SF står til at stjæle Venstres eneste mandat på Bornholm

Venstres Peter Juel-Jensen sætter sin lid til bornholmerne og "venter med at bestille flyttekasser", selv om en ny prognose sender hans mandat i armene på SF.

"Pia Olsen Dyhrs parti har fået fremgang over hele landet, og prognosen for Bornholm må få SF-formanden til at minde sig selv om, hvor heldigt det var, at SF ikke gik med i regeringen," siger politisk kommentator Erik Holstein. 
"Pia Olsen Dyhrs parti har fået fremgang over hele landet, og prognosen for Bornholm må få SF-formanden til at minde sig selv om, hvor heldigt det var, at SF ikke gik med i regeringen," siger politisk kommentator Erik Holstein. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Maja HagedornKatrine Falk Lønstrup

Hvis der var folketingsvalg nu, ville Venstre efter alt at dømme miste sit mandat på Bornholm. 

SF står nemlig til – for første gang nogensinde – at kunne snuppe den ene af de to bornholmske pladser i Folketinget. Den anden sidder Socialdemokratiet stadig tungt på.

Fakta

Bag prognosen

I denne prognose indgår interviews foretaget af Kantar Public Gallup i perioden 1/1-23 til 31/3-23 og Epinion i samme periode. I alt er der 10.652 interviews med i analysen (ved ikke med videre fraregnet).

Den geografiske mandatprognose er vægtet op mod valgresultatet ved FV22 og seneste snit af målingerne. Endvidere er der taget højde for forekomst af sofavælgere ved FV22, førstegangsvælgere nu, sofavælgere nu og sidstegangsvælgere ved 2022. Det vil sige andelen, som er død eller udvandret siden FV22.

Mandatprognosen er beregnet sådan, at den følger valglovgivningens metoder for mandatfordeling. 

Gengives enkelte tal fra artiklen, skal det være med kildeangivelsen professor Kasper Møller Hansen for Altinget på baggrund af data fra Kantar Public Gallup og Epinion.

Det viser en ny mandatprognose, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget. 

Dermed følger Bornholm den landsdækkende udvikling, hvor SF fortsat har fremgang i meningsmålingerne. Imens nærmer Venstre sig et historisk bundniveau: Ifølge prognosen står partiet til 17 mandater mod 23 ved folketingsvalget for bare et halvt år siden. 

Prognosen for Bornholm understreger, hvor svagt Venstre står lige nu. Det konstaterer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein. 

"Kigger man længere tilbage i historien, var Venstres mandat på Bornholm næsten lige så sikkert som det stensikre socialdemokratiske mandat. Tilbage i 90'erne og 00'erne stod slagsmålene blot om, hvilken Venstre-kandidat der skulle have det ene mandat." 

Læs også

Risikoen på Bornholm er større end nogensinde før 

Ved hvert eneste folketingsvalg siden 1920 er de to bornholmske mandater gået til Venstre og Socialdemokratiet – med undtagelse af Jordskredsvalget i 1973. Dengang tog Fremskridtspartiet Venstres mandat. 

Men de senere år har det flere gange set ud, som om andre partier ville snuppe Venstres mandat. Både Dansk Folkeparti, Enhedslisten og senest Konservative har lignet nogle, der kunne "vriste det ud af Venstres kløer", påpeger Erik Holstein. Socialdemokratiet har endda også været tæt på at tage begge mandater på Bornholm.

"Indtil videre har Venstre klaret frisag hver gang. Det gør partiet måske også denne gang, men ud fra Venstres sårbare situation må man køligt konstatere, at risikoen for at miste mandatet på Bornholm er større end nogensinde før." 

Venter med at bestille flyttekasser  

Trods den nedslående måling tror partiets mangeårige folketingsmedlem, Peter Juel-Jensen, at han også efter næste tur i stemmeboksen vil være at finde på Christiansborg. Han hæfter sig ved, at der kun er tale om en prognose. 

"Jeg vælger at sætte min lid til bornholmerne og venter med at bestille flyttekasser," siger han.

Hvordan vil du sikre, at vores prognose bliver gjort til skamme? 

"Fortsætte med det, jeg gør: Passe mit arbejde på Christiansborg med de pligter, min gruppe har givet mig, og på en og samme tid løfte og fremme de tanker og idéer, der bringer Bornholm fremad." 

Vælgerne belønner SF for nej til regering 

Samtidig med Venstres massive tilbagegang går SF frem i samtlige storkredse. Hvis der var valg i dag, ville partiet ifølge Kasper Møller Hansens prognose få yderligere 11 mandater.

"Målingen illustrerer SF's øjeblikkelige styrke. Pia Olsen Dyhrs parti har fået fremgang over hele landet, og prognosen for Bornholm må få SF-formanden til at minde sig selv om, hvor heldigt det var, at SF ikke gik med i regeringen," siger Erik Holstein. 

SF's gruppeformand, Karina Lorentzen Dehnhardt, ser da også partiets fremgang som et udtryk for, at vælgerne belønner partiet for, at det ikke endte i Mette Frederiksens midterregering.

"Vælgerne har ikke et ønske om eksempelvis at fjerne store bededag og forringe forholdene for seniorer. De vil styrke den fælles velfærd – vores sundhedssystem hænger i laser – og klimaet."

Hun tager dog prognosen med et gran salt. 

"Det er selvfølgelig rigtig dejligt med fremgang i hele landet. Det bliver man altid glad for. Men jeg vil også gerne mane til forsigtighed, for det er resultat på valgdagen, der gælder," siger hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Juel-Jensen

MF (V)
linjeofficer (Frederiksberg Slot 1993), lærer (Hjørring Seminarium 2000)

Karina Lorentzen Dehnhardt

MF, gruppeformand (SF)
akademiøkonom (Esbjerg Business College. 1997), lærer (Haderslev Statsseminarium. 2002), MA professionel kommunikation (Roskilde Uni. 2018)

0:000:00