KD-formand: "Man behøver ikke træde på den, som ligger ned, bare fordi man er i blå blok"

10 SPØRGSMÅL: Stort fokus på udlændinge giver plads til Kristendemokraterne, der ifølge KD-formand Stig Grenov står for et andet menneskesyn i blå blok. Han tror på en plads i Folketinget efter mange års fravær – for der er brug for ideer om et andet samfund.

Vi kommer til at prioriterer miljø, familien og sundhed op til valget, lyder det fra KD-formand Stig Grenov.
Vi kommer til at prioriterer miljø, familien og sundhed op til valget, lyder det fra KD-formand Stig Grenov.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Freja Søgaard

Kristendemokraterne er ikke blevet valgt til Folketinget siden 2001. Og sidst partiet havde et folketingsmedlem, var det en partihopper.

Alligevel har partiet ikke givet op. Og igen til næste folketingsvalg er Kristendemokraterne på stemmesedlen, fordi det er lykkedes at samle de 20.000 underskrifter, som det kræver.

Men giver Kristendemokraterne nogensinde op? Hvad har de gjort anderledes op til dette valg? Og er det realistisk at komme i Folketinget igen?

Det er nogle af de spørgsmål, KD-formand Stig Grenov besvarer her, før det lørdag 13. oktober går løs med partiets sidste landsmøde før valget.

Før troede folk, at vi var et religiøst parti, der argumenterede ud fra religiøse præmisser. Måske som en eller anden form for pendant til Islamisk Stat i europæisk beklædning.

Stig Grenov (KD)
Formand

Hvad kommer I til at snakke om på jeres landsmøde?

"Vi kommer til at prioritere miljø, familien og sundhed. Desuden er et væsentligt tema for os borgernes frihedsrettigheder, som man undertrykker i kampen for at fremme demokratiske værdier. Det er en gal vej at gå."

Hvad tænker du konkret på der?

"For eksempel at man for at bekæmpe såkaldte parallelsamfund – som der ikke er videnskabeligt bevis for overhovedet eksisterer – tvinger etårige børn i institutioner, fordi de bor i bestemte områder og ud fra bestemte kriterier. Det vil sige, at man har en dobbeltstandard i loven. Vi ved, at Socialdemokratiet har været ude at sige, at tvangsanbringelse af etårige i vuggestuer er noget, de vil udbrede. Det er et skråplan."

Hvad vil I som parti gøre anderledes i år?

"Vi vil anstrenge os dobbelt så meget. Og så har vi selvfølgelig de sociale medier med i en højere grad, end vi har haft før. Vi har lige haft et stort svøb i Kristeligt Dagblad i forhold til vores landsmøde. Så vi er mere med på beatet, end vi var sidst. Der startede vi valgkampen, da valgkampen blev udskrevet. Nu er vi allerede i gang med valgkampen. Man vinder valget mellem valgene og ikke i en valgkamp på tre uger. Det kan man ikke, og det siger jeg af bitter erfaring."

Kan I så mærke, at der er noget, der er anderledes i processen nu?

"Ja. Vi har kunnet mærke, at folk er mindre forudindtagede over for os. Når man taler med borgerne, lytter de interesseret, selvom de muligvis ikke synes, det er en fantastisk idé. Men der er stor interesse for det, vi siger."

Hvordan kunne I mærke, at folk var forudindtagede de sidste par år?

"Især kommunalvalget i 2017, som gik fantastisk godt for os, har sat Kristendemokraterne på landkortet igen. Før troede folk, at vi var et religiøst parti, der argumenterede ud fra religiøse præmisser. Måske som en eller anden form for pendant til Islamisk Stat i europæisk beklædning. Det er vi ikke, men vi har nogle kristne værdier, som vi står fast på. Der er ikke den samme modvilje mere."

Hvad er jeres mål frem til folketingsvalget?

"Vi skal nå ud til endnu flere ngo’er. Nå ud til befolkningen ved kaffebordene rundt omkring. Vi tror, den personlige kontakt med vælgerne har meget mere at skulle have sagt end nok så mange helsidesannoncer i store aviser. Det store mål er at komme over spærregrænsen og dermed blive valgt til Folketinget."  

Hvor realistisk er det, at I kommer over spærregrænsen?

"Jo højere både Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti går op i udlændingepolitik, jo større spillerum er der for Kristendemokraterne som et blåt parti – med et menneskesyn, som siger, at man ikke behøver træde på den, som ligger ned, bare fordi man eksisterer i blå blok. Det tror jeg, der er rigtig mange vælgere, som også synes."

Men tror du på, at I kommer over spærregrænsen i år?

"Bestemt. Jeg tror mere og mere på det."

Hvad er det første, I vil gå i kast med, hvis I bliver valgt ind?

"Jeg tror, vi skal afskaffe kontanthjælpsloftet, der skaber mange tusinde fattige børn. Og det er ikke kun et problem for de børn, der bliver fattige. Det er også et problem for hele samfundet: Der kommer til at sidde en masse børn, der får et ringere liv, en ringere uddannelse og ringere adgang til arbejdsmarkedet. På alle ledder og kanter er det ikke det gode liv, det skaber."

Hvis I nu ikke kommer ind i Folketinget ved dette valg. Hvor lang tid bliver I så ved med at prøve?

"Så længe der ikke er sket en forskel i det danske samfund, er der stadig brug for Kristendemokraterne."

Hvilken forskel tænker du på?

"En forskel fra, om samfundet er en systemtankegang, hvor vi lever for at få systemet til at løbe rundt og for at levere børn nok til arbejdsmarkedet. I stedet for hele tiden at tænke, hvad det er for et liv, vi har.
Vi skal ikke have mere. Vi skal have det bedre."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00