Debat

IT-Branchen: Lad robotter klare sagsbehandlingen

DEBAT: En lang række sager i det offentlige kan håndteres af intelligente automatiserede programmer, som kan give svar efter få sekunder. Spørgsmålet er bare, om vi tør stole på robotafgørelser, spørger Birgitte Hass, adm. direktør i IT-Branchen.

En lang række sager i det offentlige kan håndteres af intelligente automatiserede programmer, som kan give svar efter få sekunder, skriver Birgitte Hass, adm. direktør i IT-Branchen.
En lang række sager i det offentlige kan håndteres af intelligente automatiserede programmer, som kan give svar efter få sekunder, skriver Birgitte Hass, adm. direktør i IT-Branchen.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Birgitte Hass
Adm. direktør i IT-Branchen

Vi skal acceptere, at det er ok, at et intelligent program på baggrund af faktuelle data kommer med en anbefaling eller træffer afgørelsen i en sag. Det behøver vi ikke altid have et menneske til at gøre.

Birgitte Hass
Adm. direktør i IT-Branchen

Vi har i Danmark et overordentligt stort lov- og regelsystem, der kræver specialister og mange detaljerede og tidskrævende manuelle arbejdsgange at håndtere.

Fakta
En ny fællesoffentlig digitaliseringsstrategi er på vej og skal være med til at modernisere og effektivisere den offentlige sektor.

Altinget benytter anledningen og spørger et debatpanel: Hvordan harmonerer ambitionerne om digital forvaltning med traditionelle retspolitiske hensyn og forvaltningsretlige principper om at beskytte personlige og følsomme oplysninger om borgerne?

Du kan også deltage i debatten. Send dit indlæg til [email protected]

Det har vi, som Folketingets Ombudsmands direktør, Jonas Bering Liisberg, forklarede i sit debatindlæg, fordi det skal være med til at sikre, at den enkelte borger får en retfærdig behandling.

Men er den subjektive vurdering nu også altid den mest retfærdige?

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Der er ingen tvivl om, at sagsbehandlere og medarbejdere i det offentlige yder et enormt og virkeligt godt stykke arbejde hver dag. Debatten handler derfor heller ikke om medarbejdernes faglighed.

Det handler om, at vi forbedrer det for alle parter, hvis vi accepterer, at langt fra alle afgørelser kræver en subjektiv vurdering. Noget der kræver politisk mod og borgernes accept, men samtidig også er en nødvendighed, hvis vi for alvor skal høste frugterne af samfundets digitalisering.

Slut med det menneskelige skøn
Man har allerede i dag kommuner, der har intelligente robotter ”ansat” til at sortere og samle data i sagsmapper, så sagsbehandlingen bliver hurtigere, og medarbejderne dermed kan bruge mere tid på borgerbetjeningen.

Brugen af big data og intelligente systemer har et kæmpe potentiale inden for det offentlige, hvis vi blot tør tage skridtet. For de intelligente systemer findes, robotmedarbejderen er allerede derude – vi skal blot give dem lov til at arbejde noget mere, der hvor der allerede nu er mulighed for automatiske afgørelser.

Dermed ikke sagt, at der ikke er behov for subjektive skøn. For det vil der altid være. Men vi skal bestræbe os på at nedsætte antallet af gange, hvor der er behov for skøn.

Vi skal acceptere, at det er ok, at et intelligent program på baggrund af faktuelle data kommer med en anbefaling eller træffer afgørelsen i en sag. Det behøver vi ikke altid have et menneske til at gøre. Faktisk kan en robot ofte sikre en mere ensartet og gennemsigtig afgørelse.

Robotter kræver klare regler
Det kræver dog, at reglerne er så klare og stringente, at 80-90 procent af alle sager og forespørgsler kan håndteres uden behov for et subjektivt skøn. Det er de 1.464 danske love og over 67.000 paragraffer samt de mange særregler og undtagelser langt fra i dag. Så det kræver, at politikerne har viljen og modet til at forenkle lovgivningen og begrænse antallet af undtagelser, der udløser et skøn.

Sidst men ikke mindst forudsætter alt dette, at borgere og virksomheder giver lov til, at deres personlige oplysninger deles på tværs af myndigheder. Datadeling er nødvendigt, hvis vi skal lade robotterne bestemme. Og det skal vi i langt højere grad fremover – for de kan deres kram – og det giver samtidig brugerne en hurtigere og mere gennemsigtig afgørelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgitte Hass

Adm. direktør, IT-Branchen
cand.scient. i fysik, matematik og datalogi (Københavns Uni. 1982)

0:000:00