme i den langstrakte og bureaukratiske kø for at komme ind i Unionen.

Læs også

Ingen lynproces

Den hollandske premierminister, Mark Rutte, var blandt de mest kontante i sin afvisning. Han gjorde klart, at det ville tage måneder og år, før et medlemskab var realistisk.

”Der findes ikke nogen lynproces,” understregede han.

Kan vi åbne forhandlinger om medlemskab med et land, der er i krig? Det tror jeg ikke.

Emmanuel Macron
Frankrigs præsident

Mødets vært, den franske præsident Emmanuel Macron, anerkendte også allerede inden mødets start, at en hurtig behandling ikke ville komme på tale.

”Kan vi åbne forhandlinger om medlemskab med et land, der er i krig? Det tror jeg ikke,” sagde Macron, der dog samtidig advarede mod ”at lukke døren og sige aldrig”.

Den slovenske premierminister, Janez Janša, var blandt dem, der gerne ville have givet ukrainerne en reel udsigt til medlemskab af EU-klubben. Han beklagede, at nogle lande hang sig i procedurerne, mens ”ukrainerne kæmpede for deres land”.

Den litauiske præsident, Gitanas Nauséda, udlagde dog begivenhederne mere positivt.

”En historisk aften i Versailles. Efter fem timers ophedet diskussion siger EU-ledernes ja til ukrainsk euro-integration. Processen er begyndt. Nu er det op til os og ukrainerne at opnå den hurtigt. Den heroiske ukrainske nation har fortjent at vide, at de er velkomne i EU,” skrev den litauiske præsident på Twitter.

Ikke tage modet fra dem

Allerede tidligere på ugen oversendte ambassadører fra de 27 EU-lande ukrainernes officielle ansøgning til EU-Kommissionen, som nu skal give sin vurdering af den og af landets egnethed som EU-medlem. Det er dog kun det første lille skridt i processen mod kandidatstatus, og derfra videre mod fuldt medlemskab.

Statsminister Mette Frederiksen (S) var torsdag påpasselig med at ikke at lukke døren for hårdt.

”Ukraine er et europæisk land, og vi har en kæmpe interesse i – både for at støtte Ukraine her og nu, men også på længere sigt – at koble vores østlige partnere tættere på Europa. Og så tæt på som overhovedet muligt,” sagde hun.

Hun gjorde klart, at det også gælder Moldova og Georgien, som i kølvandet på den ukrainske medlemskabsansøgning også har lagt deres bud i bunken.

”Ingen af dem opfylder betingelserne for medlemskab nu. Men de er europæiske lande, og derfor skal det europæiske perspektiv fremgå tydeligt,” understregede statsministeren.

Store franske ambitioner

Lederne mødes igen fredag morgen på det franske slot. Topmødets vært, Emmanuel Macron, har ikke lagt skjul på, at han mener, at der skal ske store forandringer i EU-samarbejdet i kølvandet på krisen i Ukraine.

Derfor lægger han op til svære diskussioner, både hvad angår forsvar, energi, industri og økonomisk samarbejde.

”Europa må forandres. Unionen blev forandret af slaget fra pandemien og vil forandres endnu hurtigere og stærkere af slaget fra krigen,” spåede Macron torsdag.

”Den vil i dag og i ugerne og månederne, der kommer, få os til at træffe historiske beslutninger for vores Europa.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Emmanuel Macron

Præsident, Frankrig (La République en marche)
offentlig administration (Sciences Po), filosofi (University of Paris-Ouest Nanterre La Défense 2001)

0:000:00