Nomineret kommissær lover at holde fingrene fra den danske model

HØRING: Den danske model er ikke i fare. Sådan lød den klokkeklare melding fra den nominerede beskæftigelseskommissær til høringen tirsdag. Samtidig opfordrede han andre medlemslande til at kopiere Danmarks metode.

BRUXELLES: En europæisk ramme for mindsteløn kommer ikke til at påvirke den danske model.

Det gjorde Nicolas Schmit, der er udpeget til at blive ny beskæftigelseskommissær, klart under en kommissærhøring i Europa-Parlamentet tirsdag.

"Vi vil på ingen måde tvinge nogen lande til at ændre deres meget gamle og velfungerende system. Jeg ser ingen fare for det. Tværtimod skal vi bevare det, og jeg vil opfordre andre lande til at kopiere det," sagde han.

Udtalelsen fra kommissærkandidaten kom som et svar på et spørgsmål fra danske Nikolaj Villumsen, der er medlem af Europa-Parlamentet for Enhedslisten og medlem af Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender.

Han spurgte, om Nicolas Schmit kunne garantere, at en europæisk lovbestemt mindsteløn vil respektere de nordiske modeller, hvor der ikke er en lovbestemt løndannelse. I Danmark bliver lønnen i stedet aftalt gennem kollektive forhandlinger mellem arbejdsmarkedets parter.

Garanti om undtagelse
Som opfølgende spørgsmål fiskede Villumsen desuden efter Nicolas Schmits holdning til at indføre undtagelser i forslaget.

Undtagelserne skal ifølge Nikolaj Villumsen gælde for de medlemslande, der "besidder et højt organiseringsniveau, og hvor det meste af arbejdsstyrken er omfattet af kollektive overenskomstsystemer."

Igen understregede Nicolas Schmit, at EU på ingen måde vil skabe problemer for "sådan et system".

"Hvis du vil kalde det en undtagelse, så kald det en undtagelse. Vi skal bevare det, der fungerer. Det er en garanti, jeg kan give dig," svarede kommissærkandidaten.

Ordene skal blive en realitet
Selv kalder Nikolaj Villumsen det for et "bemærkelsesværdigt" løfte.

"Det er positivt, at Nicolas Schmit garanterede at give Danmark og andre lande med en høj faglig organisering en undtagelse. Det er et løfte, jeg vil holde ham op på."

Også Christel Schaldemose, der er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet, er en smule forbeholden:

"Han siger det rigtige, men det er ikke nok for mig. Hvis han leverer på det, så er der grund til at være glad, men jeg vil se det, før jeg tror det," siger hun og tilføjer, at han nok skal blive valgt igennem som kommissær, og at høringen dog trods alt har gjort hende mere tryg.

"Men det er ikke det samme, som at jeg læner mig tilbage og forventer, at alt kører nu," siger hun og tilføjer:

"Det er, fordi vi har lagt et massivt pres på ham. Vi har snakket med Schmit adskillige gange op til høringerne for at få ham til at forstå udfordringen. Og det ser ud til, at han har forstået det."

Hos 3F venter man også med at fejre udmeldingen om, at den danske model ikke er i fare.

"Det glæder mig, at Nicolas Schmit i dag tydeligt siger, at han vil garantere respekt for vores gode danske model. Men i 3F sover vi ikke roligt, før vi har set et konkret forslag fra Kommissionen, der lever op til den garanti,” skriver Peter Kaae Holm, Europapolitisk ansvarlig i 3F, i en skriftlig kommentar.

Midlerne i værktøjskassen
Selvom spørgsmålet om mindsteløn fyldte meget til høringen, nåede Schmit også at blive spurgt en smule ind til den frie bevægelighed og udfordringerne med social dumping.

Her lagde kommissærkandidaten vægt på, at der allerede nu er en række værktøjer i EU's værktøjskasse, når det kommer til social dumping, og at de værktøjer skal tages ordentligt i brug. Samtidigt understregede han desuden alvorligheden af problemet.

Ifølge Christel Schaldemose var svaret fra Schmit dog ikke helt tilstrækkeligt.

"Han taler på den rigtige måde om social dumping, når han siger, at det er et problem, og at der skal gøres noget ved det. Men han var ikke helt konkret nok," siger hun og tilføjer:

"Men han har vist, at han godt vil lytte til os i forhold til mindstelønnen, og det giver mig et håb om, at han også vil lytte til os på mange andre områder. "

Ligesom Schaldemose var heller ikke Enhedslistens Nikolaj Villumsen helt begejstret for svarene om social dumping. 

"Han lagde ikke op til at tage nye initiativer på området. Med de store problemer, vi har, så synes jeg, det er skuffende. Der er akut behov for at sætte ind, hvis vi skal sørge for, at der er ordentlige forhold i en lang række fag."

Forrige artikel Billedserie: Nye ministre, Vermunds første dag, og Løkke har fået ny plads Billedserie: Nye ministre, Vermunds første dag, og Løkke har fået ny plads Næste artikel Dagens overblik: Regeringens udspil til finanslov er ude Dagens overblik: Regeringens udspil til finanslov er ude
Live: Heunicke vil have alle Hovedstadens unge testet inden juleaften

Live: Heunicke vil have alle Hovedstadens unge testet inden juleaften

STORBYSMITTE: Nu intensiveres tiltagene for at bekæmpe coronasmitten i Hovedstadsområdet. Magnus Heunicke (S) vil præsentere de nye restriktioner sammen med en række myndigheder og lokale politikere, herunder Københavns nye Overborgmester, Lars Weiss (S). Se med klokken 16.00.