Kommentar af 
Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Løkke har sat ild til dansk politik for at undgå brændende koraner

Koranafbrændingerne bekræfter regeringen i, at det var en god idé at danne en midterregering, hvor de ansvarlige politikere sidder ved voksenbordet, mens de øvrige er blevet efterladt til diskutere principper med hinanden ved dansk politiks børnebord.

I sagen om koranafbrændinger vil regeringen næppe se sig tilbage, mens de endnu engang bliver bekræftet i, at det var en god idé at danne en midterregering, skriver Simon Emil Ammitzbøll-Bille.
I sagen om koranafbrændinger vil regeringen næppe se sig tilbage, mens de endnu engang bliver bekræftet i, at det var en god idé at danne en midterregering, skriver Simon Emil Ammitzbøll-Bille.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Simon Emil Ammitzbøll-Bille
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen vil sætte en stopper for forhånelser, som er i modstrid med danske interesser og danskernes sikkerhed.

Baggrunden er koranafbrændinger i både Danmark og Sverige og den heraf følgende sikkerhedstrussel mod Danmark.

Metoden er at sætte justitsministeriets kronjurister til at undersøge, hvordan man kan forhindre koranafbrænding foran de udenlandske ambassader i København.

Løkke vil undgå at sætte verden i brand, men har ved samme lejlighed sat ild til dansk politik.

Fra det yderste venstre til det yderste højre råbes der vagt i gevær. Ytringsfriheden indskrænkes. Vi ligger under for trusler, og det man i debatdanmark kalder voldsmandens veto.

Men Løkke er ligeglad. Han har stiftet et parti, fordi han var træt af Rasmus Paludan, besværligheder med mindre regeringsparate politikere og partier, og alt hvad der lugter af ekstremisme og uansvarlighed.

Løkke har aldrig været plaget af principper, men er præget af en ganske praktisk pragmatisme

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Projektet blev kronet med Moderaternes regeringsdeltagelse i den brede regering over midten, der blev dannet efter valget i 2022.

Nu skulle de ansvarlige politikere sætte sig ved voksenbordet, mens de øvrige blev efterladt til at sidde og diskutere principper med hinanden nede ved dansk politiks børnebord – med mulighed for at blive inviteret op til det store bord, når og hvis de opførte sig ordentligt og det passede i den ansvarlige midterregerings kram.

Og det er sådan, at Løkke ser sagen om et eventuelt forbud imod koranafbrænding. Nuvel, det var hans tredje regering, der stod for at afskaffe blasfemiparagraffen. Den beslutning, der overhovedet har gjort det muligt, at vi står magtesløse over for de paludanske luner. Men det plager nu ikke den tidligere regeringsleder og nuværende udenrigsminister.

Løkke har aldrig været plaget af principper, men er præget af en ganske praktisk pragmatisme med en nærmest teknokratisk begejstring. Og retfærdigvis må det med, at afskaffelsen af blasfemiparagraffen ikke var groet i Løkkes have. Tværtimod.

Det var Enhedslisten, der stillede et forslag om af afskaffe paragraffen. Og det var kun efter pres fra de to mindre regeringspartier, Konservative og Liberal Alliance, at VLAK-regeringen bakkede op, og der dermed blev et flertal for det i Folketinget.

Løkke strittede imod. Jeg ved det, for jeg var der selv, da han endelig gav sig under en frokost på Marienborgs gårdsplads med Anders Samuelsen og undertegnede. Det huede ham ikke. Han var bekymret for konsekvenserne, som han forudså med profetisk præcision.

Men han var og er jo pragmatiker af guds nåde, så hvis en afskaffelse af blasfemiparagraffen var det, der skulle til for at bevare det på det tidspunkt stadigt gode samarbejde i VLAK-regeringen, så var han parat til det. Men Løkke selv var altså ikke overbevist.

Læs også

En anden der lå samme sted var den nuværende statsminister og dengang nyslåede formand for Socialdemokratiet, Mette Frederiksen. Hendes parti stemte som det eneste imod at afskaffe blasfemiparagraffen.

Hun havde jo også en fortid som justitsminister, og var derfor beskaffet med en endog meget realistisk opfattelse af sikkerhedsituationen i Danmark. Flere forhenværende justitsministre har over for mig berettet, at det er en post, der ændrer mennesker, fordi de får lejlighed til at se ind i al den ondskab, den vestlige verden står overfor.

Nu kan Mette Frederiksen og Lars Løkke se bort fra denne verdens idealister, hvad enten de befinder sig til venstre eller højre for regeringen, om de er socialister, liberalister eller nationalkonservative.

Som Kristian Madsen, chefredaktør for fagbevægelsens medie A4, udtrykte det på det sociale medie tidligere kendt som Twitter: ”Heldigvis sidder de voksne i regeringskontorerne”. Og nu slår voksebordet altså tilbage.

Uden om regeringen er utilfredsheden ikke overraskende stor. På det yderste højre står Messerschmidt, Støjberg og Vermund klar til at høste. De er ytringsfrihedens fremmeste forkæmpere. Især når det drejer sig om muligheden for at være efter muslimerne.

Danmarks suverænitet er ikke stærkere end den Nato og EU kan tilbyde. Og her er der ikke meget hjælp at hente

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Burkaforbud, forbud imod at kalde til bøn og endda tørklædeforbud af forskellig art generer dem ikke. Der er der andre hensyn end ytringsfriheden. Men ikke når det kommer til bogafbrændinger.

Der er selvfølgelig det lødige argument, at beslutningen bliver truffet under pres udefra. Hertil vil voksenbordet nok indvende, at man er nødt til at forholde sig til den internationale virkelighed.

Danmarks suverænitet er ikke stærkere end den Nato og EU kan tilbyde. Og her er der ikke meget hjælp at hente. Flere af de største nationer er tilfredse med, at Danmark (og Sverige) endelig ser ud til at løse den sag.

For de partier, der ser sig selv som fremtidige regeringsdeltagere; K, LA, SF og R er det selvfølgelig sværere. LA er som landets mest liberale parti nødt til at stille sig på ytringsfrihedens side, R kan lande begge steder, K og SF er faldet for fristelsen af at kunne nappe stemmer fra skuffede SVM-vælgere.

I Sverige er tidligere stats- og udenrigsminister Carl Bildt meget tydelig. ”I Sverige forbyder vi ikke bøger. Og vi brænder dem heller ikke”, skriver han på sociale medier. Hvor er den slags konservative egentlig i Danmark?

I Danmark står de konservative fast på ytringsfriheden, når det gælder koranafbrændinger, mens de lystigt vil forbyde os danskere at flage med udenlandske flag på egen matrikel. Så meget for ytringsfriheden.

Enhedslisten er helt stålsatte. Der skal ikke gives efter for de religiøse mørkemænd. Og det er vel egentlig et naturligt synspunkt for den yderste venstrefløj, der traditionelt har set religion som opium for folket.

Læs også

Det har dog ikke altid været så lige til for Enhedslisten, selv om det var dem, der stillede det forslag, der endte med at afskaffe blasfemiparagraffen i VLAK-tiden.

Både i 2005 og 2008 var partiet således meget skeptisk. Dengang hed retsordføreren Line Barfod – den nuværende teknik- og miljøborgmester i København.

”Da Dansk Folkeparti fremsatte forslaget sidst, skete det med en række bemærkninger, som var stærkt islamkritiske, og det virkede mere som et led i en kamp mod islam end som et slag for ytringsfriheden,” sagde Barfod til Jyllands-Posten for 15 år siden.

Man mærker hensigten og bliver forstemt. Men ikke længere. Nu er der fuld trut i frihedsbasunerne. Også når det skal bruges af det yderste højre til at puste til ilden og sætte brand til koranerne. Al ære og respekt for at Enhedslisten praktiserer lighed for Loke, såvel som for Thor.

Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt er i sit es og øjner en chance for en vælgergevinst. Endelig kommer islam på dagsordenen igen. Og det er bare med at sætte sejl, når vinden begynder at blæse i det engang så magtfulde partis retning.

En af de unge DFU’ere har endda været ude og udnævne Lars Løkke til den værste udenrigsminister i Danmarkshistorien. Og her gik man ellers og troede, at det nationale højres hadeudenrigsminister nummer et var Erik Scavenius.

Regeringen vil næppe se sig tilbage, mens de endnu engang bliver bekræftet i, at det var en god idé at danne en midterregering

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Mærkeligt er det så, at de selvsamme folk, der kærer sig så meget om Rasmus Paludans ytringsfrihed som koranafbrænder, sjældent har samme omtanke for muslimernes ytringsfrihed.

Det var dem eksempelvis meget magtpåliggende at få forbudt hadprædikanter at komme til Danmark. Altså de muslimske af slagsen. Måske Line Barfod alligevel var udstyret med et klarsyn tilbage i 00'erne.

DF'erne er ikke de eneste tvetungede i denne sag, og Enhedslisten er ikke de eneste, der over tid har haft svært ved holde på det samme standpunkt. Senest har vi set socialdemokraten Bjørn Brandenborg, der i sidste uge stod hårdt på religionens vigepligt. For nu at bruge et udtryk fra partikollegaen og værdikæmperen Mattias Tesfaye.

Alt det er Lars Løkke og Mette Frederiksen nok ret ligeglade med. Og de har opbakning fra den til dansk politik hjemvendte venstreformand, Jakob Ellemann-Jensen, hans vikar i regeringen, Troels Lund Poulsen og partiets populære folketingsformand Søren Gade.

Løkke og Frederiksen placerer sig i øvrigt fuldstændigt samme sted som i sagen om drengeomskæring. Ved voksenbordet. Der er principperne aldrig i vejen for realpolitikken. Og man ønsker hverken problemer med jøder eller muslimer.

Og regeringen vil næppe se sig tilbage, mens de endnu engang bliver bekræftet i, at det var en god idé at danne en midterregering. Partierne til højre og venstre vil atter være forenet om en sag. Præcis som i modstanden mod afskaffelsen af store bededag.

Tilbage står dog, at de på ingen måde kan opstille et sammenhængende regeringsalternativ.

Voksenbordet har slået tilbage. Uden tvivl eller fortrydelse. Om det er det rigtige at gøre, er en hel anden snak. Og den interesserer ikke den realpolitiske regeringsledelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Radiovært, 24syv, fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Rasmus Paludan

Stifter, Stram Kurs, advokat
cand.jur. (Københavns Uni. 2008)

0:000:00