Debat

Isabella Arendt: Danmark lever af ansvarlighed og troværdighed. Derfor må vi af med forsvarsforbeholdet

Danmark har ikke store militære muskler at tage med til forhandlingsbordet. Vi har kun vores troværdighed og ansvarlighed. Og det ansvarlige er at sidde med ved bordet i EU, når de svære beslutninger om Europas fremtid træffes, skriver Kristendemokraternes formand.

Det er vores selvrespekt som nation, der er på spil i spørgsmålet om forsvarsforbeholdet. Det skal vi tage meget alvorligt, skriver Isabella Arendt.
Det er vores selvrespekt som nation, der er på spil i spørgsmålet om forsvarsforbeholdet. Det skal vi tage meget alvorligt, skriver Isabella Arendt.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Isabella Arendt
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Endelig får vi en afstemning om forsvarsforbeholdet. Det er på høje tid. KD har i 20 år ment, at forbeholdet var forældet, og at Danmark bør påtage sig sit internationale ansvar også i EU. Forbeholdet ændrer ikke på, hvad vi kan gøre her og nu, så det handler derfor ikke alene om krigen i Ukraine.

Partilederdebat

Skal Danmark afskaffe forsvarsforbeholdet?

Danskerne skal 1. juni stemme om, hvorvidt Danmark skal afskaffe sit EU-forbehold på forsvarsområdet. I en ny debatserie spørger Altinget derfor alle partilederne: Bør danskerne stemme ja eller nej – og hvorfor?

Flere partier synes at have skiftet holdning til spørgsmålet efter Putins krig mod Ukraine. Så sent som 1. februar sagde udenrigsminister Jeppe Kofod til Altinget ”Der er ikke noget i forsvarsforbeholdet, som gør, at vi ikke kan føre den udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitik, som vi gerne vil.” Så hvad har ændret sig?

Hvis du vil blande dig i debatten, kan du sende dit indlæg til [email protected].

Men krigen i Ukraine - og dermed krigen i Europa - er en anledning til for alvor at tage vores forsvarspolitik til revision i Danmark. Det er på tide, at vi ser forsvarspolitikken som en helhed, og derfor er det oplagt, at vi står sammen hen over midten i det såkaldt nationale kompromis.

Her tager vi på samme tid ansvar for vores akutte mangler og finder 7 milliarder kroner til forsvaret her og nu, og vi sørger for forhandlinger om den langsigtede strategi og vejen frem til at leve op til vores forpligtelser i Nato.

Det handler om forsvarets behov, men ligeså vigtigt om Danmarks internationale troværdighed. Når Danmark lover noget ude i verden, skal vi være kendt for også at holde vores løfter.

Intet i nærheden af en EU-hær

Netop derfor er afskaffelsen af forsvarsforbeholdet oplagt i denne sammenhæng. Det handler om Danmarks troværdighed som nation.

Vi kan ikke troværdigt blande os i debatten om EU's sikkerhedspolitik, når vi ikke også helhjertet vil bære den del af ansvaret, når det brænder på. At afskaffe forbeholdet vil melde Danmark ansvarligt og troværdigt ind i det europæiske fællesskab. Krigen i Europa er en fælles trussel som kræver et fælles svar.

Så længe vi ikke betaler vores rimelige bidrage til Nato, lider vores troværdighed. Så længe vi står udenfor det fælles EU-sammenhold om sikkerhedspolitik lider vores ansvarlighed.

Isabella Arendt
Formand, Kristendemokraterne

Det vil stadig være Folketinget, som i sidste ende skal stemme ja eller nej til de konkrete aktioner. Men det betyder, at vi fremover kan tage stilling til konkrete aktioner i samarbejde med EU og ikke altid efterlades på perronen.

I dag kræver det, at Nato går med, førend at Danmark kan være med. Danmark skal som land suverænt bestemme over vores eget forsvar og at tale for at afskaffe forbeholdet er intet i nærheden af at nærme sig en EU-hær. Blandt andet af den simple årsag, at en sådan hærs rent hypotetiske tilblivelse vil kræve enstemmighed og at Danmark ville kunne stemme nej.

Handler om nationens selvrespekt

Nato er vores garant for tryghed og frihed i et lille land som Danmark. Et samlet EU står stærkest og kan dermed leve op til vores del af ansvaret i Nato. EU og Nato skal supplere og styrke hinanden gennem fællesskabet landene imellem.

Danmark har ikke store militære muskler at tage med til bordet. Vi har vores troværdighed, ansvarlighed, grundlæggende kamp for menneskerettighederne og grønne, teknologiske løsninger at byde ind med. Det er på disse områder, vi skal høste international respekt og en plads ved bordet.

Læs også

Så længe vi ikke betaler vores rimelige bidrage til Nato, lider vores troværdighed. Så længe vi står udenfor det fælles EU-sammenhold om sikkerhedspolitik lider vores ansvarlighed. Så længe vi ikke påtager os vores del af ansvaret for flygtninge, lider vores integritet som menneskerettighedsforkæmpere. Så længe vi ikke går forrest i den europæiske grønne omstilling (herunder kernekraft), lider vores grønne førerposition.

Det er vores selvrespekt som nation, der er på spil. Det skal vi tage meget alvorligt. Det ansvarlige er derfor at sidde med ved bordet i EU, når de svære beslutninger om Europas sikkerhed skal træffes. Uden forbehold.

Når der så skal tages stilling til konkrete aktioner, skal vi spørge det danske Folketing, for det er her, beslutningen om konkret at sende tropper i krig hører til. Men ansvaret for vores sikkerhed er fælles i EU, fordi truslen mod vores sikkerhed i fælles i EU.

 

Foto: Europa-Nævnet
Altinget har modtaget tilskud fra Europa-Nævnet til debatindlæg, der fremmer oplysning og debat om folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet 1. juni. Alle indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning og skal overholde de presseetiske regler.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Isabella Arendt

Senior public affairs rådgiver, Landbrug og Fødevarer, familiepolitisk rådgiver, Tænketanken Prospekt
BA i Statskundskab (Københavns Uni. 2017)

0:000:00