Debat

Kvinden bag #enmillionstemmer: Handicappedes retssikkerhed sejler

DEBAT: Mennesker med handicap og deres familier er i hænderne på kommunal vilkårlighed og mistillid. Folketinget må vedtage nødvendig lovgivning, mener mor til tre børn med særlige behov.

Monica Lylloff står bag #enmillionstemmer. Nu tør en stor gruppe råbe op, mener hun.
Monica Lylloff står bag #enmillionstemmer. Nu tør en stor gruppe råbe op, mener hun.Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Monica Lylloff
Mor til tre børn med særlige behov og initiativtager til #enmillionstemmer

Da jeg tilbage i 2002 fejrede min juridiske kandidateksamen, havde jeg ingen anelse om, at den flere gange skulle ende med at være en uvurderlig hjælp til at få helt nødvendig støtte til mine børn med handicap.

Men ikke alle er så heldige. Skal vores velfærdssamfund virkelig være baseret på held?

Sådan er virkeligheden desværre lige nu for mange mennesker med handicap og psykisk sårbarhed og deres pårørende.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Da min mand og jeg for snart 12 år siden trådte ind i den handicappede verden, var det med et tilsyneladende naivt syn på Danmark som et land, der hjælper sine svageste.

Denne naivitet og tro på medmenneskelighed blev hurtigt vendt til massiv skepsis og mistro. For det er en kamp, der skal kæmpes.

En pengeindsprøjtning vil vare lige så længe som en tissetår i bukserne.

Monica Lylloff
Mor til tre børn med særlige behov og initiativtager til #enmillionstemmer

Her er retssikkerhed, sølvfade og appelsiner i turbanen skiftet ud med syltekrukker, tørresnore og håndvaske.

Familier med ressourcer har de bedste odds
Mennesker med handicap og deres familier er i hænderne på kommunal vilkårlighed og mistillid. Det er vilkårligt, hvem der får hjælp, og hvilken hjælp der bliver bevilget.

Der er store forskelle fra kommune til kommune, fra sagsbehandler til sagsbehandler, fra leder til leder og fra familie til familie.

For de såkaldte ressourcestærke familier har de bedste odds for at få hjælp. Det kræver nemlig et indgående kendskab til en yderst kompliceret lovgivning, vejledninger og principafgørelser, og ansøgningen skal være knivskarpt formuleret.

Den manglende retssikkerhed er sat på danmarkskortet. I 2016 indførte Socialministeriet en oversigt over kommunernes afgørelser på børne- og voksenhandicapområdet, det såkaldte Danmarkskort.

Dette kort viser sort på hvidt, hvor mange forkerte afgørelser de enkelte kommuner træffer på socialområdet.

Område med enorme mørketal
I 2018 var der gennemsnitligt fejl i 47 procent af de påklagede afgørelser på børnehandicapområdet og 32 procent på voksenhandicapområdet. Men dette er et område med enorme mørketal.

For tallene siger kun noget om fejl i de påklagede afgørelser. Her kommer den manglende retssikkerhed igen ind i billedet.

For der er mange, der ikke orker at klage eller som ganske enkelt ikke ved, at de kan klage eller hvordan.  

På trods af de himmelråbende tal tager ingen ansvar. Der snakkes, ja. Men ingen gør noget. For der er jo kommunalt selvstyre.

Det kommunale selvstyre betyder, at kommunerne i princippet kan gøre, som det passer dem, herunder tilsidesætte ekspertudtalelser, og ret belejligt har alle de forkerte afgørelser kun konsekvenser for de berørte.

Begræns kommuners grænsesøgende afgørelser
Jeg har længe tænkt, at noget måtte jeg kunne gøre. I februar tog jeg fat i Mia Kristina Hansen, som også er en sej mor, og sammen startede vi gruppen 'Bak op om de pårørende til handicap og psykisk sårbarhed', der nu har 13.500 medlemmer.

En stor gruppe mennesker siger stop og tør endelig råbe op. Via skæbnefortællinger under #enmillionstemmer viser vi, at det ikke handler om enkeltsager.

Det er ikke enkelte kommuner, der har brug for krykker. Det sejler i hele landet. Og det er ikke kun penge, der mangler. En pengeindsprøjtning vil vare lige så længe som en tissetår i bukserne.

Men hvordan kan dette kuldsejlede område blive sejldygtigt igen? Det handler i bund og grund om at ændre et menneskesyn, der er præget af manglende empati, som lige så stille har sneget sig ind ad økonomiske huller og bidt sig godt og grundigt fat i anklerne på forvaltningerne.

Til en start må der en kop selverkendelse til rundt om i myndighederne. Hertil skal Folketinget tilsætte nogle nødvendige lovændringer, som begrænser kommunernes mulighed for grænsesøgende afgørelser. Det hele bør ende med et festfyrværkeri af en reform.

Retssikkerheden må tilbage på sporet, så en million mennesker og deres pårørende igen kan føle sig som en værdig del af Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Monica Lylloff

Forfatter, foredragsholder, medstifter af #enmillionstemmer, jurist, TT Advokater
cand.jur. (Københavns Uni. 2002)

0:000:00