Naturen er fortsat i krise: Ingen forbedringer de seneste seks år

NATUR: Danmark har netop rapporteret til EU, at naturen ikke har fået det bedre siden 2013. ”Vi står i en naturkrise, som vi er nødt til at handle på,” lyder det fra miljøminister Lea Wermelin. (OPDATERET)

Foto: Colourbox
Hjalte T. H. KragesteenAndreas Arp

Naturen er i krise. Og det er ikke blevet bedre.

Det har Danmark netop rapporteret til EU-Kommissionen.

Den nye miljøminister Lea Wermelin (S) tager sagen alvorligt.

”Den nedslående sandhed er, at naturen og de truede arter herhjemme ikke har fået det bedre siden 2013, hvor Danmark sidst gav en status til EU på, hvordan blandt andet vores heder, søer og moser har det. Det understreger, at vi står i en naturkrise, som vi er nødt til at handle på,” siger hun i en pressemeddelelse.

Vi står i en naturkrise, som vi er nødt til at handle på.

Lea Wermelin (S)
Miljøminister

Danmark arbejder på at standse naturens tilbagegang inden 2020. Og i EU-regi sker det blandt andet gennem EU’s habitatdirektiv, som beskytter særlige arter og naturtyper. I den forbindelse har Danmark nu givet en status på omkring 80 habitatarter og 60 naturtyper. Og konklusionen er, at det går lige så skidt som i 2013, hvor Danmark senest indrapporterede til EU.

Miljøministeren lover, at naturen får en hjælpende hånd.

”Regeringen vil give naturen og miljøet et markant løft med blandt andet større sammenhængende naturarealer og mere urørt skov. Og så har det været vigtigt for mig, at vi med rapporteringen følger anbefalingerne fra Aarhus Universitet,” siger Lea Wermelin i pressemeddelelsen.

Rapporteringen er udført i samarbejde med Aarhus Universitet.

EL: Dybt bekymrende
Også i et af regeringens støttepartier ser man alvorligt på rapporteringen.

"Det er dybt bekymrende, men desværre ikke overraskende med det manglende politiske fokus på naturen, som vi har set de sidste mange år, og tiltag som den kulsorte landbrugspakke, der har trukket den helt forkerte vej," siger Enhedslistens miljøordfører, Mai Villadsen.

Partiet har derfor også store forventninger til den biodiversitetspakke, som indgår i det politiske forståelsespapir mellem regeringen og støttepartierne.

"Dagens udmelding om den danske naturs deroute sætter endnu en tyk streg under, at det er dybt nødvendigt, at vi for alvor giver mere plads til naturen. Og vi skal sætte i gang med det samme. Vi forventer således også, at regeringen afsætter tilstrækkelige midler på finansloven til at indføre naturzoner i form af naturnationalparker, urørt skov og områder med urørt hav," siger Mai Villadsen.

Opdateret kl. 15.25 med kommentarer fra Enhedslisten.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lea Wermelin

MF (S), fhv. miljøminister
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

0:000:00