Ny geografisk prognose: Sådan fordeler mandaterne sig ved et valg nu

Hvorhenne i landet vil partierne få valgt sine folketingsmedlemmer? Få overblikket i Altingets nyeste geografiske prognose lavet af professor Kasper Møller Hansen.

Hvorhenne i landet bliver dem, som skal udfylde partiernes sæder i Folketinget, valgt?
Hvorhenne i landet bliver dem, som skal udfylde partiernes sæder i Folketinget, valgt?Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Artiklen er opdateret 31. oktober klokken 22.38 med en ny prognose, som er vægtet mod et opdateret snit af målinger, som indeholder alle målinger publiceret før selve valgdagen. Altinget bringer ikke målinger på valgdagen.

Hver uge frem mod valgdagen offentliggør Altinget en ny geografisk prognose, som er udarbejdet for Altinget af professor Kasper Møller Hansen på baggrund af data fra Kantar Public og Epinion.

Prognosen er vægtet mod det seneste kvalitetsvægtede snit af målinger, som udkommer hver tirsdag i valgkampen.

Gå på opdagelse i den fulde prognose nedenfor.

Bemærk: Hvis tal fra prognosen eller kortet gengives og citeres skal det ske med følgende kildehenvisning: Professor Kasper Møller Hansen for Altinget på baggrund af data fra Kantar Gallup og Epinion.

Bag prognosen

I denne prognose indgår interviews foretaget af Kantar Public og Epinion fra august til oktober. I alt er 34.793 interviews med i analysen ("Ved ikke" mv. er fraregnet).   

Heraf er der lavet en geografisk prognose, der er vægtet mod Altingets seneste kvalitetsvægtede snit af målinger i valgkampens fjerde uge og folketingsvalget i 2019, hvilket betyder, at usikkerheden er mindre end to procentpoint. Herefter udregnes fordelingen ud fra valgloven, og her er de første mandater meget sikre, mens de sidste er mindst sikre, da meget få stemmer kan afgøre, at de falder et andet sted. Det betyder blandt andet også, at valgkampen kan være med til at flytte nogle af de få stemmer og ændre det øjebliksbillede, som prognosen viser.

Der er ikke fortaget en vægtning af forventede kommende eventuelle partiledereffekter.  

Gengives enkelte tal fra artiklen, skal det være med kildeangivelsen professor Kasper Møller Hansen for Altinget på baggrund af data fra Kantar Public og Epinion.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00