Miljøstyrelsen om naturkrise: Vi gør det rigtige

INTERVIEW: Forbedringer tager tid, og vi gør det rigtige, siger kontorchef i Miljøstyrelsen, Helle Pilsgaard, efter ny dyster rapportering om dansk natur. Hun ser desuden behov for at undersøge, hvordan andre lande rapporterer om natur til EU.

Ti af ti skovnaturtyper er i dårlig tilstand.
Ti af ti skovnaturtyper er i dårlig tilstand.Foto: Colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

Det kommer ikke bag på Miljøstyrelsen, at Danmark fredag kunne melde til EU, at naturen ikke har fået det bedre de seneste seks år.

Det fortæller kontorchef Helle Pilsgaard til Altinget.

"Vi er ikke overraskede, fordi det her er noget, der tager lang tid," siger hun.

Fredag meldte miljøminister Lea Wermelin (S) ud, at Danmark har rapporteret til EU, hvordan det går med den danske natur. Og konklusionen er nedslående: Der er ikke sket fremskridt, siden Danmark i 2013 senest gjorde status. Ministeren var også hurtig til at fastslå, at "vi står i en naturkrise".

Det kan godt være, at det samlede overblik vil vise, at det er blevet værre end sidst.

Helle Pilsgaard
Kontorchef, Miljøstyrelsen

Pressemeddelelsen beskriver meget kortfattet, at man har indberettet status på 80 habitatarter og 60 naturtyper uden at blive mere specifik end, at der samlet set ikke er tale om fremgang.

Helle Pilsgaard forklarer, at selve statusrapporteringen til EU handler om at udfylde en kæmpe database, og at EU's deadline var i fredags.

"Vi har ikke haft mulighed for at lave et overblik, inden vi meldte ud. Derfor er vi kommet med en rund formulering om, at det ikke ser bedre ud end for seks år siden. Det er det indtryk, vi sidder tilbage med," siger hun og fortsætter:

"Men vi kommer med et overblik inden for 14 dage. Og Aarhus Universitet udgiver en samlet rapport om den danske rapportering i løbet af en måneds tid"

Skove i dårlig tilstand
Men hvordan kommer I frem til, at det ikke ser bedre ud?

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00