Analyse af 
Erik Holstein
Katrine Falk Lønstrup

Otte ekstra mandater ved næste valg sender SF på kandidatjagt

Med udsigt til en solid mandatgevinst til SF er der gode chancer for indvalg af en række kandidater, partiledelsen anser for særlig vigtige. Men den store fremgang fører også til jagt på nye kandidater i enkelte kredse. På baggrund af Kasper Møller Hansens mandatprognose giver Altinget her et bud på den nye SF-folketingsgruppe.

Der er nok at fejre i SF, hvor målingerne lige nu giver partiet en fremgang på otte mandater i forhold til folketingsvalget for halvandet år siden.
Der er nok at fejre i SF, hvor målingerne lige nu giver partiet en fremgang på otte mandater i forhold til folketingsvalget for halvandet år siden.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Erik HolsteinKatrine Falk Lønstrup

Efter ti års gradvis genrejsning af et sønderrevet parti står SF næste gang til at få en folketingsgruppe på niveau med Villy Søvndals storhedstid efter valget i 2007.

Hele 23 mandater står folkesocialisterne til, hvis der var valg i morgen. Det er otte mandater mere end ved valget i december 2022. Det viser professor ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansens nyeste mandatberegninger for Altinget.

Lykkes det at lande et resultat bare nogenlunde i den størrelsesorden, skal SF's ledelse dog ud og finde nye kandidater til stemmesedlen for at fylde huller på landkortet. Efter sagen med Moderaternes Mike Fonseca er der kommet en skærpet opmærksomhed for at undgå, at man får valgt en "loose gun" ind på et tredje mandat, man ikke troede gav valg.

Ser man på det nuværende kandidatfelt tegner det til, at SF’s næste folketingsgruppe kommer til at bestå af en række unge talenter og garvede kræfter. Prognosen viser også, at der vil være plads til nogle af de tunge kandidater, partiets ledelse sidste gang måtte se lande lige uden for målstregen.

På baggrund af en række baggrundssamtaler giver Altinget her et bud på, hvordan SF's nye folketingsgruppe vil se ud, baseret på de nuværende meningsmålinger.

Ser man på de enkelte storkredse, er det Kasper Møller Hansens vurdering, at fordelingen af mandater vil se således ud:

Det er kredsen, hvor SF-formand Pia Olsen Dyhr stiller op. Hun scorede 18.758 stemmer ved valget i 2022, og det var faktisk en nedgang i forhold til valget i 2019. Det er dog forventningen, at den populære SF-formand næste gang kan trække en del mere, og det ventes, at partiet vil booste hendes valgkamp mere ved det kommende valg. Under alle omstændigheder en sikker nummer 1.

Den tidligere SFU-formand Carl Valentin tog det andet mandat sidste gang, og han er kun blevet mere etableret siden da, så hans genvalg burde være også sikret.

Finansordfører Lisbeth Bech Nielsen skiftede kreds fra Nordjylland til København sidste gang, og hun tog sikkert det tredje mandat. Hun er stadig en af de mere profilerede SF’ere, og hun tager også et mandat næste gang.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00